VÄITÖKSET

Elimistön omat rasvahapot suojaavat verisuonia

  • 5.1.2012 11:09

Erpo Pakkala

Tietyt elimistön itse tuottamat rasvahapot suojaavat endoteelia eli verisuonten sisäpintaa aktivoimalla solupuolustukseen osallistuvia signaalireittejä. Näin havaitsi FM Emilia Kansanen molekulaarisen lääketieteen väitöstutkimuksessaan.

Nämä molekyylit aktivoivat Nrf2-transkriptiotekijää, joka säätelee muun muassa antioksidanttientsyymien ilmentymistä. Antioksidanttientsyymit ovat elimistön tuottamia antioksidantteja, jotka suojaavat solua haitalliselta hapettumisstressiltä.

Kansanen tutki myös koko genomin laajuisest nitratun rasvahapon vaikutuksia verisuonen endoteelin geenien ilmentymiseen ja havaitsi sen aktivoivan transkriptiotekijä Nrf2:n säätelemän signaalireitin lisäksi myös toista solupuolustukseen osallistuvaa signaalireittiä, lämpösokkivastetta.

Näiden kahden suojamekanismin haviattiin toimivan yhtäaikaisesti mutta toisistaan riippumatta, ja niiden voidaan olettaa välittävän nitratun rasvahapon suojaavia vaikutuksia verisuonistossa.

Lisäksi Kansanen havaitsi, että nitrattu rasvahappo ja transkriptiotekijä Nrf2 osallistuvat mahdollisesti myös verenpaineen säätelyyn endoteliinireseptori B:n välityksellä.

Elektrofiiliset yhdisteet vievät viestinä

Elektrofiilisten yhdisteiden on yleensä ajateltu olevan elimistölle haitallisia hapettavien ominaisuuksiensa vuoksi. Tiedetään kuitenkin, että kohtuullisina pitoisuuksina ne pystyvät myös toimimaan viestinviejinä säätelemällä spesifisesti signaalireittejä.

Kansanen havaitsi, että elektrofiilisyys on kriittinen ominaisuus Nrf2-signaalireitin aktivoitumiselle.

- Tutkimus tukee siten uutta näkemystä siitä, että elektrofiiliset yhdisteet eivät ole yksinomaan haitallisia yhdisteitä, vaan ne voivat suojata stressitilanteessa aktivoimalla solun omia puolustusmekanismeja.

Kansasen väitös tarkastetaan 13.1.2012 Itä-Suomen yliopistossa.

Uusin lehti

Tapahtumat

Varhainen reumasairauden diagnoosi parantaa hoidon onnistumista. Esimerkiksi yhä useamman potilaan sairastamaa kihtiä voi olla vaikea tunnistaa. Oireiden tunnistaminen ja ajoissa aloitettu hoito varmistavat työkyvyn sekä elämänlaadun säilymisen. Reumaa sairastava ja kivulias potilas tarvitsee monenlaista tukea matkallaan kohti hoitotavoitettaan. Mediareenalla pääset muun muassa käymään läpi yleisimpiä reumaatikon hoitoon liittyviä erityispiirteitä, syventymään uusiin reumalääkkeisiin sekä harvinaisiin reumasairauksiin.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Mato sekoitti Britannian

Magneettikuvauslaitteiden päivittäminen ei onnistu helposti nappia painamalla.

  • 19.5. 09:15

KOLUMNI

Lääkärin paheellinen elämä

Voiko lääkärin epätäydellisyys, vatsamakkarat tai silmäpussit lisätä empatian tunnetta vastaanottoon?

  • 19.5. 09:14

TOIMITUKSELTA

Laatu, missä olet?

Laatua ei voi valita, koska siitä ei tiedä mitään.

  • 19.5. 09:14

TOIMITTAJALTA

Ei enää arvauskeskuksia

Yhden asian ei pitäisi muuttua sote-uudistuksessa. Vaativaa työtä tekevät ansaitsevat arvostuksen, kirjoittaa toimittaja Nina Airisto.

  • 19.5. 08:51

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Ylilääkäri

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Turun kaupunki

kaksi vakituista terveyskeskuslääkärin virkaa

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala palvelee turkulaisia sosiaali- ja terveysasioissa. Hyvinvointitoimiala on suurin kaupungin toimialoistaja tarjoaa työtä yli 4400 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisellemm. ennaltaehkäisevien palvelujen, tutkimus-, hoito-, perhe- jakuntoutumispalvelujen parissa.

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

ERIKOISTUVAA LÄÄKÄRIÄ / SPECIALISERANDE LÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

OSASTONYLILÄÄKÄRIÄ / AVDELNINGSÖVERLÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.