LEAN

Hus karsi hukka-ajan lihavuusleikkauksista

  • 12.6. 11:07

Erpo Pakkala

Kuva: Kimmo Haapala

Hus on onnistunut parantamaan lihavuusleikkausten laatua merkittävästi.

Viiden viime vuoden aikana leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ja varhaisvaiheen uusintaleikkaukset ovat vähentyneet, vaikka leikkausten määrä on tasaisesti kasvanut.

Vs. osastonylilääkärin, gastrokirurgi Anne Juutin mukaan yhtenä syynä onnistumisten taustalla on lean-metodin käyttö toiminnan sujuvoittamisessa.

– Lihavuuskirurgia muutti viime vuonna Peijaksen sairaalasta Meilahden tornisairaalaan. Aloitimme Meilahdessa kahdella leikkauksella päivässä. Ja nyt teemme neljäkin leikkausta päivässä virka-ajassa ja yhdessä salissa, Juuti sanoo.

Leikkaussaliaika on lyhentynyt, koska potilasvaihdot ovat entistä sujuvampia ja koska kaikki kolme kirurgia tekevät toimenpiteet aina standardoidusti samalla tekniikalla.

– Näin leikkauksissa on mahdollisimman vähän muuttujia, eikä tule hukka-aikaa. Tätä kautta komplikaatioidenkin määrä on vähentynyt, Juuti sanoo.

Miniohitusleikkaus on tehokkaampi

Hus tekee Oysin kanssa tutkimusta, jossa vertaillaan tavanomaista mahalaukun ohitusleikkausta niin sanottuun miniohitusleikkaukseen.

Aiempien tutkimusten mukaan miniohitusleikkauksessa tulee vähemmän kirurgisia komplikaatioita, koska siinä tehdään kahden saumaliitoksen sijaan vain yksi saumaliitos.

– Näyttää myös siltä, että se on tehokkaampi painonpudotuksessa ja kakkostyypin diabeteksen korjaamisessa, Anne Juuti sanoo.

Tutkimuksessa on tarkoitus leikata yhteensä 120 potilasta.

– Nyt miniohitusleikkauksia on tehty 30, ja toistaiseksi näyttää hyvältä. Ensimmäinen välianalyysi tehdään syksyllä, kun olemme saaneet leikattua puolet potilaista.

Miniohitusleikkauksia on Juutin mukaan tehty Pohjoismaissa toistaiseksi vain vähän. Muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa niitä tehdään jo huomattavasti enemmän.

Lihavuusleikkauspotilaan kokonaisleikkausaika lopputoimet ja heräämöaika mukaan lukien on Meilahdessa nyt Suomen lyhin, selvästi alle viisi tuntia. Muissa sairaaloissa kokonaisaika vaihtelee noin 5,5–8 tunnin välillä.

Toiminnan sujuvoitumisen myötä Hus on myös pystynyt laskemaan leikkausten hintoja. Ne ovat laskeneet viidessä vuodessa noin kolmanneksen.

– Kun tulee vähemmän komplikaatioita, niin esimerkiksi kustannuksia aiheuttavan kuvantamisen tarve vähenee, Juuti sanoo.

Hintoja on saatu alaspäin Juutin mukaan myös kilpailuttamalla leikkaussalitarvikkeet yhtenä pakettina.

– Koska toimenpide on standardoitu, välineistö voidaan karsia minimiin ja välinepaketti kilpailuttaa.

Meilahdessa lihavuusleikkauksia tehtiin viime vuonna 228 ja koko maassa noin 900.

Juutin mukaan lihavuusleikkausten tarve on suurempi ja niitä voitaisiin tehdä Hus-alueella ja koko Suomessa enemmän.

– Optimaalinen määrä Hus-alueella olisi noin 400–600, jos verrataan siihen, miten paljon leikkauksia tehdään esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsissa tehdään 62 leikkausta vuodessa sataatuhatta ihmistä kohden, Suomessa noin 17.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.