HENKILÖKUVA

Huippukirurgi muistaa jokaisen potilaan, jonka operaatiossa tuli komplikaatioita – pitkään uraan mahtuu yli 16 000 leikkausta

  • 13.10. 07:00

Nina Airisto

Kuva: Markus Sommers

Neurokirurgi Juha Hernesniemi on 1970-luvulla alkaneen uransa aikana nähnyt aivosuonen pullistumia, kasvaimia, verisuonisairauksia ja muita aivoissa tapahtuvia petollisia asioita lukemattomia kertoja.

Hernesniemellä on kirurgisia operaatioita takanaan yli 16 000. Kollegat kutsuvat häntä maailman nopeimmaksi kirurgiksi: parhaimmillaan Hernesniemi on suorittanut seitsemän vaativaa aivoleikkausta päivässä.

Kauppalehden haastattelussa Hernesniemi muistelee sitä, kuinka hän leikkasi Intiassa erittäin vaikeita tapauksia viikon ajan. Sen jälkeen hän lensi Delhistä Helsinkiin, ja suuntasi lentokentältä suoraan sairaalaan leikkaamaan aivopullistumapotilasta. Leikkausta seurasi 50 venäläistä neurokirurgiasta kiinnostunutta professoria ja ammattilaista, jotka olivat hakemassa Hernesniemeltä oppia.

– Se oli huippusuoritus.

Hernesniemi muistelee myös aikaa, jolloin hän oli nuori apulaislääkäri. Hernesniemi oli ollut puhdistamassa aivokasvainpotilaan kurkkua limasta, kunnes hän oli huomannut, ettei potilas enää hengitä. Kuolema johtui aivokasvaimesta, eikä mitään ollut tehtävissä.

Hernesniemen mieleen on painunut potilaan nimi. Hän muistaa jokaisen potilaan, jonka operaatiossa on tullut komplikaatioita.

Hernesniemi toteaa, että jokaiseen leikkaukseen liittyy mahdollisia tyyppikomplikaatioita. Leikkausten jälkeiset olotilat ovatkin ääritiloja – hyvin menneen leikkauksen jälkeen kirurgi juhlii onnistumista, epäonnistuminen kalvaa mieltä vielä vuosienkin päästä.

– Mitä vanhemmaksi tulee, sitä raskaammalta ne komplikaatiot tuntuvat.

Töölön sairaalan entinen johtaja, kirurgian tohtori, dosentti ja neurokirurgian emeritusprofessori täyttää lokakuussa 70 vuotta.

Hernesniemi aikoo jatkaa leikkauksia niin kauan kuin hänen kätensä ovat leikkauskunnossa. Tämän hän varmistaa seisomalla joka aamu käsillään.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.