ASCO 2017

Lääkärit kertovat syöpäkonferenssin terveisiä -"Tilastollisesti merkitsevä tulos ei välttämättä olekaan aina kliinisesti merkittävä"

  • 20.6. 12:01

Minna Pihlava

Mediuutiset kysyi kolmelta ASCO-syöpäkonferenssissa käyneeltä onkologilta, mitä jäi päällimmäisenä mieleen kesäkuun alussa järjestetystä kokouksesta.

Jussi Koivunen | Kuva: Minna Pihlava

Jussi Koivunen, Oys ja Oulun yliopisto; LT, dosentti, syöpätautien erikoislääkäri, kliininen opettaja

”Kävin seuraamassa pääasiassa keuhkosyöpään liittyviä asioita. Siellä oli aika paljon jatkotutkimusten jatkotutkimuksia, pieniä edistysaskelia. Kokonaisuutena valkenee, miten hoitoja tulisi tarkentaa. Koko ajan päästään parempaan siinä, mikä populaatio hyötyy mistäkin hoidosta. Se oli päällimmäinen, mikä jäi ASCOsta tänä vuonna mieleen.”

Katriina Peltola | Kuva: Minna Pihlava

Katriina Peltola, Hus; LT, syöpätautien erikoislääkäri

”Minulla jäi päällimmäisenä mieleen uusien immuno-onkologisten hoitojen vauhdikas eteneminen yhdistelmähoitojen muodossa. Väistämättä mietin, pystytäänkö kaikki haitat kokonaisuutena edes kartoittamaan, kun nopeassa tahdissa etenevät vaiheesta 1 vaiheeseen 3.

Toisena isona asiana tuli IDEA-tutkimus kolorektaalipuolelta. Siinä ilmeni, että kolmen kuukauden oksaliplatinipohjainen kemoterapia on monissa tapauksissa käytännössä yhtä hyvä adjuvanttihoito kuin kuuden kuukauden hoito.

Olen aikanaan aloittanut poliklinikkatyön kolorektaalipuolella. Jo silloin pyöritettiin tätä, ja nyt se on sitten tutkimuksessa pystytty todistamaan.”

Minna Tanner | Kuva: Minna Pihlava

Minna Tanner, Tays; LT, dosentti, syöpätautien erikoislääkäri, osastonylilääkäri

”Alkaa olla aika selvää, että tilastollisesti merkitsevä tulos ei välttämättä olekaan aina kliinisesti merkittävä tulos, kuten nähtiin HER-2-positiivisen rintasyövän AFFINITY-tutkimuksessa.

Kun puhutaan syöpälääkkeestä, jonka hinta on 50 000 euroa vuodessa ja pitäisi liitännäishoitaa sata potilasta, jotta yksi potilas pelastuu etäpesäkkeiltä, hoidon kustannukseksi tulisi 5 miljoonaa euroa.

Näyttää myös siltä, että parempiennusteiset HER2-positiiviset rintasyöpäpotilaat eivät aina välttämättä tarvitse niin paljon liitännäishoitoja kuin mitä meidän standardihoito on.

Suuremman riskin potilaat saivat suuremman hyödyn, mutta moni ei saa hyötyä oikeastaan laisinkaan, mutta saa lisää toksisuutta.

Kaiken kaikkiaan rintasyövän hoito tulee entistä räätälöidymmäksi. Uusia lääkeaineryhmiä on tulossa kliiniseen käyttöön rintasyövän eri alaryhmille, esimerkiksi CDK4/6-kinaasi-inhibiittorit, PARP-inhibiittorit ja checkpoint-inhibiittorit.”

 

Haastatellut puhuivat Mediuutisten järjestämässä Medikongressi-tapahtumassa, jonka yhteistyökumppaneita olivat Abbvie, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb ja MSD.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.