TOIMITTAJALTA

Ei enää arvauskeskuksia

  • 19.5. 08:51

Nina Airisto

Kuva: Tiina Somerpuro

Vuosikymmen takaperin syntymäpaikkakunnallani viitattiin kunnan terveyskeskukseen melko yleisesti arvauskeskuksena. Samaa haukkumanimeä on kantanut moni muukin julkisen perusterveydenhuollon yksikkö ympäri Suomen.

Termiä, josta huokuu nolla-arvostus terveydenhuollon ammattilaisten työtä kohtaan, ei oikein voi naamioida leikilliseksi heitoksi. Nimitys kyseenalaisti terveyskeskuksissa työskentelevien ammattitaidon ja palvelun laadun.

Nimitys pulpahti mieleeni tutustuessani Sitran tekemien kansalaiskyselyjen tuloksiin, joista Mediuutiset uutisoi verkkosivuillaan. Sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden kokeilualueilla toteutettujen kyselyiden yksi keskeinen sanoma oli, että nykyisiin perusterveydenhuollon palveluihin ollaan varsin tyytyväisiä.

Minäkään en ole enää vuosiin kuullut kenenkään sanovan tuota ikävän kaiun omaavaa termiä.

Sen sijaan palveluiden huonosta saatavuudesta on keskusteltu paljon. Palveluja saadakseen moni suomalainen on valmis vaihtamaan terveydenhuollon palveluntuottajaa.

Suomalainen julkinen terveydenhuolto ei ole säästynyt parjaukselta lähimenneessäkään. Pitkien jonojen lisäksi moitteen syytä on löytynyt korkeista kustannuksista. Nyt meneillään oleva valtava terveydenhuoltojärjestelmäremontti pyrkii edistämään montaa hyvää asiaa. Tuskin kukaan tykkää huonoa siitä, että ihminen pääsisi tarvitsemiensa palveluiden pariin oikea-aikaisesti asuinpaikastaan riippumatta.

Tätä tavoitetta aiotaan Suomessa tavoitella markkinaehtoisuuden avustuksella. Terveydenhuoltojärjestelmän uudistus on loppujen lopuksi poliittinen asia. Vaikka järjestelmä ei ole tähänkään asti ollut täydellinen, täydellistä tuskin saadaan tilallekaan.

Yhden asian ei pitäisi muuttua sote-uudistuksessa. Terveyskeskuksissa kohdataan mitä moninaisimpia ihmisiä ja etsitään ratkaisua mitä moninaisimpiin terveyshaasteisiin. Vaativaa työtä tekevät ansaitsevat arvostuksen.

Uusin lehti

Tapahtumat

Varhainen reumasairauden diagnoosi parantaa hoidon onnistumista. Esimerkiksi yhä useamman potilaan sairastamaa kihtiä voi olla vaikea tunnistaa. Oireiden tunnistaminen ja ajoissa aloitettu hoito varmistavat työkyvyn sekä elämänlaadun säilymisen. Reumaa sairastava ja kivulias potilas tarvitsee monenlaista tukea matkallaan kohti hoitotavoitettaan. Mediareenalla pääset muun muassa käymään läpi yleisimpiä reumaatikon hoitoon liittyviä erityispiirteitä, syventymään uusiin reumalääkkeisiin sekä harvinaisiin reumasairauksiin.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Mato sekoitti Britannian

Magneettikuvauslaitteiden päivittäminen ei onnistu helposti nappia painamalla.

  • 19.5. 09:15

KOLUMNI

Lääkärin paheellinen elämä

Voiko lääkärin epätäydellisyys, vatsamakkarat tai silmäpussit lisätä empatian tunnetta vastaanottoon?

  • 19.5. 09:14

TOIMITUKSELTA

Laatu, missä olet?

Laatua ei voi valita, koska siitä ei tiedä mitään.

  • 19.5. 09:14

TOIMITTAJALTA

Ei enää arvauskeskuksia

Yhden asian ei pitäisi muuttua sote-uudistuksessa. Vaativaa työtä tekevät ansaitsevat arvostuksen, kirjoittaa toimittaja Nina Airisto.

  • 19.5. 08:51

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Ylilääkäri

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Turun kaupunki

kaksi vakituista terveyskeskuslääkärin virkaa

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala palvelee turkulaisia sosiaali- ja terveysasioissa. Hyvinvointitoimiala on suurin kaupungin toimialoistaja tarjoaa työtä yli 4400 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisellemm. ennaltaehkäisevien palvelujen, tutkimus-, hoito-, perhe- jakuntoutumispalvelujen parissa.

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

ERIKOISTUVAA LÄÄKÄRIÄ / SPECIALISERANDE LÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

OSASTONYLILÄÄKÄRIÄ / AVDELNINGSÖVERLÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.