SISÄILMAOIREILU

Kiinnostava löytö – Suomalaiset paljastivat lupaavan mittarin homesairaiden tutkimiseen

  • 8.9. 11:12

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Kosteus- ja homevaurioille altistuneiden kliinistä tutkimista varten löytyi lupaava immunologisen vasteen mittari.

Se seuloutui esiin toisen tutkimuksen sivupolkuna Helsingin yliopiston, Turun yliopiston ja IndoorAid-yrityksen tutkimushankkeessa, jota rahoitti Työsuojelurahasto.

IndoorAidin omistaa Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus.

Lupaava mittari on veren seeruminäytteestä saatava hormonin kaltainen FGF21-proteiini (fibroblastinen kasvutekijä-21), joka kuvaa solun mitokondrioiden toimintaa ja hyvinvointia.

 

Mitokondriot ovat soluelimiä, joissa soluhengitys tapahtuu. Ne tuottavat suurimman osan solun tarvitsemasta energiasta. Niiden hyvinvointi on ihmiselle elintärkeä.

Jos nämä energiakeskukset voivat huonosti, ne lakkaavat toimimasta, turpoavat ja voivat räjähtää.

Aikaisemmassa professori Mirja Salkinoja-Salosen tutkimuksessa on todettu mitokondrioiden turpoavan ja rikkoutuvat home- ja bakteerimyrkkyjen vaikutuksesta.

– Meidän löydöksemme täydentää näitä havaintoja, Putus sanoo Työsuojelurahaston tiedotteessa.

 

Alustavien tulosten mukaan FGF21-proteiini korreloi vahvasti sekä kosteus- ja homevaurioille altistumiseen että niihin liitettyyn oireiluun.

– Tämä mittari näyttää kuvaavan ja selittävän sitä väsymystä, josta kosteus- ja homevaurioille altistuneet kertovat, Putus sanoo.

Yksi tutkimus ei kuitenkaan riitä yhteyden varmistamiseen.

– Löydöksen merkityksen arviointi edellyttää jatkotutkimusta suuremmilla aineistoilla sekä toistettavuuden ja validisuuden tarkempaa arviointia, Putus sanoo.

 

Tehdyssä tutkimuksessa käytiin läpi 317 työntekijän terveydentila oirekyselyin. Veri-, seerumi- ja ulostenäytteitä tutkittiin kliinisesti 175 henkilöltä.

Myös heidän työympäristönsä vertailukohteineen tutkittiin.

FGF21-tason mittaaminen ei Putuksen mukaan korvaa rakennusten tutkimista, kun epäillään kosteus- ja homevaurioille altistumista.

Syy on se, että FGF21:n arvo nousee myös useissa muissa sairauksissa ja tiloissa. Sitä on aiemmin käytetty esimerkiksi sydänsairauksien, diabeteksen ja maksasairauksien tutkimisessa.

– FGF21 on kuitenkin objektiivinen osoitus solutason tapahtumista, Putus sanoo.

 

Tutkimuksessa oli mukana sekä mies- että naisvaltaisilla aloilla työskenteleviä.

Julkisessa keskustelussa tapaa usein väitteen, että sisäilmaoireilu on naisvaltaisten työpaikkojen ongelma. Putuksen mukaan tutkimus osoitti, että oireilua on myös miesvaltaisilla työpaikoilla.

Hän asettaa kyseenalaiseksi myös joitakin muita sisäilmakeskustelun väitteitä.

– Tutkimuksen psykososiaalinen osio osoitti myös, että oireita ilmenee niissäkin työpaikoissa, joissa työ on innostavaa, vaikutusmahdollisuuden hyviksi koettuja, vertaistuki erinomaista ja stressiä vain vähän.

 

 

 

 

 

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.