Suomi terveystarkastuksessa

Ministeri Saarikko: Lääkekorvausjärjestelmä ei ole pysynyt lääketieteen kehityksen perässä

  • 13.7. 11:50

Minna Pihlava

Kuva: Harri Virta

Lääkekorvausjärjestelmä ei ole pysynyt lääketieteen kehityksen perässä, sanoi tuore perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (Kesk.) eilen keskiviikkona. Hän puhui Mediuutisten järjestämässä Suomi terveystarkastuksessa 2017 -tapahtumassa Porissa.

Sairaalassa annettavien lääkkeiden rinnalle on kehitetty kotona otettavia, apteekista ostettavia lääkkeitä, mutta apteekkilääkkeistä potilaalle jää maksettavaksi vähintään omavastuuosuus, sairaalalääkkeissä ei.

– Yksilöllistyvä ja kehittyvä lääketiede on tehnyt asioita helpommaksi ja mahdolliseksi, mutta kustannusten osalta ja tasa-arvon näkökulmasta se on tuonut uudenlaisia haasteita.

Asia on hänen mukaansa ministeriössä pohdinnassa.

 

Saarikko otti esille myös sote-uudistuksen yhteydessä valmistellut toiminnan mittarit.

– Tällä hetkellä on tunnistettu yli 600 erilaista tapaa mitata soten onnistumista, hän sanoi.

Niistä noin 400 voidaan ottaa käyttöön nykyisten tietojärjestelmien avulla.

– Jatkossa tulee pohdittavaksi, mitkä mittarit ovat relevantteja ja soveltuvat parhaiten toiminnan seurantaan.

Hän korosti palautteen hyödyntämisen merkitystä.

– Mikään ei ole niin turha kuin palautekysely, joka sitten merkitään tiedoksi jossain kokouksessa. Miksi kysellään palautetta, jota ei haluta kuulla, Saarikko sanoi.

 

Ministeri sivusi puheessaan Porin sote-keskustelua.

– Tänä vuonna huomaa, että keskustelujen sävy on kääntymässä kohti sisältöjä. Olemme päässeet pohdinnassa ja keskustelussa siihen, mitä rakenteiden sisällä pitäisi tapahtua, hän sanoi.

Hän muistutti, että sosiaali- ja terveydenhuollon sisältöjä ja hoitoketjuja voi jo nyt kehittää päivittäin, vaikka sote-lait eivät ole valmiita.

Saarikko myös kannusti sote-ammattilaisia perustelemaan potilaille, miksi hoitoja annetaan tai ei anneta.

– Hyvä palvelukokemus on sellainen, jossa potilas itse ymmärtää, mihin hoidolla tähdätään, hän sanoo.

 

Mediuutisten järjestämän Suomi terveystarkastuksessa 2017 -tapahtuman yhteistyökumppaneita olivat Doctagon, Roche, MSD, Celgene, Lääketeollisuus ry ja Cocomms.

 

Lue myös Mediuutisten jutusta, miten terveydenhuollon asiantuntijat ottivat kantaa lääkekorvausjärjestelmän uudistustarpeeseen

.

Lue lisää:

StartUp Healthin johtaja Aki Koivistoinen: Genomitietoon perustuvat terveyssovellukset yleistyvät nopeasti

Potilaat otetaan koko ajan enemmän mukaan terveydenhuollon kehitystyöhön

Terveysteknologia ja väestöryhmien terveyserot kiinnostivat Porissa – "Muilta aloilta tulevien innovaattoreiden merkitys kannattaisi sote-alalla nähdä isompana mahdollisuutena

Lääkäreiden mielestä terveydenhuolto on epätasa-arvoista eri väestöryhmien välillä

Sote-uudistuksen suunnitelmat epäselviä lääkäreille

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.