PÄÄTOIMITTAJALTA

Maakunnasta tulee terveysmahti

  • 12.5. 10:37

Anna Niemelä

Kuva: Jussi Helttunen

Kauan odotettu ihme tapahtui, eli hallitus sai tällä viikolla valmiiksi esityksen valinnanvapauslaista.

Suunnitelma valinnanvapaudesta on herättänyt kiivaita tunteita puoleen ja toiseen. Puheet siitä on kuorrutettu peloilla ja uhkakuvilla tai toiveilla ja odotuksilla.

Näyttää todennäköiseltä, että näiden väitteiden todenperäisyyttä päästään lähivuosina arvioimaan, kun Suomen terveydenhuoltojärjestelmä muuttuu kokonaan.

Lakiesityksessäkin todetaan, ettei terveydenhuoltojärjestelmää olla nyt muuttamassa vain näennäisesti, vaan järjestelmän rakenteet muuttuvat täysin.

Lakiesitys luo kuitenkin vain puitteet tulevaisuudelle.

Julkisessa keskustelussa on vielä jäänyt vähemmälle huomiolle se, kuinka merkittävässä asemassa maakunnat vastaisuudessa ovat.

Maakuntien vastuulle jää määritellä, kuinka valinnanvapaus niiden alueella toteutuu ja mitkä tahot palveluita tuottavat ja millaisilla kriteereillä. Laki määrää perustan, mutta maakunta päättää yksityiskohdista.

Maakunnan vastuulla on esimerkiksi määritellä, millaisia tutkimus- ja opetusvelvoitteita sen alueella palveluita tuottaville yhtiöille tulee. Samoin maakunta päättää, miten terveyspalveluyhtiöt osallistuvat uuden henkilökunnan kouluttamiseen.

Maakunnat ovat siis tärkeässä asemassa päättämässä, kuinka ja millaisia harjoittelupaikkoja esimerkiksi lääkärit tulevaisuudessa saavat.

Hallituksen esityksessä todetaan moneen kertaan, että valinnanvapaus ja kilpailu voivat toteutua hyvin eri tavoin eri maakunnissa. Saattaa käydä esimerkiksi niin, että mahdollisuudet valita keskittyvät vain suurimpiin kaupunkeihin.

Tavoitteena valinnanvapaudessa on vähentää terveys­eroja ja parantaa hoitoon pääsyä, mutta erot näissä voivat olla isoja tulevaisuudessakin.

Jos hallituksen sote-lait hyväksytään, kiinnostus siirtyy nopeasti tammikuussa pidettäviin maakuntavaaleihin.

Silloin jaetaan paikat tulevaisuuden terveydenhuollon päättäjille maakunnissa. Nämä tehtävät ovat vaativia aivan uudessa tilanteessa järjestelmässä, jollaista ei ole missään muussa maassa.

Valinnanvapauden alkuajat määrittävät myös pitkälti, miltä koko terveydenhuoltojärjestelmä tulevaisuudessa näyttää, ketkä kilpailevat potilaista ja millä ehdoilla.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.