VÄITÖKSET

Elimistön omat rasvahapot suojaavat verisuonia

  • 5.1.2012 11:09

Erpo Pakkala

Tietyt elimistön itse tuottamat rasvahapot suojaavat endoteelia eli verisuonten sisäpintaa aktivoimalla solupuolustukseen osallistuvia signaalireittejä. Näin havaitsi FM Emilia Kansanen molekulaarisen lääketieteen väitöstutkimuksessaan.

Nämä molekyylit aktivoivat Nrf2-transkriptiotekijää, joka säätelee muun muassa antioksidanttientsyymien ilmentymistä. Antioksidanttientsyymit ovat elimistön tuottamia antioksidantteja, jotka suojaavat solua haitalliselta hapettumisstressiltä.

Kansanen tutki myös koko genomin laajuisest nitratun rasvahapon vaikutuksia verisuonen endoteelin geenien ilmentymiseen ja havaitsi sen aktivoivan transkriptiotekijä Nrf2:n säätelemän signaalireitin lisäksi myös toista solupuolustukseen osallistuvaa signaalireittiä, lämpösokkivastetta.

Näiden kahden suojamekanismin haviattiin toimivan yhtäaikaisesti mutta toisistaan riippumatta, ja niiden voidaan olettaa välittävän nitratun rasvahapon suojaavia vaikutuksia verisuonistossa.

Lisäksi Kansanen havaitsi, että nitrattu rasvahappo ja transkriptiotekijä Nrf2 osallistuvat mahdollisesti myös verenpaineen säätelyyn endoteliinireseptori B:n välityksellä.

Elektrofiiliset yhdisteet vievät viestinä

Elektrofiilisten yhdisteiden on yleensä ajateltu olevan elimistölle haitallisia hapettavien ominaisuuksiensa vuoksi. Tiedetään kuitenkin, että kohtuullisina pitoisuuksina ne pystyvät myös toimimaan viestinviejinä säätelemällä spesifisesti signaalireittejä.

Kansanen havaitsi, että elektrofiilisyys on kriittinen ominaisuus Nrf2-signaalireitin aktivoitumiselle.

- Tutkimus tukee siten uutta näkemystä siitä, että elektrofiiliset yhdisteet eivät ole yksinomaan haitallisia yhdisteitä, vaan ne voivat suojata stressitilanteessa aktivoimalla solun omia puolustusmekanismeja.

Kansasen väitös tarkastetaan 13.1.2012 Itä-Suomen yliopistossa.

Mediuutiset 12/2017

Uusi Mediuutiset on ilmestynyt!

Tampereen Lääkäripäivien vuoksi Mediuutiset julkaistiin tällä viikolla perjantain sijasta jo eilen keskiviikkona.

  • 23.3. 15:22

PÄÄTOIMITTAJALTA

Melkoinen myräkkä valinnanvapaudesta

Viime viikkojen aikana on alkanut vaikuttaa siltä, että potilaan valinnanvapaudesta tehdyt suunnitelmat ovat niin hajallaan, ettei niiden yksityiskohdista tai seurauksista ole enää käsitystä juuri kenelläkään.

  • 22.3. 11:58

TOIMITUKSELTA

Syyllinen on toisaalla

Syyttävä sormi osoittaa helposti Kelan suuntaan, vaikka moni e-reseptin ärsyttävä ominaisuus johtuu potilastietojärjestelmästä, ei Kelan hallinnoimasta järjestelmästä.

  • 22.3. 11:24

Uusin lehti

Tapahtumat

Kuule uusimmista käytäntöjä muuttavista tutkimuksista sekä verkostoidu terveysalan ammattilaisten kanssa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Melkoinen myräkkä valinnanvapaudesta

Viime viikkojen aikana on alkanut vaikuttaa siltä, että potilaan valinnanvapaudesta tehdyt suunnitelmat ovat niin hajallaan, ettei niiden yksityiskohdista tai seurauksista ole enää käsitystä juuri kenelläkään.

  • 22.3. 11:58

TOIMITUKSELTA

Syyllinen on toisaalla

Syyttävä sormi osoittaa helposti Kelan suuntaan, vaikka moni e-reseptin ärsyttävä ominaisuus johtuu potilastietojärjestelmästä, ei Kelan hallinnoimasta järjestelmästä.

  • 22.3. 11:24

PÄÄTOIMITTAJALTA

Commodore 64 ja vapaus valita

Toivottavaa on, ettei sote-uudistus sotkeutuisi valinnanvapauteen ja että vuosikymmenten odottelusta päästäisiin eteenpäin.

  • 10.3. 12:41

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Työterveys Helsinki

YLILÄÄKÄRIKSI

Työterveys Helsinki on Suomen suurimman työnantajan oma työterveyshuolto. Laatukeskus Excellence Finland palkitsi meidät vuonna 2016 neljän tähden EFQM Recognised for Excellence -tunnustuksella, joka on ainutlaatuinen kansainvälinen saavutus. Lisäksi voitimme kaupunginjohtajan laatupalkintokilpailun. Teemme työmme vaikuttavasti yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

kolme erikoistuvaa lääkäriä

Turussa tehdään tänäänkin lisää historiaa. Viihtyisä ja karismaattinen yliopistokaupunki uudistuu ja kasvaa rohkeasti, tavoitteena kaupunkilaisten elämisen laadun ja elinkeinoelämän menestyksen edistäminen kestävällä tavalla. Turku kaupunki on alueensa suurin työllistäjä, jolla on noin 12 000 osaavaa ja ammattitaitoista työntekijää.

Vantaan kaupunki

Lääkäreitä

Vantaan kaupungilla on lääkäreille työtä tarjolla monissa toiminnossa: terveysasemilla, sairaalapalveluissa, ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa sekä päihdepalveluissa. Meillä on tarjolla avoimia virkoja sekä mahdollisuus tehdä eripituisia sijaisuuksia. Myös osa-aikaisuus on mahdollinen. Työtä voidaan sovitella tarvittaessa hakijan oman kiinnostuksen mukaan.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.