ORTOPEDIA

Lumeleikkaukset pelottavat osaa ortopedeista

  • 22.10.2014 12:52

Elina Heino

Suomalaisen Fidelity-ryhmän viime vuonna julkaisema tutkimus polven rappeumaperäisen nilvelkierukkarepeämän leikkaushoidon olemattomista eduista verrattuna lumeleikkaukseen on jo vähentänyt polven tähystysleikkauksia Suomessa.

Ortopedit vastaavat

Tarvitseeko ortopedia lisää lumetta hyödyntäviä tutkimuksia?

Suomalainen tutkimus päätyi viime vuonna tulokseen, että polven tähystysleikkaus ei ollut lumeleikkausta tehokkaampi.

Ilkka Kiviranta, ortopedian ja traumatologian professori, HY, ylilääkäri, Hus

1. Onko Fidelityn tutkimus vähentänyt polven tähystysleikkauksia?

– Muutoksia on tullut. Viestit eri klinikoista kertovat, että polven tähystysleikkausten määrät ovat pienentyneet. Samansuuntainen on tilanne myös Hyksissä.

2. Muuttuiko oma käsityksesi asiasta?

– Moseleyn ryhmän tutkimus vuodelta 2002 osoitti, että nivelrikkopotilaiden polven puhdistusleikkaus ei tuottanut lumeleikkausta parempaa tulosta. Vuonna 2007 julkaistiin Herrlinin ryhmän tutkimus nivelkierukkarepeämistä: leikkaushoito ja fysioterapia yhdessä eivät tuottaneet parempaa tulosta kuin pelkkä fysioterapia. Tämän pohjatiedon vuoksi Fidelity-ryhmän tulokset eivät yllättäneet. Ne olivat kuitenkin ehdottomasti tarpeen, sillä aiempi tieteellinen näyttö ei-leikkauksellisen hoidon vaikuttavuudesta oli vielä heikko.

3. Tarvitaanko ortopediassa lisää lumekirurgisia tutkimuksia?

– Lääketutkimuksessa lumekontrollointi on rutiinia, kirurgisessa tutkimuksessa lumeryhmä ei ole usein tarpeen, eikä sitä voi aina eettisistä syistä käyttääkään. Hyvin perustein lumekirurgisen kontrolliryhmän käyttö on ortopedisessa tutkimuksessa ehdottomasti kannatettava asia.

***

Esko Kaartinen, ortopedi, emeritusylilääkäri, Eiran sairaala

1. Onko Fidelityn tutkimus vähentänyt polven tähystysleikkauksia?

– Todennäköisesti ja valitettavasti julkinen puoli ei nyt anna polven tähystyksiä samalla herkkyydellä kuin aikaisemmin. Olen sataprosenttisen varma, että muutama potilas kärsii, jos Fidelityn tutkimustulosta tulkitaan mustavalkoisesti. Vaarana on, että nekin potilaat jäävät tähystämättä, jotka hyötyisivät siitä. Toisaalta julkisella puolella toimittaisiin väärin, jos ei otettaisi koppia tästä tutkimusnäytöstä.

2. Muuttuiko oma käsityksesi asiasta?

– Tämä tieto tuli jokaisen pohtivan ortopedin tietoon jo kymmenen vuotta sitten, jolloin tehtiin nivelrikkoisten polvien hoidoissa ensimmäinen valeleikkaus, samansuuntaisin tuloksin. Silloin se oli shokki. Ei minulta jää tähystämättä polvia juuri tämän tutkimuksen perusteella, vaan hoitoni riippuvat edelleen tautien hoitoindikaatiosta.

3. Tarvitaanko ortopediassa lisää lumekirurgisia tutkimuksia?

– Lumeleikkausta voi tarkoin harkituissa tilanteissa toteuttaa plasebohoitona.

Plaseboleikkaukset ovat kuitenkin joskus julmaa peliä. Valeleikkaus saattaa poistaa potilaan kivun vasta kahden vuoden kuluttua, eikä välittömästi, kuten aito leikkaus parhaimmillaan tekee.

***

Juha Ranne, ortopedi, sairaala Neo

1. Onko Fidelityn tutkimus vähentänyt polven tähystysleikkauksia?

– Ei oikeastaan, koska kukaan järkevä kirurgi ei muutenkaan näitä leikkauksia turhaan tee. Kun on kyse pikkuhiljaa huonoiksi menneistä polvista ja olkapäistä, pyritään välttämään leikkausta.

2. Muuttuiko oma käsityksesi asiasta?

– Ei. Tämä tutkimus oli tavallaan itsestäänselvyyden varmistelemista tutkimuksen keinoin.

3. Tarvitaanko ortopediassa lisää lumekirurgisia tutkimuksia?

– En hyväksy lumeleikkausta. Sehän on tieteen nimessä tehty mutta silti turha leikkaus, kaikkine leikkauksen riskeineen. Ei siinä juuri potilasta ajatella.

***

Juha Kukkonen, LT, ortopedi, Satakunnan keskussairaala, Terveystalo Pori

1. Onko Fidelityn tutkimus vähentänyt polven tähystysleikkauksia?

– Tämä tutkimustulos on herättänyt laajaa mielenkiintoa. Uskon, että tulos vähentää edelleen polven degeneratiivisen kierukkarepeämän hoitamista leikkauksella.

2. Muuttuiko oma käsityksesi asiasta?

– Fidelity-ryhmän tulos vahvistaa jo aiempien tutkimusten perusteella muodostunutta käsitystäni siitä, että degeratiivisen polvikivun hoidossa polven artroskooppinen puhdistusleikkaus tai kierukan resektio eivät ole perusteltua toimintaa.

3. Tarvitaanko ortopediassa lisää lumekirurgisia tutkimuksia?

– Odotan innolla tietoa ja tuloksia uusista ortopedian alan lumekontrolloiduista töistä. Lumekontrolloidut tutkimukset edustavat lääketieteellisen tutkimuksen vahvinta tieteen tasoa.

Tällaista viestiä on kantautunut eri klinikoilta ortopedian ja traumatologian professorin Ilkka Kivirannankorviin.

Eiran sairaalan emeritusylilääkäri, ortopedi Esko Kaartinen pelkää, että ortopedit tulkitsevat tutkimustulosta liian kategorisesti, vaikka osa potilaista varmasti hyötyy tähystyksestä.

Erityinen riski hänen mukaansa on, jos perusterveydenhuolto ymmärtää tutkimustuloksen niin, että vähäisiäkään nivelrikon merkkejä osoittavia polvipotilaita ei enää pidä lähettää erikoislääkärien arvioitavaksi.

Sairaala Neon ortopedi Juha Rannearvelee, että Fidelityn tutkimustulos voimistaa uutta ilmiötä, joka on pantu merkille yksityisklinikoilla.

– Potilaat hakevat pankkilainaa päästäkseen polvi- ja olkapääleikkauksiin, jotka ennen hoidettiin julkisella puolella. Tätä ilmiötä ei ollut lainkaan vielä muutama vuosi sitten.

”Rankkoja yleistyksiä”

Fidelity-ryhmän tutkimus on saanut paljon kiitosta tiedemaailmassa, mutta se on myös poikinut kädenvääntöjä kotimaisissa ja ulkomaisissa lehdissä.

Merkittävä tähystyskirurgian äänenkannattaja Arthroscopy kritisoi alkukesästä useassa kirjoituksessa Fidelity-ryhmän tutkimusta, moittien muun muassa sen lumekirurgista tutkimusasetelmaa. Lehti syytti tutkimuksen julkaissutta New England Journal of Medicineä puolueellisesta eli kielteisestä suhtautumisesta tähystyksiin.

Myös ortopedi Ranne paheksui elokuussa Turun Sanomissa Fidelity-ryhmän kontrollina käyttämiä lumeleikkauksia epäeettisiksi.

Häntä harmittaa edelleen se, miten tutkimus uutisoitiin esimerkiksi Helsingin Sanomissa: joka vuosi tehdään jopa 10?000 turhaa polvileikkausta.

– Älytöntä mennä väittämään tuollaista rankkaa yleistystä julkisuuteen. Potilaiden on muutenkin vaikea päästä tähystyskirurgiaan julkiselle puolelle, Ranne sanoo.

Lume testaa myös olkapääkirurgiaa

Fidelity-ryhmän Raine Sihvonenja Teppo Järvinen pitävät Ranteen ja Arthroscopyn kritiikkiä lumekirurgian epäeettisyydestä melkoisina poikkeuksina.

– Mikään muu lehti ei ole nostanut tätä näkökulmaa esille, Sihvonen sanoo.

– Ala-arvoista keskustelua, jonka takana ovat isot taloudelliset intressit, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa tutkimus on saanut myös varteenotettavaa kriittistä palautetta, esimerkiksi pohjoismaisilta kollegoilta, mutta se ei ole koskenut lumekirurgian käyttöä tutkimusmenetelmänä.

Kaikki lumeleikatut potilaat ovat antaneet siihen etukäteen suostumuksen.

– Kannattaa muistaa, että lumeleikkaus ei ole koskaan vaarallisempi kuin se toimenpide, jonka tehoa tai vaikuttavuutta tutkimuksen avulla yritetään selvittää, Järvinen sanoo.

Fidelityn polvitutkimus on tiettävästi ensimmäinen lumekirurgiaa käyttänyt ortopedinen tutkimus Euroopassa. Vuoden kuluttua valmistuu toinen.

Järvinen on mukana ryhmässä, joka on vuodesta 2005 asti tutkinut lumeen avulla Suomen yleisimmän olkapääleikkauksen, olkapään kipukaarioireyhtymän, tehoa.

Tutkimuspotilaat ovat Tampereelta, Espoosta ja Helsingistä.

– Osalle tehtiin olkapään avarrusleikkaus, osalle vain diagnostinen olkanivelen tähystys. Kolmas porukka satunnaistettiin tehostettuun kuntoutukseen, ilman leikkausta, Järvinen sanoo.

Hän on huomannut kollegoissaan oudon ristiriidan. Kukaan ei kuulemma enää tee näitä leikkauksia. Silti ne ovat olkapääkirurgian yleisin toimenpide.

– Ketkä niitä siis tekevät?

Uusin lehti

Tapahtumat

14.3.2018 Finlandia-talo – Tule edistämään naisjohtajuutta yhdessä kollegoidesi kanssa sosiaali- ja terveysalan Vahva nainen työelämässä -tapahtumaan! Puhujina muun muassa Minna Helle, Päivi Kerkola, Paula Risikko ja Laura Räty.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Vaativammasta sairaanhoidosta tuli kauppatavaraa

Valtakunnanpolitiikassa asetelma demokraattisesti valittujen kansanedustajien ja terveydenhuollon ammattilaisten ja johtajien välillä on tällä hetkellä hyvin kärjistynyt, kertoo Mediuutisten päätoimittaja Anna Niemelä pääkirjoituksessaan.

  • 1.12. 13:44

KOLUMNI

Bling, oletko huomannut että?

Endokrinologi Helena Miettinen kuvailee kolumnissaan, miten tulevaisuuden tekoäly ehkä auttaa lääkäriä väistelemään inhimillisiä virheitä työssään.

  • 1.12. 13:19

TOIMITUKSELTA

Onkohan se vaarallista?

Viisi maakuntaa, joissa sijaitsee yliopistollinen keskussairaala, tiivistävät yhteistyötään. Taas yksi huoli lisää.

  • 1.12. 12:23

SUOLISTOSYÖPÄ

Ihmisiä pitää ravistella

Iso osa suolistosyöpään kuolemisista voitaisiin estää kattavan seulonnan avulla. Suomessa se on katkolla.

  • 1.12. 11:10

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Valvontayksikön osastonylilääkäri

Vastaamme noin 171 000 asukkaan hyvinvoinnista Kymenlaaksossa. Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee Kotkassa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala sijaitsee Kouvolassa. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, joustavat työajat, säännöllisen ja monipuolisen mahdollisuuden kouluttautumiseen ja mahdollisuuden osa-aikatyöhön.

Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

Vastaamme noin 171 000 asukkaan hyvinvoinnista Kymenlaaksossa. Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee Kotkassa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala sijaitsee Kouvolassa. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, joustavat työajat, säännöllisen ja monipuolisen mahdollisuuden kouluttautumiseen ja mahdollisuuden osa-aikatyöhön.

Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Kolmea kirurgian erikoistuvaa lääkäriä

Vastaamme noin 171 000 asukkaan hyvinvoinnista Kymenlaaksossa. Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee Kotkassa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala sijaitsee Kouvolassa. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, joustavat työajat, säännöllisen ja monipuolisen mahdollisuuden kouluttautumiseen ja mahdollisuuden osa-aikatyöhön.

Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Kahta ortopedian ja traumatologian erikoislääkäriä

Vastaamme noin 171 000 asukkaan hyvinvoinnista Kymenlaaksossa. Kymenlaakson keskussairaala sijaitsee Kotkassa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta. Kymenlaakson psykiatrinen sairaala sijaitsee Kouvolassa. Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, joustavat työajat, säännöllisen ja monipuolisen mahdollisuuden kouluttautumiseen ja mahdollisuuden osa-aikatyöhön.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.