TOIMITTAJALTA

Ei enää arvauskeskuksia

  • 19.5. 08:51

Nina Airisto

Kuva: Tiina Somerpuro

Vuosikymmen takaperin syntymäpaikkakunnallani viitattiin kunnan terveyskeskukseen melko yleisesti arvauskeskuksena. Samaa haukkumanimeä on kantanut moni muukin julkisen perusterveydenhuollon yksikkö ympäri Suomen.

Termiä, josta huokuu nolla-arvostus terveydenhuollon ammattilaisten työtä kohtaan, ei oikein voi naamioida leikilliseksi heitoksi. Nimitys kyseenalaisti terveyskeskuksissa työskentelevien ammattitaidon ja palvelun laadun.

Nimitys pulpahti mieleeni tutustuessani Sitran tekemien kansalaiskyselyjen tuloksiin, joista Mediuutiset uutisoi verkkosivuillaan. Sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden kokeilualueilla toteutettujen kyselyiden yksi keskeinen sanoma oli, että nykyisiin perusterveydenhuollon palveluihin ollaan varsin tyytyväisiä.

Minäkään en ole enää vuosiin kuullut kenenkään sanovan tuota ikävän kaiun omaavaa termiä.

Sen sijaan palveluiden huonosta saatavuudesta on keskusteltu paljon. Palveluja saadakseen moni suomalainen on valmis vaihtamaan terveydenhuollon palveluntuottajaa.

Suomalainen julkinen terveydenhuolto ei ole säästynyt parjaukselta lähimenneessäkään. Pitkien jonojen lisäksi moitteen syytä on löytynyt korkeista kustannuksista. Nyt meneillään oleva valtava terveydenhuoltojärjestelmäremontti pyrkii edistämään montaa hyvää asiaa. Tuskin kukaan tykkää huonoa siitä, että ihminen pääsisi tarvitsemiensa palveluiden pariin oikea-aikaisesti asuinpaikastaan riippumatta.

Tätä tavoitetta aiotaan Suomessa tavoitella markkinaehtoisuuden avustuksella. Terveydenhuoltojärjestelmän uudistus on loppujen lopuksi poliittinen asia. Vaikka järjestelmä ei ole tähänkään asti ollut täydellinen, täydellistä tuskin saadaan tilallekaan.

Yhden asian ei pitäisi muuttua sote-uudistuksessa. Terveyskeskuksissa kohdataan mitä moninaisimpia ihmisiä ja etsitään ratkaisua mitä moninaisimpiin terveyshaasteisiin. Vaativaa työtä tekevät ansaitsevat arvostuksen.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.