VÄITÖKSET

Elimistön omat rasvahapot suojaavat verisuonia

  • 5.1.2012 11:09

Erpo Pakkala

Tietyt elimistön itse tuottamat rasvahapot suojaavat endoteelia eli verisuonten sisäpintaa aktivoimalla solupuolustukseen osallistuvia signaalireittejä. Näin havaitsi FM Emilia Kansanen molekulaarisen lääketieteen väitöstutkimuksessaan.

Nämä molekyylit aktivoivat Nrf2-transkriptiotekijää, joka säätelee muun muassa antioksidanttientsyymien ilmentymistä. Antioksidanttientsyymit ovat elimistön tuottamia antioksidantteja, jotka suojaavat solua haitalliselta hapettumisstressiltä.

Kansanen tutki myös koko genomin laajuisest nitratun rasvahapon vaikutuksia verisuonen endoteelin geenien ilmentymiseen ja havaitsi sen aktivoivan transkriptiotekijä Nrf2:n säätelemän signaalireitin lisäksi myös toista solupuolustukseen osallistuvaa signaalireittiä, lämpösokkivastetta.

Näiden kahden suojamekanismin haviattiin toimivan yhtäaikaisesti mutta toisistaan riippumatta, ja niiden voidaan olettaa välittävän nitratun rasvahapon suojaavia vaikutuksia verisuonistossa.

Lisäksi Kansanen havaitsi, että nitrattu rasvahappo ja transkriptiotekijä Nrf2 osallistuvat mahdollisesti myös verenpaineen säätelyyn endoteliinireseptori B:n välityksellä.

Elektrofiiliset yhdisteet vievät viestinä

Elektrofiilisten yhdisteiden on yleensä ajateltu olevan elimistölle haitallisia hapettavien ominaisuuksiensa vuoksi. Tiedetään kuitenkin, että kohtuullisina pitoisuuksina ne pystyvät myös toimimaan viestinviejinä säätelemällä spesifisesti signaalireittejä.

Kansanen havaitsi, että elektrofiilisyys on kriittinen ominaisuus Nrf2-signaalireitin aktivoitumiselle.

- Tutkimus tukee siten uutta näkemystä siitä, että elektrofiiliset yhdisteet eivät ole yksinomaan haitallisia yhdisteitä, vaan ne voivat suojata stressitilanteessa aktivoimalla solun omia puolustusmekanismeja.

Kansasen väitös tarkastetaan 13.1.2012 Itä-Suomen yliopistossa.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.