TIETOJÄRJESTELMÄT

Lääkärit osoittivat nokkeluutensa Husin tietoliikennehäiriöiden aikana

  • 13.11. 10:25

Erpo Pakkala

Kuva: Colourbox

Husin laajat tietoliikennehäiriöt aiheuttivat viime viikolla paljon päänvaivaa ja ylimääräistä työtä myös lääkäreille ja muulle henkilökunnalle. Lääkäreiden työtä hankaloitti eniten se, etteivät potilastietojärjestelmät toimineet. Tämän takia potilasjonot pitenivät niin poliklinikoilla kuin päivystyksissäkin.

- Emme nähneet potilaiden sairauskertomuksia emmekä lääkitystietoja. Jos lääkärillä ei ollut poliklinikalla potilaasta tietoja, niin potilaastakin saattoi tuntua hassulta, kun lääkäri kysyi, että minkäs takia te olette täällä, sanoo sisätautilääkäri, Hyksin Syöpäkeskuksen vastaava luottamusmies Kirsi Laasila.

Laasilan mukaan ongelma korostuu häiriötilanteissa, koska valitettavan harva potilas muistaa, mitä kaikkia lääkkeitä hänellä on käytössään.

- Yleensä näemme nämä tiedot reseptikeskuksen kautta, mutta nyt sekään ei onnistunut, Laasila sanoo.

Hyksin lääkärien pääluottamusmies, anestesiologi Risto Avelan mukaan esimerkiksi leikkaussalin ohjausjärjestelmä toimi häiriöiden aikana, mutta määräykset leikkauksenjälkeisestä hoidosta jouduttiin laittamaan paperisina eteenpäin vuodeosastoille.

Ongelmista huolimatta Husin alueella jouduttiin perumaan vain kaksi silmäleikkausta, koska potilastietoja ei ollut käytettävissä.

Avelan mukaan lääkärit kirjaavat leikkaukseen tulevan potilaan tiedot leikkaussalin ohjausjärjestelmään, jotta kaikki leikkauksen kannalta oleellisimmat tiedot löytyvät yhdeltä lomakkeelta.

- Tätä työtä ei nyt pystytty tekemään. Meillä on ohje, että tiedot pitäisi tulostaa, jos on tulossa tiedossa oleva katko, mutta tämä ohjehan ei toimi tällaisen yllättävän katkon aikana.

Husilla on olemassa myös varajärjestelmä, joka on tarkoitettu käytettäväksi suunniteltujen käyttökatkojen, esimerkiksi tietojärjestelmäpäivitysten aikana.

- Nyt sekään ei toiminut, kokeilin tiistaina monta kertaa, Laasila sanoo.

Alkuviikon häiriöiden takia moni lääkäri joutui tekemään rästiin jääneet potilaskertomusten sanelut ja erilaiset kirjaukset ja määräykset ylitöinä loppuviikosta.

Husin ohjeen mukaan lääkäreillä pitäisi olla käytössään kasettisanelimet kahden tunnin kuluessa häiriön alkamisesta. Laasilan mukaan tämä ei ollut käytännössä mahdollista.

- Meillä oli varastossa laatikko sanelukoneita, mutta ei niihin kaikkiin sähköjohtoja. Lääkärit joutuivat odottamaan vuoroaan saadakseen sanelukoneen lainaan, Laasila sanoo.

Avela esittää parannusehdotuksen leikkaustoiminnan osalta: järjestelmän pitäisi kerätä automaattisesti esimerkiksi viikonlopun aikana kovalevylle talteen tiedot seuraavan viikon elektiivisistä potilaista.

- Näin ne olisivat käytössä myös katkosten aikana ja tietäisimme, keitä potilaita on tulossa millekin poliklinikalle ja vuodeosastoille. Tietoja voitaisiin säilyttää vaikka viisi viikkoa, jolloin esimerkiksi päivystykseen leikkauksen jälkeen palaavasta potilaasta olisi tiedot käytettävissä.

Laasila kertoo kuulleensa toisesta innovaatiosta. Eräs Hyksin lääkäri oli pyytänyt potilastaan avaamaan omat tietonsa Kanta-arkistosta älypuhelimellaan.

- Tämä on hyvä idea. On myös puhuttu, että potilaalla voisi olla potilastietonsa mukana muistikortilla, mutta se tietysti edellyttää, että kortti olisi aina mukana esimerkiksi päivystystilanteiden varalta, Avela sanoo.

Lääkärit joutuivat etsimään häiriön aikana myös potilaiden yhteystietoja poikkeuksellisilla keinoilla, jotta voisivat esimerkiksi peruuttaa vastaanottoaikoja tai soittaa sovitusti laboratoriotuloksista.

- Kyllä potilasturvallisuus vaarantuu, jos ei saada potilaisiin yhteyttä. Nyt numeroita etsittiin Fonectasta ja kyseltiin esimerkiksi Haartmanin sairaalasta, jossa on eri potilastietojärjestelmä. Yksi ongelma oli se, että ihmisillä on nykyään paljon salaisia numeroita ja prepaid-liittymiä, joten yhteystietoja ei ollut missään muualla kuin kaatuneessa järjestelmässä, Laasila sanoo.

Avelan mukaan tietoliikennehäiriö hankaloitti myös laboratorioiden toimintaa.

- Eräs kemisti sanoi, että ongelmia tuli niiden näytteiden kanssa, jotka otettiin juuri ennen koneiden pimenemistä. Kukaan ei tiennyt, mitä näytteistä pitäisi tutkia, kun putkessa oli vain viivakoodi, jota ei pystytty lukemaan.

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.