PÄIHDEPALVELUT

Muuntohuumeet saatiin mukaan huumetestaukseen – uusi menetelmä otettu laajasti käyttöön

  • 13.10. 15:00

Nina Airisto

Kuva: Colourbox

Muuntohuumeet pystytään nyt havaitsemaan huumetesteissä uuden analyysimenetelmän ansiosta.

Tähän asti virtsanäytteistä on pystytty löytämään vain perinteiset huumausaineet ja väärinkäytetyt reseptilääkkeet.

Filosofian maisteri Mira Sundströmin väitöstutkimuksessaan kehittämä menetelmä löytää näiden lisäksi myös synteettisesti muokatut psykoaktiiviset aineet. Menetelmä havaitsee jopa pienet pitoisuudet.

Perinteiset testaustavat, immunologinen seulonta ja kohdeanalyysi, eivät ole pystyneet havaitsemaan muuntohuumeita lainkaan.

 

A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki arvioi, että uusi menetelmä on jo laajalti käytössä päihdepalveluissa ympäri Suomen. Testin tekeminen on ollut mahdollista muutaman vuoden.

– Se vaihtelee, kuinka paljon ja usein analyysia käytetään, Simojoki sanoo.

Rutiinimenetelmäksi uusi huumeseulonta ei ole juurtunut myöskään sen tähden, että se on vanhoja testaustapoja hintavampi.

Simojoki kuitenkin näkee, että uudella analyysimenetelmällä on monella tapaa merkitystä päihdepotilaiden hoidossa. Menetelmää voi käyttää esimerkiksi osana hoidon tai lastensuojelun tarpeen arviointia. Analyysin avulla päihdepalvelujen hoitohenkilökunta saa aiempaa tarkemmin tietoa siitä, mitä huumausaineita potilas on käyttänyt.

– Potilas ei välttämättä aina tiedä sitä itsekään. Uusi menetelmä auttaa suunnittelemaan hoitoa tarkemmin, ja hoidon aikana pystytään myös paremmin seuraamaan sitä, onko potilas kyennyt muutokseen.

 

Simojoki huomauttaa, että seulojen käyttö ylipäänsä on päihdepalveluissa haastavaa.

– Seuloista tulee helposti kontrollikeino, eikä hoitosuhde toimi kissa ja hiiri -asetelmassa. Taito onkin siinä, miten seulaa pystyy käyttämään niin, että se tukee potilaan positiivista muutosta.

Uuden testaustavan myötä päihdekentälle onkin avautunut tilaisuus pysähtyä pohtimaan, miten seuloja päihdepalveluissa jatkossa käytetään. Simojoki muistuttaa, että tekninen ratkaisu ei ratkaise päihdeongelmaa – menetelmän käytöstä kaivataan avointa keskustelua.

– Kun tarkempi testi tuli käyttöön, siitä innostuttiin hirveästi. Nyt olemme siinä vaiheessa, että testataan vähemmän, mutta suunnatummin ja järkevämmin.

– Meillä on nyt mahdollisuus kehittää palvelujamme enemmän yksilölliseen suuntaan. Kysymys on siitä, miten uusi analyysimenetelmä saadaan parhaiten tukemaan ihmisen kuntoutumista. 

 

Mira Sundströmin väitöskirja Urine testing and abuse patterns of drugs and new psychoactive substances - Application of comprehensive time-of-flight mass spectrometry tarkastetaan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 20. lokakuuta.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.