ASCO 2017

Lääkärit kertovat syöpäkonferenssin terveisiä -"Tilastollisesti merkitsevä tulos ei välttämättä olekaan aina kliinisesti merkittävä"

  • 20.6. 12:01

Minna Pihlava

Mediuutiset kysyi kolmelta ASCO-syöpäkonferenssissa käyneeltä onkologilta, mitä jäi päällimmäisenä mieleen kesäkuun alussa järjestetystä kokouksesta.

Jussi Koivunen | Kuva: Minna Pihlava

Jussi Koivunen, Oys ja Oulun yliopisto; LT, dosentti, syöpätautien erikoislääkäri, kliininen opettaja

”Kävin seuraamassa pääasiassa keuhkosyöpään liittyviä asioita. Siellä oli aika paljon jatkotutkimusten jatkotutkimuksia, pieniä edistysaskelia. Kokonaisuutena valkenee, miten hoitoja tulisi tarkentaa. Koko ajan päästään parempaan siinä, mikä populaatio hyötyy mistäkin hoidosta. Se oli päällimmäinen, mikä jäi ASCOsta tänä vuonna mieleen.”

Katriina Peltola | Kuva: Minna Pihlava

Katriina Peltola, Hus; LT, syöpätautien erikoislääkäri

”Minulla jäi päällimmäisenä mieleen uusien immuno-onkologisten hoitojen vauhdikas eteneminen yhdistelmähoitojen muodossa. Väistämättä mietin, pystytäänkö kaikki haitat kokonaisuutena edes kartoittamaan, kun nopeassa tahdissa etenevät vaiheesta 1 vaiheeseen 3.

Toisena isona asiana tuli IDEA-tutkimus kolorektaalipuolelta. Siinä ilmeni, että kolmen kuukauden oksaliplatinipohjainen kemoterapia on monissa tapauksissa käytännössä yhtä hyvä adjuvanttihoito kuin kuuden kuukauden hoito.

Olen aikanaan aloittanut poliklinikkatyön kolorektaalipuolella. Jo silloin pyöritettiin tätä, ja nyt se on sitten tutkimuksessa pystytty todistamaan.”

Minna Tanner | Kuva: Minna Pihlava

Minna Tanner, Tays; LT, dosentti, syöpätautien erikoislääkäri, osastonylilääkäri

”Alkaa olla aika selvää, että tilastollisesti merkitsevä tulos ei välttämättä olekaan aina kliinisesti merkittävä tulos, kuten nähtiin HER-2-positiivisen rintasyövän AFFINITY-tutkimuksessa.

Kun puhutaan syöpälääkkeestä, jonka hinta on 50 000 euroa vuodessa ja pitäisi liitännäishoitaa sata potilasta, jotta yksi potilas pelastuu etäpesäkkeiltä, hoidon kustannukseksi tulisi 5 miljoonaa euroa.

Näyttää myös siltä, että parempiennusteiset HER2-positiiviset rintasyöpäpotilaat eivät aina välttämättä tarvitse niin paljon liitännäishoitoja kuin mitä meidän standardihoito on.

Suuremman riskin potilaat saivat suuremman hyödyn, mutta moni ei saa hyötyä oikeastaan laisinkaan, mutta saa lisää toksisuutta.

Kaiken kaikkiaan rintasyövän hoito tulee entistä räätälöidymmäksi. Uusia lääkeaineryhmiä on tulossa kliiniseen käyttöön rintasyövän eri alaryhmille, esimerkiksi CDK4/6-kinaasi-inhibiittorit, PARP-inhibiittorit ja checkpoint-inhibiittorit.”

 

Haastatellut puhuivat Mediuutisten järjestämässä Medikongressi-tapahtumassa, jonka yhteistyökumppaneita olivat Abbvie, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb ja MSD.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

KOLUMNI

Ettei mieli olisi jumissa

Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, vaan sen tiukkaa ydintä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoittaa.

  • 13.10. 09:53

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRANSIJAISUUS Plastiikkakirurgia (1)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.