LEAN

Hus karsi hukka-ajan lihavuusleikkauksista

  • 12.6. 11:07

Erpo Pakkala

Kuva: Kimmo Haapala

Hus on onnistunut parantamaan lihavuusleikkausten laatua merkittävästi.

Viiden viime vuoden aikana leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ja varhaisvaiheen uusintaleikkaukset ovat vähentyneet, vaikka leikkausten määrä on tasaisesti kasvanut.

Vs. osastonylilääkärin, gastrokirurgi Anne Juutin mukaan yhtenä syynä onnistumisten taustalla on lean-metodin käyttö toiminnan sujuvoittamisessa.

– Lihavuuskirurgia muutti viime vuonna Peijaksen sairaalasta Meilahden tornisairaalaan. Aloitimme Meilahdessa kahdella leikkauksella päivässä. Ja nyt teemme neljäkin leikkausta päivässä virka-ajassa ja yhdessä salissa, Juuti sanoo.

Leikkaussaliaika on lyhentynyt, koska potilasvaihdot ovat entistä sujuvampia ja koska kaikki kolme kirurgia tekevät toimenpiteet aina standardoidusti samalla tekniikalla.

– Näin leikkauksissa on mahdollisimman vähän muuttujia, eikä tule hukka-aikaa. Tätä kautta komplikaatioidenkin määrä on vähentynyt, Juuti sanoo.

Miniohitusleikkaus on tehokkaampi

Hus tekee Oysin kanssa tutkimusta, jossa vertaillaan tavanomaista mahalaukun ohitusleikkausta niin sanottuun miniohitusleikkaukseen.

Aiempien tutkimusten mukaan miniohitusleikkauksessa tulee vähemmän kirurgisia komplikaatioita, koska siinä tehdään kahden saumaliitoksen sijaan vain yksi saumaliitos.

– Näyttää myös siltä, että se on tehokkaampi painonpudotuksessa ja kakkostyypin diabeteksen korjaamisessa, Anne Juuti sanoo.

Tutkimuksessa on tarkoitus leikata yhteensä 120 potilasta.

– Nyt miniohitusleikkauksia on tehty 30, ja toistaiseksi näyttää hyvältä. Ensimmäinen välianalyysi tehdään syksyllä, kun olemme saaneet leikattua puolet potilaista.

Miniohitusleikkauksia on Juutin mukaan tehty Pohjoismaissa toistaiseksi vain vähän. Muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa niitä tehdään jo huomattavasti enemmän.

Lihavuusleikkauspotilaan kokonaisleikkausaika lopputoimet ja heräämöaika mukaan lukien on Meilahdessa nyt Suomen lyhin, selvästi alle viisi tuntia. Muissa sairaaloissa kokonaisaika vaihtelee noin 5,5–8 tunnin välillä.

Toiminnan sujuvoitumisen myötä Hus on myös pystynyt laskemaan leikkausten hintoja. Ne ovat laskeneet viidessä vuodessa noin kolmanneksen.

– Kun tulee vähemmän komplikaatioita, niin esimerkiksi kustannuksia aiheuttavan kuvantamisen tarve vähenee, Juuti sanoo.

Hintoja on saatu alaspäin Juutin mukaan myös kilpailuttamalla leikkaussalitarvikkeet yhtenä pakettina.

– Koska toimenpide on standardoitu, välineistö voidaan karsia minimiin ja välinepaketti kilpailuttaa.

Meilahdessa lihavuusleikkauksia tehtiin viime vuonna 228 ja koko maassa noin 900.

Juutin mukaan lihavuusleikkausten tarve on suurempi ja niitä voitaisiin tehdä Hus-alueella ja koko Suomessa enemmän.

– Optimaalinen määrä Hus-alueella olisi noin 400–600, jos verrataan siihen, miten paljon leikkauksia tehdään esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsissa tehdään 62 leikkausta vuodessa sataatuhatta ihmistä kohden, Suomessa noin 17.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

KOLUMNI

Ettei mieli olisi jumissa

Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, vaan sen tiukkaa ydintä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoittaa.

  • 13.10. 09:53

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRANSIJAISUUS Plastiikkakirurgia (1)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.