Koti voi olla uraanikaivosta vaarallisempi

  • 9.3.2006 16:59

Kari Ojanperä Tekniikka ja Talous

Ranskalainen Cogema-yhtiö haki alkuvuonna lupaa uraanin etsimiseksi Itä-Uudellamaalla. Siellä se herättää voimakkaita tunteita. Kuitenkin koti voi olla jopa uraanikaivosta suurempi riski.

Uraanin mahdollisen louhinnan yksi terveysriski on kallioperästä tuleva radioaktiivinen ja syöpää aiheuttava radonkaasu, ja radonia löytyy myös asunnoista.

– Monista asunnoista löytyy korkeampia radonin pitoisuuksia kuin esimerkiksi uraanikaivoksessa, sanoo Säteilyturvakeskuksen tarkastaja Eija Venelampi.

Venelampi keskittyy työssään uraanihankkeiden turvallisuusasioihin. Aluksi mahdollinen uraanin etsintä olisi lähinnä koekairauksia ja esimerkiksi lentomittauksia. Näistä ei Venelammen mukaan aiheudu ympäristö- tai turvallisuusongelmia.

Mikäli jollekin yhtiölle annetaan valtauslupa ja uraanin etsintälupa, Säteilyturvakeskus valvoo alusta lähtien tarkasti, että ihmisiä ja ympäristöä ei saateta liialle säteilylle alttiiksi. Jos mittauksissa ilmenee ongelmia, STUK puuttuu heti asiaan.

Uraanin louhimisen akuutit riskitekijät liittyvät lähinnä radioaktiiviseen radonkaasuun sekä rikastusjätteen sisältämään radiumiin. Radonin esiintyminen on erityisesti tunnelilouhinnassa riski, sillä se on syöpää aiheuttava jalokaasu.

Mahdollisen kaivoksen tuomat radonongelmat koskevat Venelammen mukaan lähinnä siellä työskenteleviä ihmisiä. Lähialueiden ihmisiin kaivoksen radon ei vaikuta.

Tuulettamalla eroon kodin radonista

– Kaivoksen radonongelma on mahdollista eliminoida tuulettamalla, Venelampi kuvaa. Tämä on yksi tapa toimia myös asunnoissa, joissa ilmenee ongelmia radonpitoisuuden kanssa.

Parhaillaan Säteilyturvakeskuksessa on meneillään hanke, jossa kuuteen tuhanteen asuntoon annetaan ilmaiseksi säteilystä kertova mittauslevy. Tämä johtuu siitä, että uusissa asunnoissa on havaittu arvioitua enemmän radonongelmia.

Huoneilman radonpitoisuus selviää mittaamalla. Mittauspurkkien tulee olla asunnossa kaksi kuukautta.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.