ASCO 2017

Geenitesti voi kertoa munasarjasyövän lääkevasteesta

  • 20.6. 10:23

Minna Pihlava

Kuva: Colourbox

Aggressiivista munasarjasyöpää sairastavien naisten vastetta lääkehoitoon voidaan tulevaisuudessa ennakoida verinäytteestä tehtävällä geenitestillä, mikäli Helsingin yliopiston ja Tyksin tutkimushanke etenee suotuisasti. Kyseessä on Suomen Akatemian rahoittama kärkihanke.

Alustavat tulokset ovat lupaavia.

– Olemme löytäneet muutamia sellaisia geenejä, joiden variantit kertovat siitä, että joillekin potilaille voi tulla vahvoja sivuvaikutuksia munasarjasyövän hoidossa käytetyistä lääkkeistä, kertoo postdoc-tutkija, gynekologi Anniina Färkkilä.

Sivuvaikutukset voivat olla esimerkiksi voimakasta neuropatiaa, anemiaa tai trombosytopeniaa. Jos alttius niille tiedetään, on mahdollista varautua niihin jo varhaisessa hoidon vaiheessa.

Tutkimuksessa testattiin 508 geeniä Tyksin munasarjasyöpäpotilaiden kasvain- ja verinäytteistä. Tähän mennessä tutkimuksessa on sekvenoitu 15 potilaan näytteet. Sekvenoinnin tekee kiinalainen geenisekvenointiyhtiö BGI ja datan analyysin systeemibiologian tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta. Aiemmin tyypillinen tarkasteltujen geenien määrä on ollut Färkkilän mukaan 70–100.

– Munasarjasyövässä paneelin täytyy olla poikkeuksellisen laaja, koska kasvain on niin heterogeeninen, tutkimusrupeaman bostonilaisessa Dana Farber Cancer -instituutissa juuri aloittanut Färkkilä kertoo.

Suomessa aggressiiviseen HGSC-munasarjasyöpään sairastuu vuosittain noin 460 potilasta.

Tutkijat etsivät aineistosta myös tietoa siitä, ovatko joidenkin mutaatioiden kantajat alttiimpia kehittämään resistenssiä jollekin lääkehoidolle.

Tutkimuksessa verinäytteistä löytyi myös mutaatioita, joita vastaan on olemassa kohdennettu hoitomuoto.

Seuraamalla kasvaimen mutaatioita sarjoittaisilla verinäytteillä voidaan kehittyvä hoitoresistenssi tunnistaa ja reagoida tilanteeseen.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa ei muutettu ensilinjan hoitoa.

– Seuraava työ olisi laajentaa potilasaineistoa ja tehdä tutkimus etenevästi niin, että reagoiminen olisi mahdollista, Färkkilä sanoo.

Tutkimus herätti keskustelua ASCOssa.

– Posterilla virisi mukavasti keskustelua sekä tutkijoiden että potilastyötä tekevien kliinikoiden kanssa siitä, kuinka veritestiä ja sen kliinisiä sovelluksia voisi edelleen kehittää.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

KOLUMNI

Ettei mieli olisi jumissa

Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, vaan sen tiukkaa ydintä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoittaa.

  • 13.10. 09:53

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRANSIJAISUUS Plastiikkakirurgia (1)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.