LÄÄKKEET

Alemtutsumabi muuttaa MS-taudin hoitoa

  • 27.1.2014 10:58

Teppo Kuittinen

MS-taudin hoidossa käytettävä lääkearsenaali on saanut merkittävän lisän alemtutsumabista. Lääke annostellaan suonensisäisesti laskimoon vain kerran vuodessa kahden lyhyen hoitojakson aikana.

Fakta

Ei vielä Käypää hoitoa

Alemtutsumabia on käytetty kroonisen lymfaattisen leukemian hoidossa jo parikymmentä vuotta. MS-taudin hoitoon lääkettä on kehitetty kliinisesti yli kymmenen vuotta.

Kliiniseen kehitysohjelmaan on osallistunut yli 1 700 potilasta. Ohjelmaan kuului kaksi faasi III:n satunnaistettua tutkimusta, joissa verrattiin alemtutsumabia pistettävään, suurena annoksena annettavaan interferoni beta-1a -valmisteeseen.

Käypä hoito -työryhmä ei ole vielä ottanut kantaa alemtutsumabiin. Lääkettä on annettu muutamille potilaille Suomen yliopistosairaaloissa. Hyksissä ensimmäiset lääkehoidot annettiin joulukuussa.

Lähteet: Markus Färkkilä ja Genzyme.

Tampereen yliopiston neurologian professori Irina Elovaaranmukaan alemtutsumabi on muuttamassa näkemystä MS-hoidon tavoitteesta.

– Nykyisillä lääkkeillä on vain osittainen tai vähäinen vaikutus toimintakyvyn huonontumisen hillitsemisessä. Nyt kun on näinkin tehokas lääke käytössä, voidaan tavoitella sitä, ettei pahenemisvaiheita ole ollenkaan, ja että toimintakyky ei huononisi vaan voisi jopa parantua, Elovaara toteaa.

Alemtutsumabi on monoklonaaninen vasta-aine. Se kohdistuu CD52-proteiiniin, jota on runsaasti erityisesti T- ja B-lymfosyyttien pinnalla. Alemtutsumabi-hoito vähentää B- ja T-solujen määrää verenkierrossa, mikä taas vähentää pahenemisvaiheita ja viivästyttää MS-taudin etenemistä.

– Alemtutsumabin aiheuttama immuunijärjestelmän lamautus sammuttaa hyvin tehokkaasti tulehduksen, sanoo Hyksin neurologian klinikan ylilääkäri, professori Markus Färkkilä.

Kolmasosa sairastuu

kilpirauhassairauteen

Färkkilä toteaa kuitenkin, että alemtutsumabi ei ole jokaiselle aloitettava lääke. Se on tarkoitettu aktiivista aaltomaista MS-tautia sairastaville aikuisille potilaille.

– Taudin pitää olla erityisen haastava ja turvallisemmilla lääkkeillä vaikeasti hoidettavissa, Färkkilä sanoo.

Färkkilä muistuttaa, että osalle potilaista alemtutsumabista ei ole ollut merkittävää hyötyä MS-taudin etenemisen pysäyttämisessä.

– Toisaalta on monia sellaisia potilaita, että hankalassakin MS-taudissa on saatu käänteentekevä pysäytys ja paraneminen, minkä jälkeen on mennyt vuosikausia hyvin.

Alemtutsumabin keskeiset haittavaikutukset ovat infektiot ja kilpirauhassairaudet. Kolmasosa lääkettä saaneista sairastuu kolmessa-neljässä vuodessa kilpirauhassairauteen, johon hän tarvitsee vähintään lääkehoitoa.

Lääkebudjetteihin voi tulla raju piikki

Sairaalassa annettava alemtutsumabi voi aiheuttaa paineita sairaaloiden lääkebudjetteihin, varsinkin jos se otetaan käyttöön MS-taudin aloitushoitona. Jos potilaalle annetaan ylimääräinen kolmas hoitojakso, lääke maksaa lähes 76 000 euroa kahdessa vuodessa.

Markus Färkkilän mukaan alemtutsumabi ei ole pitkällä aikavälillä muita yhtä tehokkaita MS-lääkkeitä kalliimpi.

– Potilaan tulee hyväksyä riski, että yli 30 prosentin todennäköisyydellä saa kilpirauhassairauden. Tietysti se on lääkkeillä hoidettavissa ja merkitsee päivittäistä pillerin syöntiä, mikä on MS-taudin etenemiseen verrattuna pieni paha, Färkkilä toteaa.

Käyttö voi laajentua

Färkkilän mukaan tarvitaan vuosikymmenten seurantaa ennen kuin tiedetään, kuinka pitkään alemtutsumabi voi estää MS-taudin aktivoitumisen uudelleen ja ilmeneekö uusia haittavaikutuksia.

– Tuleeko immuunijärjestelmän lamaannuksesta muita haittavaikutuksia? Aiheutuuko siitä vuosikymmenten kuluessa syöpien kehittymistä? Tällaisesta ei ole vielä tietoa, Färkkilä pohtii.

Lääkettä myyvän Genzyme-yhtiön odotukset hoidettavien määristä ovat varsin maltilliset.

– Tärkeintä on, että voimme tällä lääkkeellä auttaa niitä MS-tautia sairastavia, joilla ei juurikaan ole muita vaihtoehtoja. Kun hoitokokemusta tulee lisää, käyttö voi tietenkin laajentua, Genzymen lääketieteellinen asiantuntija Mika Hirvonentoteaa.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.