Suomi terveystarkastuksessa

Ministeri Saarikko: Lääkekorvausjärjestelmä ei ole pysynyt lääketieteen kehityksen perässä

  • 13.7. 11:50

Minna Pihlava

Kuva: Harri Virta

Lääkekorvausjärjestelmä ei ole pysynyt lääketieteen kehityksen perässä, sanoi tuore perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (Kesk.) eilen keskiviikkona. Hän puhui Mediuutisten järjestämässä Suomi terveystarkastuksessa 2017 -tapahtumassa Porissa.

Sairaalassa annettavien lääkkeiden rinnalle on kehitetty kotona otettavia, apteekista ostettavia lääkkeitä, mutta apteekkilääkkeistä potilaalle jää maksettavaksi vähintään omavastuuosuus, sairaalalääkkeissä ei.

– Yksilöllistyvä ja kehittyvä lääketiede on tehnyt asioita helpommaksi ja mahdolliseksi, mutta kustannusten osalta ja tasa-arvon näkökulmasta se on tuonut uudenlaisia haasteita.

Asia on hänen mukaansa ministeriössä pohdinnassa.

 

Saarikko otti esille myös sote-uudistuksen yhteydessä valmistellut toiminnan mittarit.

– Tällä hetkellä on tunnistettu yli 600 erilaista tapaa mitata soten onnistumista, hän sanoi.

Niistä noin 400 voidaan ottaa käyttöön nykyisten tietojärjestelmien avulla.

– Jatkossa tulee pohdittavaksi, mitkä mittarit ovat relevantteja ja soveltuvat parhaiten toiminnan seurantaan.

Hän korosti palautteen hyödyntämisen merkitystä.

– Mikään ei ole niin turha kuin palautekysely, joka sitten merkitään tiedoksi jossain kokouksessa. Miksi kysellään palautetta, jota ei haluta kuulla, Saarikko sanoi.

 

Ministeri sivusi puheessaan Porin sote-keskustelua.

– Tänä vuonna huomaa, että keskustelujen sävy on kääntymässä kohti sisältöjä. Olemme päässeet pohdinnassa ja keskustelussa siihen, mitä rakenteiden sisällä pitäisi tapahtua, hän sanoi.

Hän muistutti, että sosiaali- ja terveydenhuollon sisältöjä ja hoitoketjuja voi jo nyt kehittää päivittäin, vaikka sote-lait eivät ole valmiita.

Saarikko myös kannusti sote-ammattilaisia perustelemaan potilaille, miksi hoitoja annetaan tai ei anneta.

– Hyvä palvelukokemus on sellainen, jossa potilas itse ymmärtää, mihin hoidolla tähdätään, hän sanoo.

 

Mediuutisten järjestämän Suomi terveystarkastuksessa 2017 -tapahtuman yhteistyökumppaneita olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

 

Lue myös Mediuutisten jutusta, miten terveydenhuollon asiantuntijat ottivat kantaa lääkekorvausjärjestelmän uudistustarpeeseen

.

Lue lisää:

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

 

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.