LÄÄKKEET

Alemtutsumabi muuttaa MS-taudin hoitoa

  • 27.1.2014 10:58

Teppo Kuittinen

MS-taudin hoidossa käytettävä lääkearsenaali on saanut merkittävän lisän alemtutsumabista. Lääke annostellaan suonensisäisesti laskimoon vain kerran vuodessa kahden lyhyen hoitojakson aikana.

Fakta

Ei vielä Käypää hoitoa

Alemtutsumabia on käytetty kroonisen lymfaattisen leukemian hoidossa jo parikymmentä vuotta. MS-taudin hoitoon lääkettä on kehitetty kliinisesti yli kymmenen vuotta.

Kliiniseen kehitysohjelmaan on osallistunut yli 1 700 potilasta. Ohjelmaan kuului kaksi faasi III:n satunnaistettua tutkimusta, joissa verrattiin alemtutsumabia pistettävään, suurena annoksena annettavaan interferoni beta-1a -valmisteeseen.

Käypä hoito -työryhmä ei ole vielä ottanut kantaa alemtutsumabiin. Lääkettä on annettu muutamille potilaille Suomen yliopistosairaaloissa. Hyksissä ensimmäiset lääkehoidot annettiin joulukuussa.

Lähteet: Markus Färkkilä ja Genzyme.

Tampereen yliopiston neurologian professori Irina Elovaaranmukaan alemtutsumabi on muuttamassa näkemystä MS-hoidon tavoitteesta.

– Nykyisillä lääkkeillä on vain osittainen tai vähäinen vaikutus toimintakyvyn huonontumisen hillitsemisessä. Nyt kun on näinkin tehokas lääke käytössä, voidaan tavoitella sitä, ettei pahenemisvaiheita ole ollenkaan, ja että toimintakyky ei huononisi vaan voisi jopa parantua, Elovaara toteaa.

Alemtutsumabi on monoklonaaninen vasta-aine. Se kohdistuu CD52-proteiiniin, jota on runsaasti erityisesti T- ja B-lymfosyyttien pinnalla. Alemtutsumabi-hoito vähentää B- ja T-solujen määrää verenkierrossa, mikä taas vähentää pahenemisvaiheita ja viivästyttää MS-taudin etenemistä.

– Alemtutsumabin aiheuttama immuunijärjestelmän lamautus sammuttaa hyvin tehokkaasti tulehduksen, sanoo Hyksin neurologian klinikan ylilääkäri, professori Markus Färkkilä.

Kolmasosa sairastuu

kilpirauhassairauteen

Färkkilä toteaa kuitenkin, että alemtutsumabi ei ole jokaiselle aloitettava lääke. Se on tarkoitettu aktiivista aaltomaista MS-tautia sairastaville aikuisille potilaille.

– Taudin pitää olla erityisen haastava ja turvallisemmilla lääkkeillä vaikeasti hoidettavissa, Färkkilä sanoo.

Färkkilä muistuttaa, että osalle potilaista alemtutsumabista ei ole ollut merkittävää hyötyä MS-taudin etenemisen pysäyttämisessä.

– Toisaalta on monia sellaisia potilaita, että hankalassakin MS-taudissa on saatu käänteentekevä pysäytys ja paraneminen, minkä jälkeen on mennyt vuosikausia hyvin.

Alemtutsumabin keskeiset haittavaikutukset ovat infektiot ja kilpirauhassairaudet. Kolmasosa lääkettä saaneista sairastuu kolmessa-neljässä vuodessa kilpirauhassairauteen, johon hän tarvitsee vähintään lääkehoitoa.

Lääkebudjetteihin voi tulla raju piikki

Sairaalassa annettava alemtutsumabi voi aiheuttaa paineita sairaaloiden lääkebudjetteihin, varsinkin jos se otetaan käyttöön MS-taudin aloitushoitona. Jos potilaalle annetaan ylimääräinen kolmas hoitojakso, lääke maksaa lähes 76 000 euroa kahdessa vuodessa.

Markus Färkkilän mukaan alemtutsumabi ei ole pitkällä aikavälillä muita yhtä tehokkaita MS-lääkkeitä kalliimpi.

– Potilaan tulee hyväksyä riski, että yli 30 prosentin todennäköisyydellä saa kilpirauhassairauden. Tietysti se on lääkkeillä hoidettavissa ja merkitsee päivittäistä pillerin syöntiä, mikä on MS-taudin etenemiseen verrattuna pieni paha, Färkkilä toteaa.

Käyttö voi laajentua

Färkkilän mukaan tarvitaan vuosikymmenten seurantaa ennen kuin tiedetään, kuinka pitkään alemtutsumabi voi estää MS-taudin aktivoitumisen uudelleen ja ilmeneekö uusia haittavaikutuksia.

– Tuleeko immuunijärjestelmän lamaannuksesta muita haittavaikutuksia? Aiheutuuko siitä vuosikymmenten kuluessa syöpien kehittymistä? Tällaisesta ei ole vielä tietoa, Färkkilä pohtii.

Lääkettä myyvän Genzyme-yhtiön odotukset hoidettavien määristä ovat varsin maltilliset.

– Tärkeintä on, että voimme tällä lääkkeellä auttaa niitä MS-tautia sairastavia, joilla ei juurikaan ole muita vaihtoehtoja. Kun hoitokokemusta tulee lisää, käyttö voi tietenkin laajentua, Genzymen lääketieteellinen asiantuntija Mika Hirvonentoteaa.

Mediuutiset 12/2017

Uusi Mediuutiset on ilmestynyt!

Tampereen Lääkäripäivien vuoksi Mediuutiset julkaistiin tällä viikolla perjantain sijasta jo eilen keskiviikkona.

  • 23.3. 15:22

PÄÄTOIMITTAJALTA

Melkoinen myräkkä valinnanvapaudesta

Viime viikkojen aikana on alkanut vaikuttaa siltä, että potilaan valinnanvapaudesta tehdyt suunnitelmat ovat niin hajallaan, ettei niiden yksityiskohdista tai seurauksista ole enää käsitystä juuri kenelläkään.

  • 22.3. 11:58

TOIMITUKSELTA

Syyllinen on toisaalla

Syyttävä sormi osoittaa helposti Kelan suuntaan, vaikka moni e-reseptin ärsyttävä ominaisuus johtuu potilastietojärjestelmästä, ei Kelan hallinnoimasta järjestelmästä.

  • 22.3. 11:24

Uusin lehti

Tapahtumat

Kuule uusimmista käytäntöjä muuttavista tutkimuksista sekä verkostoidu terveysalan ammattilaisten kanssa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Melkoinen myräkkä valinnanvapaudesta

Viime viikkojen aikana on alkanut vaikuttaa siltä, että potilaan valinnanvapaudesta tehdyt suunnitelmat ovat niin hajallaan, ettei niiden yksityiskohdista tai seurauksista ole enää käsitystä juuri kenelläkään.

  • 22.3. 11:58

TOIMITUKSELTA

Syyllinen on toisaalla

Syyttävä sormi osoittaa helposti Kelan suuntaan, vaikka moni e-reseptin ärsyttävä ominaisuus johtuu potilastietojärjestelmästä, ei Kelan hallinnoimasta järjestelmästä.

  • 22.3. 11:24

PÄÄTOIMITTAJALTA

Commodore 64 ja vapaus valita

Toivottavaa on, ettei sote-uudistus sotkeutuisi valinnanvapauteen ja että vuosikymmenten odottelusta päästäisiin eteenpäin.

  • 10.3. 12:41

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Työterveys Helsinki

YLILÄÄKÄRIKSI

Työterveys Helsinki on Suomen suurimman työnantajan oma työterveyshuolto. Laatukeskus Excellence Finland palkitsi meidät vuonna 2016 neljän tähden EFQM Recognised for Excellence -tunnustuksella, joka on ainutlaatuinen kansainvälinen saavutus. Lisäksi voitimme kaupunginjohtajan laatupalkintokilpailun. Teemme työmme vaikuttavasti yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

kolme erikoistuvaa lääkäriä

Turussa tehdään tänäänkin lisää historiaa. Viihtyisä ja karismaattinen yliopistokaupunki uudistuu ja kasvaa rohkeasti, tavoitteena kaupunkilaisten elämisen laadun ja elinkeinoelämän menestyksen edistäminen kestävällä tavalla. Turku kaupunki on alueensa suurin työllistäjä, jolla on noin 12 000 osaavaa ja ammattitaitoista työntekijää.

Vantaan kaupunki

Lääkäreitä

Vantaan kaupungilla on lääkäreille työtä tarjolla monissa toiminnossa: terveysasemilla, sairaalapalveluissa, ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa sekä päihdepalveluissa. Meillä on tarjolla avoimia virkoja sekä mahdollisuus tehdä eripituisia sijaisuuksia. Myös osa-aikaisuus on mahdollinen. Työtä voidaan sovitella tarvittaessa hakijan oman kiinnostuksen mukaan.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.