LÄÄKÄRIKOULUTUS

Lääkärien erikoistuminen meni liian pitkälle – sairaalat yrittävät korjata tilannetta

  • 12.9. 10:54

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Erikoissairaanhoidossa on pitkään etsitty ratkaisuja ongelmaan, joka syntyy, kun lääkärit erikoistuvat yhä pidemmälle.

Erikoislääkärit osaavat yhä taitavammin hoitaa tiettyä terveyspulmaa, mutta samalla heidän kokonaisnäkemyksensä potilaan tilanteesta ja hoidosta väkisinkin hämärtyy.

Tämä terveydenhuollon rakenteellinen ongelma on poikinut korjausliikkeitä.

Päivystyksiin alettiin vuonna 2013 kouluttaa akuuttilääkäreitä, jotka eivät erikoistu mihinkään kapeaan asiaan vaan tietävät jotakin kaikesta, mitä lääkärille voi tulla päivystyksissä eteen.

Sairaaloissa on turvauduttu myös ryhmä-älyyn. Tampereen yliopistosairaalassa (Tays) esimerkiksi joukko eri alojen erikoislääkäreitä katsoo kerran viikossa yhdessä kaikki haavapotilaat.

Tays on tunnettu myös Dr. House -ryhmästä, johon kuka tahansa erikoislääkäreistä voi tuoda epäselvät diagnoosinsa usean erikoisalan lääkärien pohdittavaksi. 

Nyt liiallisen erikoistumisen ongelmaan on tulossa yksi korjausliike lisää.

 

Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta tiedotti eilen perustavansa uuden lisäkoulutusohjelman.

Tiedekunta alkaa kouluttaa sairaaloihin uudentyyppisiä lääkäreitä, hospitalisteja, jotka koordinoivat potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Koulutus on kaksivuotinen, ja ensimmäinen laatuaan Euroopassa.

Yhdysvalloissa näitä kokonaishoidosta vastaavia lääkäreitä on ollut 1990-luvulta lähtien. Viime vuosina hospitalistien määrä on siellä lisääntynyt nopeasti ollen nyt noin 50000:n lääkärin toimenkuva.

 

Oulun yliopistosairaalan (Oys) pehmytkudoskirurgian vastuualuejohtaja Heikki Wiik katsoo, että Oysissa hospitalisteille on tarvetta erityisesti kirurgian ja  sisätautien osastoilla.

Potilaat ovat hänen mukaansa yhä useammin moniongelmaisia. Se lisää tarvetta sille, että lääkäri tarkastelee potilasta ja tämän tarpeita kokonaisvaltaisesti.

– Leikkaamalla saamme yhden pulman ratkaistua, mutta hoidon, lääkityksen ja kuntoutuksen kannalta olisi tärkeää, että meillä olisi oma ammattilainen huolehtimassa potilaan hoitopolusta, Wiik sanoo Oysin tiedotteessa.

Uudesta ammattilaisesta on apua esimerkiksi silloin, kun potilaan leikkauskomplikaatioita halutaan ehkäistä, toipuminen ei etene tai lääkitys ei tehoa odotetusti.

Hospitalistilääkärin toivotaan tehostavan osastopotilaiden hoitoa ja toipumista sekä vapauttavan erityisosaajat omiin tehtäviinsä.

 

Hyvänkuuloinen uudistus on ensimmäinen askel hospitalistien aikaan sairaaloissa.

Käytännössä uudenlaisen ammattilaisen tuominen osastoille saattaa törmätä erikoislääkäreiden vastahankaisuuteen.

Akuuttilääkärit ainakin ovat joutuneet melko lailla taistelemaan saadakseen jalansijaa päivystyksissä. 

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.