PÄÄTOIMITTAJALTA

Maakunnasta tulee terveysmahti

  • 12.5. 10:37

Anna Niemelä

Kuva: Jussi Helttunen

Kauan odotettu ihme tapahtui, eli hallitus sai tällä viikolla valmiiksi esityksen valinnanvapauslaista.

Suunnitelma valinnanvapaudesta on herättänyt kiivaita tunteita puoleen ja toiseen. Puheet siitä on kuorrutettu peloilla ja uhkakuvilla tai toiveilla ja odotuksilla.

Näyttää todennäköiseltä, että näiden väitteiden todenperäisyyttä päästään lähivuosina arvioimaan, kun Suomen terveydenhuoltojärjestelmä muuttuu kokonaan.

Lakiesityksessäkin todetaan, ettei terveydenhuoltojärjestelmää olla nyt muuttamassa vain näennäisesti, vaan järjestelmän rakenteet muuttuvat täysin.

Lakiesitys luo kuitenkin vain puitteet tulevaisuudelle.

Julkisessa keskustelussa on vielä jäänyt vähemmälle huomiolle se, kuinka merkittävässä asemassa maakunnat vastaisuudessa ovat.

Maakuntien vastuulle jää määritellä, kuinka valinnanvapaus niiden alueella toteutuu ja mitkä tahot palveluita tuottavat ja millaisilla kriteereillä. Laki määrää perustan, mutta maakunta päättää yksityiskohdista.

Maakunnan vastuulla on esimerkiksi määritellä, millaisia tutkimus- ja opetusvelvoitteita sen alueella palveluita tuottaville yhtiöille tulee. Samoin maakunta päättää, miten terveyspalveluyhtiöt osallistuvat uuden henkilökunnan kouluttamiseen.

Maakunnat ovat siis tärkeässä asemassa päättämässä, kuinka ja millaisia harjoittelupaikkoja esimerkiksi lääkärit tulevaisuudessa saavat.

Hallituksen esityksessä todetaan moneen kertaan, että valinnanvapaus ja kilpailu voivat toteutua hyvin eri tavoin eri maakunnissa. Saattaa käydä esimerkiksi niin, että mahdollisuudet valita keskittyvät vain suurimpiin kaupunkeihin.

Tavoitteena valinnanvapaudessa on vähentää terveys­eroja ja parantaa hoitoon pääsyä, mutta erot näissä voivat olla isoja tulevaisuudessakin.

Jos hallituksen sote-lait hyväksytään, kiinnostus siirtyy nopeasti tammikuussa pidettäviin maakuntavaaleihin.

Silloin jaetaan paikat tulevaisuuden terveydenhuollon päättäjille maakunnissa. Nämä tehtävät ovat vaativia aivan uudessa tilanteessa järjestelmässä, jollaista ei ole missään muussa maassa.

Valinnanvapauden alkuajat määrittävät myös pitkälti, miltä koko terveydenhuoltojärjestelmä tulevaisuudessa näyttää, ketkä kilpailevat potilaista ja millä ehdoilla.

Uusin lehti

Tapahtumat

Varhainen reumasairauden diagnoosi parantaa hoidon onnistumista. Esimerkiksi yhä useamman potilaan sairastamaa kihtiä voi olla vaikea tunnistaa. Oireiden tunnistaminen ja ajoissa aloitettu hoito varmistavat työkyvyn sekä elämänlaadun säilymisen. Reumaa sairastava ja kivulias potilas tarvitsee monenlaista tukea matkallaan kohti hoitotavoitettaan. Mediareenalla pääset muun muassa käymään läpi yleisimpiä reumaatikon hoitoon liittyviä erityispiirteitä, syventymään uusiin reumalääkkeisiin sekä harvinaisiin reumasairauksiin.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Mato sekoitti Britannian

Magneettikuvauslaitteiden päivittäminen ei onnistu helposti nappia painamalla.

  • 19.5. 09:15

KOLUMNI

Lääkärin paheellinen elämä

Voiko lääkärin epätäydellisyys, vatsamakkarat tai silmäpussit lisätä empatian tunnetta vastaanottoon?

  • 19.5. 09:14

TOIMITUKSELTA

Laatu, missä olet?

Laatua ei voi valita, koska siitä ei tiedä mitään.

  • 19.5. 09:14

TOIMITTAJALTA

Ei enää arvauskeskuksia

Yhden asian ei pitäisi muuttua sote-uudistuksessa. Vaativaa työtä tekevät ansaitsevat arvostuksen, kirjoittaa toimittaja Nina Airisto.

  • 19.5. 08:51

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Ylilääkäri

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Turun kaupunki

kaksi vakituista terveyskeskuslääkärin virkaa

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala palvelee turkulaisia sosiaali- ja terveysasioissa. Hyvinvointitoimiala on suurin kaupungin toimialoistaja tarjoaa työtä yli 4400 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisellemm. ennaltaehkäisevien palvelujen, tutkimus-, hoito-, perhe- jakuntoutumispalvelujen parissa.

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

ERIKOISTUVAA LÄÄKÄRIÄ / SPECIALISERANDE LÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

OSASTONYLILÄÄKÄRIÄ / AVDELNINGSÖVERLÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.