SISÄILMAOIREILU

Kiinnostava löytö – Suomalaiset paljastivat lupaavan mittarin homesairaiden tutkimiseen

  • 8.9. 11:12

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Kosteus- ja homevaurioille altistuneiden kliinistä tutkimista varten löytyi lupaava immunologisen vasteen mittari.

Se seuloutui esiin toisen tutkimuksen sivupolkuna Helsingin yliopiston, Turun yliopiston ja IndoorAid-yrityksen tutkimushankkeessa, jota rahoitti Työsuojelurahasto.

IndoorAidin omistaa Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus.

Lupaava mittari on veren seeruminäytteestä saatava hormonin kaltainen FGF21-proteiini (fibroblastinen kasvutekijä-21), joka kuvaa solun mitokondrioiden toimintaa ja hyvinvointia.

 

Mitokondriot ovat soluelimiä, joissa soluhengitys tapahtuu. Ne tuottavat suurimman osan solun tarvitsemasta energiasta. Niiden hyvinvointi on ihmiselle elintärkeä.

Jos nämä energiakeskukset voivat huonosti, ne lakkaavat toimimasta, turpoavat ja voivat räjähtää.

Aikaisemmassa professori Mirja Salkinoja-Salosen tutkimuksessa on todettu mitokondrioiden turpoavan ja rikkoutuvat home- ja bakteerimyrkkyjen vaikutuksesta.

– Meidän löydöksemme täydentää näitä havaintoja, Putus sanoo Työsuojelurahaston tiedotteessa.

 

Alustavien tulosten mukaan FGF21-proteiini korreloi vahvasti sekä kosteus- ja homevaurioille altistumiseen että niihin liitettyyn oireiluun.

– Tämä mittari näyttää kuvaavan ja selittävän sitä väsymystä, josta kosteus- ja homevaurioille altistuneet kertovat, Putus sanoo.

Yksi tutkimus ei kuitenkaan riitä yhteyden varmistamiseen.

– Löydöksen merkityksen arviointi edellyttää jatkotutkimusta suuremmilla aineistoilla sekä toistettavuuden ja validisuuden tarkempaa arviointia, Putus sanoo.

 

Tehdyssä tutkimuksessa käytiin läpi 317 työntekijän terveydentila oirekyselyin. Veri-, seerumi- ja ulostenäytteitä tutkittiin kliinisesti 175 henkilöltä.

Myös heidän työympäristönsä vertailukohteineen tutkittiin.

FGF21-tason mittaaminen ei Putuksen mukaan korvaa rakennusten tutkimista, kun epäillään kosteus- ja homevaurioille altistumista.

Syy on se, että FGF21:n arvo nousee myös useissa muissa sairauksissa ja tiloissa. Sitä on aiemmin käytetty esimerkiksi sydänsairauksien, diabeteksen ja maksasairauksien tutkimisessa.

– FGF21 on kuitenkin objektiivinen osoitus solutason tapahtumista, Putus sanoo.

 

Tutkimuksessa oli mukana sekä mies- että naisvaltaisilla aloilla työskenteleviä.

Julkisessa keskustelussa tapaa usein väitteen, että sisäilmaoireilu on naisvaltaisten työpaikkojen ongelma. Putuksen mukaan tutkimus osoitti, että oireilua on myös miesvaltaisilla työpaikoilla.

Hän asettaa kyseenalaiseksi myös joitakin muita sisäilmakeskustelun väitteitä.

– Tutkimuksen psykososiaalinen osio osoitti myös, että oireita ilmenee niissäkin työpaikoissa, joissa työ on innostavaa, vaikutusmahdollisuuden hyviksi koettuja, vertaistuki erinomaista ja stressiä vain vähän.

 

 

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.