LÄÄKÄRIKOULUTUS

Lääkärien erikoistuminen meni liian pitkälle – sairaalat yrittävät korjata tilannetta

  • 12.9. 10:54

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Erikoissairaanhoidossa on pitkään etsitty ratkaisuja ongelmaan, joka syntyy, kun lääkärit erikoistuvat yhä pidemmälle.

Erikoislääkärit osaavat yhä taitavammin hoitaa tiettyä terveyspulmaa, mutta samalla heidän kokonaisnäkemyksensä potilaan tilanteesta ja hoidosta väkisinkin hämärtyy.

Tämä terveydenhuollon rakenteellinen ongelma on poikinut korjausliikkeitä.

Päivystyksiin alettiin vuonna 2013 kouluttaa akuuttilääkäreitä, jotka eivät erikoistu mihinkään kapeaan asiaan vaan tietävät jotakin kaikesta, mitä lääkärille voi tulla päivystyksissä eteen.

Sairaaloissa on turvauduttu myös ryhmä-älyyn. Tampereen yliopistosairaalassa (Tays) esimerkiksi joukko eri alojen erikoislääkäreitä katsoo kerran viikossa yhdessä kaikki haavapotilaat.

Tays on tunnettu myös Dr. House -ryhmästä, johon kuka tahansa erikoislääkäreistä voi tuoda epäselvät diagnoosinsa usean erikoisalan lääkärien pohdittavaksi. 

Nyt liiallisen erikoistumisen ongelmaan on tulossa yksi korjausliike lisää.

 

Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta tiedotti eilen perustavansa uuden lisäkoulutusohjelman.

Tiedekunta alkaa kouluttaa sairaaloihin uudentyyppisiä lääkäreitä, hospitalisteja, jotka koordinoivat potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Koulutus on kaksivuotinen, ja ensimmäinen laatuaan Euroopassa.

Yhdysvalloissa näitä kokonaishoidosta vastaavia lääkäreitä on ollut 1990-luvulta lähtien. Viime vuosina hospitalistien määrä on siellä lisääntynyt nopeasti ollen nyt noin 50000:n lääkärin toimenkuva.

 

Oulun yliopistosairaalan (Oys) pehmytkudoskirurgian vastuualuejohtaja Heikki Wiik katsoo, että Oysissa hospitalisteille on tarvetta erityisesti kirurgian ja  sisätautien osastoilla.

Potilaat ovat hänen mukaansa yhä useammin moniongelmaisia. Se lisää tarvetta sille, että lääkäri tarkastelee potilasta ja tämän tarpeita kokonaisvaltaisesti.

– Leikkaamalla saamme yhden pulman ratkaistua, mutta hoidon, lääkityksen ja kuntoutuksen kannalta olisi tärkeää, että meillä olisi oma ammattilainen huolehtimassa potilaan hoitopolusta, Wiik sanoo Oysin tiedotteessa.

Uudesta ammattilaisesta on apua esimerkiksi silloin, kun potilaan leikkauskomplikaatioita halutaan ehkäistä, toipuminen ei etene tai lääkitys ei tehoa odotetusti.

Hospitalistilääkärin toivotaan tehostavan osastopotilaiden hoitoa ja toipumista sekä vapauttavan erityisosaajat omiin tehtäviinsä.

 

Hyvänkuuloinen uudistus on ensimmäinen askel hospitalistien aikaan sairaaloissa.

Käytännössä uudenlaisen ammattilaisen tuominen osastoille saattaa törmätä erikoislääkäreiden vastahankaisuuteen.

Akuuttilääkärit ainakin ovat joutuneet melko lailla taistelemaan saadakseen jalansijaa päivystyksissä. 

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.