TERVEYSTEKNOLOGIA

Hyvät ja mädät terveysappsit

  • 27.5.2015 11:22

Elina Heino

Kuva: Colourbox

Lasten diabeteslääkäri Marja-Terttu Sahan omat lapset alkoivat hiljattain huomautella, että äidillä on toivottoman vanhanaikainen puhelin.

Puhelin meni vaihtoon, ja Sahalle avautui uusi maailma. Puoliso latasi puhelimeen uuden ajan askelmittarin, joka piirtää lenkeistä kartan ja korkeuserot.

– Se on erittäin mielenkiintoinen. Mietin, että tällaisesta joku potilaanikin voisi olla iloinen.

Uudella puhelimella oli varmasti osuutensa siinä, että Saha vietti helmikuisen aamupäivän Pariisissa ATTD-konferenssissa (Advanced Technologies and Treatments for Diabetes) kuuntelemassa esityksiä älypuhelimille ja tableteille kehitetyistä terveysappseista.

Tarjonnasta ei näyttänyt olevan pulaa.

– Appseja suorastaan juostiin läpi.

Se ei ole ihme, sillä terveysappseja onkin nykyisin netistä ladattavissa yli 100 000. Näin sanoi mobiilia markkinaa tutkiva yritys Research2guidance maaliskuussa The New York Timesissa.

Terveysappsien määrä on ilmeisesti voimakkaassa liikkeessä, sillä toisen lähteen mukaan niitä on tarjolla ”vain” liki 50 000.

Tämä luku on peräisin Mayo Clinicin tutkijoilta, jotka julkaisivat viime kuussa Jay Widmerin johdolla meta-analyysin digitaalisten terveysinterventioiden hyödyistä.

Mobihealthnews-sivuston mukaan yksi meta-analyysin löydöksistä oli, että digitaaliset terveysinterventiot pienensivät sydän- ja verisuonitaudin suhteellista riskiä 40 prosenttia eli enemmän kuin statiinit, aspiriinit tai verenpainelääkkeet.

Tässä yhteydessä digitaalisiin terveysinterventioihin kuuluvat terveysappsien ja potilaan oman terveyden mittaroinnin lisäksi myös esimerkiksi telelääketiede, sähköpostimuistutukset ja tekstiviestit.

Epäily on tervettä

Mitä lääkäri vastaa, kun potilas kysyy, mistä terveysappsista olisi hänelle apua? Tuskin mitään.

– Lääkärit tulevat sosiaaliseen mediaan ja mHealthiin liittyvissä asioissa ehdottomasti jälkijunassa, sanoo uudesta teknologiasta kiinnostunut yleislääkäri ja sokeriaineenvaihdunnan tutkijatohtori Mikko Lehtovirta.

Hän kiertää toisinaan kertomassa lääkäreille suomalaisesta terveyssovelluksesta nimeltä MealLogger, jossa ravitsemusasiantuntija ja muut sovelluksen käyttäjät kommentoivat ihmisten valokuvia aterioistaan.

Toisinaan hän mittaa lääkäreiden kiinnostusta uusiin kommunikoinnin välineisiin kysymällä, monellako kuulijoista on Facebook-profiili. Tulos on Suomen koko väestöön verrattuna niukka, monesti vain 20 prosenttia lääkäreistä nostaa kätensä.

Lääkärien piittaamattomuus terveyssovelluksia kohtaan on Lehtovirran mielestä ymmärrettävää.

– Lääkäri ottaa uutta tekniikkaa käyttöön vain, jos se on helppoa ja helpottaa merkittävästi työskentelyä. Vastaanotot on puikotettu niin, että mitään ylimääräistä ei mahdu mukaan.

Lehtovirta kehottaa lääkäreitä hillitsemään kriittistä mieltään ja tutustumaan terveysappseihin. Niissä piilee mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ja terveysdataa potilasta juoksuttamatta.

Automatisoitu omaseuranta ei Lehtovirran mielestä ole silti tehokkain. Se vaatii toisen ihmisen, joka tarkastelee älysovelluksen kerryttämää tietoa ja kysyy ”mitäs sinulle kuuluu”.

– Lääkärikunnan kanta appseihin on tietyllä tavalla tervejärkinen: perustele, että niistä on oikeasti hyötyä.

Arvioiko terveysappseja kukaan? Kyllä ja ei.

Hus seuloo laihdutus-appseja

Terveyssovelluksilla on syystä epäilyttävä maine.

Muutama vuosi sitten myynnissä oli esimerkiksi kännykkään ladattava SkinScan-appsi, jonka väitettiin tunnistavan melanooman. Sitä testattiin todellisilla kuvilla melanoomasta. Osuvuus oli surkea. Appsi piti melanoomia harmittomina luomina.

– Appsimarkkina on ollut todella räikeä! Ihmisille on väitetty jopa, että puhelimen valo parantaa aknen, ihotautien erikoislääkäri ja kunnille telelääketiedepalveluita tarjoavan PADOC Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Kauppi sanoo.

Kyseessä on AcneApp-sovellus, jonka kehittäjät saivat Yhdysvalloissa vuonna 2011 kuluttajansuojasta vastaavalta viranomaiselta sakot. iTunes poisti appsin myynnistä, mutta The New York Timesin mukaan 12?000 ihmistä oli ehtinyt ladata sen.

Tuoreempi Yhdysvaltojen markkinoilta kadonnut appsi on uChek, jonka ideana oli käyttää iPhone-puhelimen kameraa virtsanäytteiden tulkinnassa. Sen tuottajat saivat viime vuonna kritiikkiä lääketieteellisiä laitteita valvovalta FDA:lta.

Vuonna 2013 New Yorkin sairaaloiden yhdistys GNYHA perusti Happtique-nimisen palvelun, jonka oli tarkoitus sertifioida terveysappseja. Arviointijärjestelmän lento loppui lyhyeen, kun kahdesta sen seulan läpäisseestä appsistä löytyi turvallisuuspuutteita.

Mittareiden ja laitteiden turvallisuutta valvotaan, mutta tiettävästi nykyään mikään taho ei arvioi järjestelmällisesti terveyssovelluksia.

Pieni valopilkku on lääkärien ja terveydenhuollon ammattilaisten ylläpitämä iMedicalApps-sivusto, josta löytyy testejä tyyliin ”helmi- ja maaliskuussa julkaistujen terveysappsien kymmenen parasta”.

Yksi todellinen hyvä uutinen asiassa on, ja se tulee kotimaasta.

Hus kehittää internetpohjaista painonhallinnan portaalia, jonka appsit käyvät läpi ammattilaisten tiukan seulan.

Lihavuuden hoidon sähköiseen palveluun pääsee lääkärin lähetteellä aluksi Husin alueelta, myöhemmin koko maasta, apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä sanoo.

– Toivomme, että jossain vaiheessa mukaan pääsee myös ilman lähetettä, pientä maksua vastaan.

Husin alueella on 180 000 lihavaa, joiden painoindeksi on yli 30. Ammattilaiset ovat pystyneet perinteisin keinoin tukemaan vuosittain heistä vain noin tuhatta.

Portaali valmistuu vuoden 2016 alussa.

Älyranneke ennustaa uupumisen

Oulun yliopiston terveysteknologian professori Esko Alasaarela arvelee, että monien lääkärien käsitys terveysappseista, älyrannekkeista ja puettavista laitteista on viiden vuoden takaa, jolloin huono maine syntyi.

– Niiden laatu on kehittynyt nopeasti!

Alasaarela käyttää itseään uuden tekniikan koekaniinina. Hän on puolentoista vuoden ajan seurannut tiivisti verenpainettaan, painoaan ja rasvaprosenttiaan.

– Toivon, että lääkärit antaisivat arvoa potilaan tuomalle mittausdatalle, ja että potilastietojärjestelmät saataisiin ottamaan se myös teknisesti vastaan.

Yksilön vastuu terveytensä mittaamisesta on Alasaarelan mukaan voimakkaasti kasvamassa.

Yksi signaali tästä muutoksesta saatiin toissa viikolla.

Ajatustyöläisten työterveyshuoltoon erikoistunut Heltti kertoi antavansa työnantajille viiden prosentin alennuksen jokaisesta työntekijästä, joka käyttää Heltin tiedostoihin yhteydessä olevia hyvinvointia mittaavia älyrannekkeita.

Heltti on testannut rannekkeita pilotissa kymmenen yhtiön kanssa.

– Meitä kiinnostaa kaikki poikkeamat ranneketta käyttävän datassa, palvelujohtaja Tanja Lappi sanoo.

Analysoimalla poikkeamia Heltti arvioi pääsevänsä oikea-aikaisemmin ja ennaltaehkäisevästi käsiksi esimerkiksi asiakkaiden uupumiseen tai diabetesriskiin.

– Tiettävästi uupumus muuttaa ihmisen käytöstä jo puoli vuotta ennen puhkeamistaan: työpäivä pitenee, yöuni huononee ja normaalit harrastukset jäävät pois.

Lue koko juttu Mediuutisten Summa-palvelusta. Lääkärit kertovat, mitä hyötyä terveyssovelluksista on ollut käytännössä.

-------

TILAA Mediuutisten viikottainen uutiskirje tästä.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen 4.-5.10. Helsingin Scandic Parkissa. Saat työkaluja työsi tueksi, eväitä asiantuntijuutesi kehittämiseen ja keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Ilmoittautuminen on alkanut. Seuraa meitä Twitterissä #hoitaja2017  tai Facebookissa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

Kun potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, potilaan kokonaisvaltaisesta hoidosta huolta kantavista hospitalistilääkäreistä saattaa tulla sairaalan kilpailuvaltti.

  • 15.9. 12:24

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Fimea

YLILÄÄKÄRIÄ

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto, joka valvoo ja kehittää lääkealaa väestön terveydeksi.

HUS

Osastonylilääkäri, ensihoito

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Satakunnan sairaanhoitopiiri

2 ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

3 ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRKAA

Päivystysalueellamme toimii erikoisalojen yhteispäivystyksen lisäksi 31 potilaspaikan päivystysosasto ja selviämishoitoyksikkö. Yhteistyö ensihoitopalvelun ja lääkäriyksikön kanssa on tiivistä. Sinulla on mahdollisuus päästä perehtymään myös lääkäriyksikön toimintaan. Sydänyksikkö, teho-osasto, leikkaussalit ja kuvantaminen toimivat päivystyksen välittömässä läheisyydessä. Olemme moderni, kehityksen kärjessä kulkeva sairaala, jossa potilaspalvelu on ykkösasia. Meillä on akuuttilääketieteen erikoislääkärin koulutusoikeudet ja akuuttilääketieteen kliininen opettaja. Päivystyspotilaita meillä käy vuodessa n. 64 000.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.