ASCO 2017

Geenitesti voi kertoa munasarjasyövän lääkevasteesta

  • 20.6. 10:23

Minna Pihlava

Kuva: Colourbox

Aggressiivista munasarjasyöpää sairastavien naisten vastetta lääkehoitoon voidaan tulevaisuudessa ennakoida verinäytteestä tehtävällä geenitestillä, mikäli Helsingin yliopiston ja Tyksin tutkimushanke etenee suotuisasti. Kyseessä on Suomen Akatemian rahoittama kärkihanke.

Alustavat tulokset ovat lupaavia.

– Olemme löytäneet muutamia sellaisia geenejä, joiden variantit kertovat siitä, että joillekin potilaille voi tulla vahvoja sivuvaikutuksia munasarjasyövän hoidossa käytetyistä lääkkeistä, kertoo postdoc-tutkija, gynekologi Anniina Färkkilä.

Sivuvaikutukset voivat olla esimerkiksi voimakasta neuropatiaa, anemiaa tai trombosytopeniaa. Jos alttius niille tiedetään, on mahdollista varautua niihin jo varhaisessa hoidon vaiheessa.

Tutkimuksessa testattiin 508 geeniä Tyksin munasarjasyöpäpotilaiden kasvain- ja verinäytteistä. Tähän mennessä tutkimuksessa on sekvenoitu 15 potilaan näytteet. Sekvenoinnin tekee kiinalainen geenisekvenointiyhtiö BGI ja datan analyysin systeemibiologian tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta. Aiemmin tyypillinen tarkasteltujen geenien määrä on ollut Färkkilän mukaan 70–100.

– Munasarjasyövässä paneelin täytyy olla poikkeuksellisen laaja, koska kasvain on niin heterogeeninen, tutkimusrupeaman bostonilaisessa Dana Farber Cancer -instituutissa juuri aloittanut Färkkilä kertoo.

Suomessa aggressiiviseen HGSC-munasarjasyöpään sairastuu vuosittain noin 460 potilasta.

Tutkijat etsivät aineistosta myös tietoa siitä, ovatko joidenkin mutaatioiden kantajat alttiimpia kehittämään resistenssiä jollekin lääkehoidolle.

Tutkimuksessa verinäytteistä löytyi myös mutaatioita, joita vastaan on olemassa kohdennettu hoitomuoto.

Seuraamalla kasvaimen mutaatioita sarjoittaisilla verinäytteillä voidaan kehittyvä hoitoresistenssi tunnistaa ja reagoida tilanteeseen.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa ei muutettu ensilinjan hoitoa.

– Seuraava työ olisi laajentaa potilasaineistoa ja tehdä tutkimus etenevästi niin, että reagoiminen olisi mahdollista, Färkkilä sanoo.

Tutkimus herätti keskustelua ASCOssa.

– Posterilla virisi mukavasti keskustelua sekä tutkijoiden että potilastyötä tekevien kliinikoiden kanssa siitä, kuinka veritestiä ja sen kliinisiä sovelluksia voisi edelleen kehittää.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.