PÄÄTOIMITTAJALTA

Maakunnasta tulee terveysmahti

  • 12.5. 10:37

Anna Niemelä

Kuva: Jussi Helttunen

Kauan odotettu ihme tapahtui, eli hallitus sai tällä viikolla valmiiksi esityksen valinnanvapauslaista.

Suunnitelma valinnanvapaudesta on herättänyt kiivaita tunteita puoleen ja toiseen. Puheet siitä on kuorrutettu peloilla ja uhkakuvilla tai toiveilla ja odotuksilla.

Näyttää todennäköiseltä, että näiden väitteiden todenperäisyyttä päästään lähivuosina arvioimaan, kun Suomen terveydenhuoltojärjestelmä muuttuu kokonaan.

Lakiesityksessäkin todetaan, ettei terveydenhuoltojärjestelmää olla nyt muuttamassa vain näennäisesti, vaan järjestelmän rakenteet muuttuvat täysin.

Lakiesitys luo kuitenkin vain puitteet tulevaisuudelle.

Julkisessa keskustelussa on vielä jäänyt vähemmälle huomiolle se, kuinka merkittävässä asemassa maakunnat vastaisuudessa ovat.

Maakuntien vastuulle jää määritellä, kuinka valinnanvapaus niiden alueella toteutuu ja mitkä tahot palveluita tuottavat ja millaisilla kriteereillä. Laki määrää perustan, mutta maakunta päättää yksityiskohdista.

Maakunnan vastuulla on esimerkiksi määritellä, millaisia tutkimus- ja opetusvelvoitteita sen alueella palveluita tuottaville yhtiöille tulee. Samoin maakunta päättää, miten terveyspalveluyhtiöt osallistuvat uuden henkilökunnan kouluttamiseen.

Maakunnat ovat siis tärkeässä asemassa päättämässä, kuinka ja millaisia harjoittelupaikkoja esimerkiksi lääkärit tulevaisuudessa saavat.

Hallituksen esityksessä todetaan moneen kertaan, että valinnanvapaus ja kilpailu voivat toteutua hyvin eri tavoin eri maakunnissa. Saattaa käydä esimerkiksi niin, että mahdollisuudet valita keskittyvät vain suurimpiin kaupunkeihin.

Tavoitteena valinnanvapaudessa on vähentää terveys­eroja ja parantaa hoitoon pääsyä, mutta erot näissä voivat olla isoja tulevaisuudessakin.

Jos hallituksen sote-lait hyväksytään, kiinnostus siirtyy nopeasti tammikuussa pidettäviin maakuntavaaleihin.

Silloin jaetaan paikat tulevaisuuden terveydenhuollon päättäjille maakunnissa. Nämä tehtävät ovat vaativia aivan uudessa tilanteessa järjestelmässä, jollaista ei ole missään muussa maassa.

Valinnanvapauden alkuajat määrittävät myös pitkälti, miltä koko terveydenhuoltojärjestelmä tulevaisuudessa näyttää, ketkä kilpailevat potilaista ja millä ehdoilla.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

A-klinikkasäätiö

Osa-aikaista lääkäriä K-klinikalle Espooseen

A-klinikkasäätiö sr on vuonna 1955 perustettu suomalainen palveluntuottaja ja järjestö, joka tunnetaan päihdetyön erityisosaajana. Säätiön palveluissa työskentelee noin 700 ammattilaista. Yhteistyökuntia on yli sata ja liikevaihto on noin 45 miljoonaa euroa. Palvelutuotanto siirtyy vuoden 2017 aikana säätiön täysin omistamaan A-klinikka Oy:öön. Palvelujen laatu on sertifioitu ja asiakastyytyväisyys on korkea.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.