LÄÄKKEET

Alemtutsumabi muuttaa MS-taudin hoitoa

  • 27.1.2014 10:58

Teppo Kuittinen

MS-taudin hoidossa käytettävä lääkearsenaali on saanut merkittävän lisän alemtutsumabista. Lääke annostellaan suonensisäisesti laskimoon vain kerran vuodessa kahden lyhyen hoitojakson aikana.

Fakta

Ei vielä Käypää hoitoa

Alemtutsumabia on käytetty kroonisen lymfaattisen leukemian hoidossa jo parikymmentä vuotta. MS-taudin hoitoon lääkettä on kehitetty kliinisesti yli kymmenen vuotta.

Kliiniseen kehitysohjelmaan on osallistunut yli 1 700 potilasta. Ohjelmaan kuului kaksi faasi III:n satunnaistettua tutkimusta, joissa verrattiin alemtutsumabia pistettävään, suurena annoksena annettavaan interferoni beta-1a -valmisteeseen.

Käypä hoito -työryhmä ei ole vielä ottanut kantaa alemtutsumabiin. Lääkettä on annettu muutamille potilaille Suomen yliopistosairaaloissa. Hyksissä ensimmäiset lääkehoidot annettiin joulukuussa.

Lähteet: Markus Färkkilä ja Genzyme.

Tampereen yliopiston neurologian professori Irina Elovaaranmukaan alemtutsumabi on muuttamassa näkemystä MS-hoidon tavoitteesta.

– Nykyisillä lääkkeillä on vain osittainen tai vähäinen vaikutus toimintakyvyn huonontumisen hillitsemisessä. Nyt kun on näinkin tehokas lääke käytössä, voidaan tavoitella sitä, ettei pahenemisvaiheita ole ollenkaan, ja että toimintakyky ei huononisi vaan voisi jopa parantua, Elovaara toteaa.

Alemtutsumabi on monoklonaaninen vasta-aine. Se kohdistuu CD52-proteiiniin, jota on runsaasti erityisesti T- ja B-lymfosyyttien pinnalla. Alemtutsumabi-hoito vähentää B- ja T-solujen määrää verenkierrossa, mikä taas vähentää pahenemisvaiheita ja viivästyttää MS-taudin etenemistä.

– Alemtutsumabin aiheuttama immuunijärjestelmän lamautus sammuttaa hyvin tehokkaasti tulehduksen, sanoo Hyksin neurologian klinikan ylilääkäri, professori Markus Färkkilä.

Kolmasosa sairastuu

kilpirauhassairauteen

Färkkilä toteaa kuitenkin, että alemtutsumabi ei ole jokaiselle aloitettava lääke. Se on tarkoitettu aktiivista aaltomaista MS-tautia sairastaville aikuisille potilaille.

– Taudin pitää olla erityisen haastava ja turvallisemmilla lääkkeillä vaikeasti hoidettavissa, Färkkilä sanoo.

Färkkilä muistuttaa, että osalle potilaista alemtutsumabista ei ole ollut merkittävää hyötyä MS-taudin etenemisen pysäyttämisessä.

– Toisaalta on monia sellaisia potilaita, että hankalassakin MS-taudissa on saatu käänteentekevä pysäytys ja paraneminen, minkä jälkeen on mennyt vuosikausia hyvin.

Alemtutsumabin keskeiset haittavaikutukset ovat infektiot ja kilpirauhassairaudet. Kolmasosa lääkettä saaneista sairastuu kolmessa-neljässä vuodessa kilpirauhassairauteen, johon hän tarvitsee vähintään lääkehoitoa.

Lääkebudjetteihin voi tulla raju piikki

Sairaalassa annettava alemtutsumabi voi aiheuttaa paineita sairaaloiden lääkebudjetteihin, varsinkin jos se otetaan käyttöön MS-taudin aloitushoitona. Jos potilaalle annetaan ylimääräinen kolmas hoitojakso, lääke maksaa lähes 76 000 euroa kahdessa vuodessa.

Markus Färkkilän mukaan alemtutsumabi ei ole pitkällä aikavälillä muita yhtä tehokkaita MS-lääkkeitä kalliimpi.

– Potilaan tulee hyväksyä riski, että yli 30 prosentin todennäköisyydellä saa kilpirauhassairauden. Tietysti se on lääkkeillä hoidettavissa ja merkitsee päivittäistä pillerin syöntiä, mikä on MS-taudin etenemiseen verrattuna pieni paha, Färkkilä toteaa.

Käyttö voi laajentua

Färkkilän mukaan tarvitaan vuosikymmenten seurantaa ennen kuin tiedetään, kuinka pitkään alemtutsumabi voi estää MS-taudin aktivoitumisen uudelleen ja ilmeneekö uusia haittavaikutuksia.

– Tuleeko immuunijärjestelmän lamaannuksesta muita haittavaikutuksia? Aiheutuuko siitä vuosikymmenten kuluessa syöpien kehittymistä? Tällaisesta ei ole vielä tietoa, Färkkilä pohtii.

Lääkettä myyvän Genzyme-yhtiön odotukset hoidettavien määristä ovat varsin maltilliset.

– Tärkeintä on, että voimme tällä lääkkeellä auttaa niitä MS-tautia sairastavia, joilla ei juurikaan ole muita vaihtoehtoja. Kun hoitokokemusta tulee lisää, käyttö voi tietenkin laajentua, Genzymen lääketieteellinen asiantuntija Mika Hirvonentoteaa.

Uusin lehti

Tapahtumat

Varhainen reumasairauden diagnoosi parantaa hoidon onnistumista. Esimerkiksi yhä useamman potilaan sairastamaa kihtiä voi olla vaikea tunnistaa. Oireiden tunnistaminen ja ajoissa aloitettu hoito varmistavat työkyvyn sekä elämänlaadun säilymisen. Reumaa sairastava ja kivulias potilas tarvitsee monenlaista tukea matkallaan kohti hoitotavoitettaan. Mediareenalla pääset muun muassa käymään läpi yleisimpiä reumaatikon hoitoon liittyviä erityispiirteitä, syventymään uusiin reumalääkkeisiin sekä harvinaisiin reumasairauksiin.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄTOIMITTAJALTA

Mato sekoitti Britannian

Magneettikuvauslaitteiden päivittäminen ei onnistu helposti nappia painamalla.

  • 19.5. 09:15

KOLUMNI

Lääkärin paheellinen elämä

Voiko lääkärin epätäydellisyys, vatsamakkarat tai silmäpussit lisätä empatian tunnetta vastaanottoon?

  • 19.5. 09:14

TOIMITUKSELTA

Laatu, missä olet?

Laatua ei voi valita, koska siitä ei tiedä mitään.

  • 19.5. 09:14

TOIMITTAJALTA

Ei enää arvauskeskuksia

Yhden asian ei pitäisi muuttua sote-uudistuksessa. Vaativaa työtä tekevät ansaitsevat arvostuksen, kirjoittaa toimittaja Nina Airisto.

  • 19.5. 08:51

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Ylilääkäri

HUS on kansainvälisesti arvostettu erikoissairaanhoidon osaaja. Tuotamme palveluja lähes 1,6 miljoonalle asukkaalle ja vastaamme monien erityisalojen sairaanhoidosta valtakunnallisesti. Palveluksessamme on yli 22 000 ammattilaista. Tervetuloa edelläkävijöiden joukkoon!

Turun kaupunki

kaksi vakituista terveyskeskuslääkärin virkaa

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala palvelee turkulaisia sosiaali- ja terveysasioissa. Hyvinvointitoimiala on suurin kaupungin toimialoistaja tarjoaa työtä yli 4400 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisellemm. ennaltaehkäisevien palvelujen, tutkimus-, hoito-, perhe- jakuntoutumispalvelujen parissa.

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

ERIKOISTUVAA LÄÄKÄRIÄ / SPECIALISERANDE LÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Vasa centralsjukhus / Vaasan keskussairaala

OSASTONYLILÄÄKÄRIÄ / AVDELNINGSÖVERLÄKARE

Vaasan keskussairaala tarjoaa laadukasta erikoissairaanhoitoa kahdella kielellä. Lääketieteellinen toimintamme on korkeatasoista, ja sitä leimaa laaja-alainen laatu- ja potilasturvallisuustyö. Tarjoamme 2 400 työntekijällemme hyvän työpaikan, jossa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen. Tervetuloa meille!

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.