KOLUMNI

Mittarit hukassa, nuoruus kukassa

  • 3.3. 11:17

Helena Miettinen

”Se putos mun taskusta talleilla, ja hevonen astu sen päälle."

Aiemmin "se" on unohtunut bussiin ja baariin, pudonnut sillalta jokeen ja kaverin koira on syönyt "sen".

Milla on 23-vuotias diabeetikko. Vastaanotolla hänellä ei ole taaskaan mukanaan "sitä" eli verensokerimittaria.

"Miten menee?"

"Ihan hyvin."

"Miten diabeteksen hoito sujuu?"

"Ihan hyvin."

Millan hoitotasapaino on ollut huono siitä asti, kun hän sairastui. Millaa ja hänen perhettään on vuosia opastettu, motivoitu ja tuettu lasten ja aikuisten diabetespoliklinikoilla. Silti kaikki on jatkunut entiseen malliin.

Milla asuu vanhempiensa luona. Hän ei ole saanut opiskelupaikkaa. Hän valvoo yöt ja somettaa. Päivisin hän nukkuu. Hän yritti tehdä töitä, muttei pystynyt heräämään aamulla ajoissa.

"Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?"

"Emmätiiä."

"Mitä toivoisit tältä käynniltä?"

"Emmätiiä. Aina te sanotte samat jutut. Ketä kiinnostaa."

 

Diabetesta hoitaville on tuttua riittämättömyyden tunne, huoli ja turhautuminen, kun mikään yritys hoitotasapainon parantamiseksi ei onnistu.

Miten nuoren saisi motivoitua ottamaan vastuuta omasta hoidostaan?

Vastaus ei löydy teknologiasta. Markkinoille on tullut uusia diabeteksen hoitoa helpottavia laitteita – viimeisimpänä verensokerien mittaaminen ilman sormeen pistämistä – mutta niistä ei ole hyötyä, jos niitä ei käytä. Kun ei kiinnosta, niin ei kiinnosta.

Vaikka verensokerimittarin kadottaisi kuinka monta kertaa, diabetes ei katoa.

Joskus voimme vain odottaa, että nuori aikuistuisi, hyväksyisi diabeteksensa ja motivaatio hoitoon heräisi.

Se voi kestää, sillä vielä kolmikymppisetkin pohtivat, pitäisikö kasvaa aikuiseksi. 

Vuosien odottelussa diabeteskomplikaatioiden riskit kasvavat. Nuoruusiän huono hoitotasapaino heijastuu tulevaisuuteen, eikä nuorena omaksuttuja hoitotottumuksia ole helppo muuttaa myöhemmin.

Miten aikuisuudesta saisi nuorille tavoiteltavampaa?

 

Kun elämä on levällään, diabeteksen hoitoon on vaikea löytää voimavaroja.

Toisaalta on nuoria, jotka samassa tilanteessa hoitavat diabeteksensa mallikkaasti: se on ainoa asia, joka tarjoaa nuorelle onnistumisen kokemuksen. Että keskellä kaaosta hän pystyy tähän.

Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä. Ne antavat voimaa, itseluottamusta ja motivaatiota. 

Jokainen diabetesnuoren kohtaaminen on tilaisuus tarjota onnistumisen kokemus.

Niin Millankin kanssa. Hän saa jälleen uuden verensokerimittarin, ja kannustamme käyttämään sitä.

Jospa seuraavalla kerralla mittari olisi mukana.

 

Kirjoittaja on endokrinologi Hus Peijaksen sairaalassa sekä kirjailija.

Kolumni on julkaistu 3.3.2017 Mediuutisten numerossa 9/2017.

 

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

 

 

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.