KOLUMNI

Mittarit hukassa, nuoruus kukassa

  • 3.3. 11:17

Helena Miettinen

”Se putos mun taskusta talleilla, ja hevonen astu sen päälle."

Aiemmin "se" on unohtunut bussiin ja baariin, pudonnut sillalta jokeen ja kaverin koira on syönyt "sen".

Milla on 23-vuotias diabeetikko. Vastaanotolla hänellä ei ole taaskaan mukanaan "sitä" eli verensokerimittaria.

"Miten menee?"

"Ihan hyvin."

"Miten diabeteksen hoito sujuu?"

"Ihan hyvin."

Millan hoitotasapaino on ollut huono siitä asti, kun hän sairastui. Millaa ja hänen perhettään on vuosia opastettu, motivoitu ja tuettu lasten ja aikuisten diabetespoliklinikoilla. Silti kaikki on jatkunut entiseen malliin.

Milla asuu vanhempiensa luona. Hän ei ole saanut opiskelupaikkaa. Hän valvoo yöt ja somettaa. Päivisin hän nukkuu. Hän yritti tehdä töitä, muttei pystynyt heräämään aamulla ajoissa.

"Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?"

"Emmätiiä."

"Mitä toivoisit tältä käynniltä?"

"Emmätiiä. Aina te sanotte samat jutut. Ketä kiinnostaa."

 

Diabetesta hoitaville on tuttua riittämättömyyden tunne, huoli ja turhautuminen, kun mikään yritys hoitotasapainon parantamiseksi ei onnistu.

Miten nuoren saisi motivoitua ottamaan vastuuta omasta hoidostaan?

Vastaus ei löydy teknologiasta. Markkinoille on tullut uusia diabeteksen hoitoa helpottavia laitteita – viimeisimpänä verensokerien mittaaminen ilman sormeen pistämistä – mutta niistä ei ole hyötyä, jos niitä ei käytä. Kun ei kiinnosta, niin ei kiinnosta.

Vaikka verensokerimittarin kadottaisi kuinka monta kertaa, diabetes ei katoa.

Joskus voimme vain odottaa, että nuori aikuistuisi, hyväksyisi diabeteksensa ja motivaatio hoitoon heräisi.

Se voi kestää, sillä vielä kolmikymppisetkin pohtivat, pitäisikö kasvaa aikuiseksi. 

Vuosien odottelussa diabeteskomplikaatioiden riskit kasvavat. Nuoruusiän huono hoitotasapaino heijastuu tulevaisuuteen, eikä nuorena omaksuttuja hoitotottumuksia ole helppo muuttaa myöhemmin.

Miten aikuisuudesta saisi nuorille tavoiteltavampaa?

 

Kun elämä on levällään, diabeteksen hoitoon on vaikea löytää voimavaroja.

Toisaalta on nuoria, jotka samassa tilanteessa hoitavat diabeteksensa mallikkaasti: se on ainoa asia, joka tarjoaa nuorelle onnistumisen kokemuksen. Että keskellä kaaosta hän pystyy tähän.

Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä. Ne antavat voimaa, itseluottamusta ja motivaatiota. 

Jokainen diabetesnuoren kohtaaminen on tilaisuus tarjota onnistumisen kokemus.

Niin Millankin kanssa. Hän saa jälleen uuden verensokerimittarin, ja kannustamme käyttämään sitä.

Jospa seuraavalla kerralla mittari olisi mukana.

 

Kirjoittaja on endokrinologi Hus Peijaksen sairaalassa sekä kirjailija.

Kolumni on julkaistu 3.3.2017 Mediuutisten numerossa 9/2017.

 

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

KOLUMNI

Ettei mieli olisi jumissa

Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, vaan sen tiukkaa ydintä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoittaa.

  • 13.10. 09:53

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRANSIJAISUUS Plastiikkakirurgia (1)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.