VALINNANVAPAUSLAKI

Kauppalehti: Asiakassetelillä saa pian melkein mitä vaan lääkärivastaanotosta kirurgisiin toimenpiteisiin

  • 12.10. 12:28

Nina Airisto

| Kuva: Colourbox

Asiakassetelistä on tulossa valinnanvapauslaissa subjektiivinen oikeus, kertoo Kauppalehti.

Kauppalehden tietojen mukaan valinnanvapauteen liittyvään lakiluonnokseen on listattu asiakasseteleiden piiriin erittäin laaja kirjo erilaisia palveluita.

Asiakassetelillä saisi jatkossa muun muassa kirurgisia toimenpiteitä ja sairaanhoidollisia käyntejä terveydenhuollon ammattihenkilön vastaanotolla kiireettömässä hoidossa sekä suunhoidossa tarpeellisia hammasproteettisia hoitoja.

Näitä palveluita maakuntien pitää tarjota nimenomaan asiakassetelillä, jos asiakas näin vaatii. Maakunnan pitää hyväksyä, että potilaalla on tarve saada vaatimiaan palveluja terveydentilan tai vastaavan syyn takia.

Lisäksi maakunta voi ottaa asiakassetelin käyttöön muissakin liikelaitoksensa tuotantovastuulle kuuluvissa palveluissa kuin suoran valinnan palveluissa.

Valinnanvapautta käsitellään hallituksen reformiryhmässä ja hallituksen eduskuntaryhmissä tänään. Julkisuuteen lakiluonnoksia on ilmeisesti luvassa eduskuntaryhmien käsittelyn jälkeen. Soten ollessa kysymyksessä lisämutkat eivät olisi kuitenkaan yllätys.

 

Kahden keskeisen hallituspuolueen välillä näyttää sittenkin olevan vielä erimielisyyttä valinnanvapauslain sisällöstä.

Erimielisyyksien keskiössä näyttää olevan yksi valinnanvapauden toteutumisen keinoista eli asiakasseteli. Soten avainministereiden lausunnot asiasta ovat keskenään huomattavan ristiriitaiset.

Asiasta uutisoi Yle.

 

Tällä viikolla ehdittiin jo iloita hallituksen löytäneen sovun lakiesityksen pääkohdista ja pykälistä. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) blogissaan maanantaina.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on sittemmin kommentoinut Ylelle kahteen otteeseen, että asiakasseteli on subjektiivinen oikeus, jolloin maakunnan olisi tarjottava asiakasseteliä tiettyyn tarkoitukseen tietyillä ehdoilla.

Saarikko on torjunut näkemyksen ja sen, että asiakassetelin olisi sovittu olevan subjektiivinen oikeus.

Saarikon mukaan asiakas ei voi vain ilmoittaa haluavansa asiakassetelin, vaan oikeus siihen perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemään palvelutarvearvioon.

Valinnanvapauslakiesityksen on määrä mennä vielä tänään torstaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsiteltäväksi.

 

Lähde: Kauppalehti, Kyösti Jurvelin ja Yle

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.