PÄÄKIRJOITUS

Eduskunta päätti näyttää

  • 29.10.2010 09:30

Kimmo Seppälä

Uusi aselaki on saanut lääkärit varpailleen. Lääkärikunnassa kytee aito pelko siitä, että hoitosuhteen kannalta oleellisen tärkeä luottamus kärsii. Samalla laki siirtää aseiden väärinkäytöksiin liittyvää vastuuta poliisilta lääkäreille.

Tulevaisuudessa lääkäriä voidaan syyllistää, jos aseluvan haltija ampuu läheisiään tai itsensä.

Tällä viikolla hyväksytyn uuden aselain kipupiste on siinä määritelty riskitapauksiin liittyvä lääkärin ilmoitusvelvollisuus. Potilaat eivät ehkä enää uskoudu lääkärille, kun pelkäävät menettävänsä aselupansa. Kaikki eivät välttämättä uskaltaudu edes lääkärin pakeille tavallisia vaivojaan hoitamaan.

Uusi aselaki on jo valmistuessaan torso. Se vaatii saman tien asetuksia täydentyäkseen. Nykyisellään laissa ei esimerkiksi oteta kantaa siihen, koska lääkärin ilmoitusvelvollisuus täyttyy. Sen arvioiminen tulee olemaan hyvin hankalaa.

Aselain hyväksymisprosessin ehkä kummallisin piirre oli ilmoitusoikeuden muuttuminen eduskunnassa ilmoitusvelvollisuudeksi. Ennen kuin lakiesitys päätyi eduskuntaan asti, siinä puhuttiin pelkästään ilmoitusoikeudesta.

Loppumetreillä aselaista tuli poliittisesti värittynyt päätös, joka vaarantaa lääkärin salassapitovelvollisuuden perinteen, mikä on yksi koko terveydenhuollon kulmakivistä.

Lääkäriliiton tuoreen Kuka päättää hoidosta -tutkimuksen tulokset joutuvat eduskunnan omatoimisuuden myötä uuteen valoon. Tutkimuksen mukaan kolmasosa lääkäreistä haluaisi siirtää hoitojen priorisointipäätökset poliittisille areenoille.

Jos tutkimus tehtäisiin uudestaan nyt, voisivat luvut olla kovin toisennäköisiä. Jopa peruspalveluministeri Paula Risikko on toppuutellut intoa siirtää hoidon priorisointipäätöksiä eduskunnalle. Hän suosittelee innokkaimmille käyntiä eduskunnan istunnossa kuuntelemassa siellä vellovaa keskustelua.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.