VALINNANVAPAUS

Aiheuttaako kapitaatiomalli lähetetulvan erikoissairaanhoitoon? - STM:n edustaja vastasi professorien huoleen

  • 8.11. 10:31

Erpo Pakkala

Kuva: Colourbox

Professorit Markku Heikinheimo, Jussi Huttunen, Martti Kekomäki ja neljä muuta kirjoittajaa ilmaisivat Duodecim-lehden pääkirjoituksessa huolensa valinnanvapauslakiin ja kapitaatiomalliin liittyen. Heidän mielestään on uhka, että tulevat sote-keskukset kuittaavat asiakkaista maksettavat kapitaatiokorvaukset, mutta lähettävät asiakkaat matalalla kynnyksellä hoidettaviksi erikoissairaanhoitoon.

 

Onko tällainen uhka todellinen, sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila?

 

– Kaikenmoisia uhkakuvia voi olla olemassa. Tässä kuitenkin unohtuu, että uusimmassa valinnanvapausesityksessä on vahvennettu huomattavasti maakunnan ohjausmahdollisuuksia alueensa palvelutuotantoon. Maakunnan sote-budjetti tulee olemaan niin tiukka, että maakunta joutuu aidosti seuraamaan, ettei tule yli- eikä alihoitoa, koska kummastakin tulee lisäkustannuksia. Maakunnan täytyy miettiä ja kehittää menetelmät, miten se seuraa asiakkaan saamaa hoitoa ja kuinka herkästi lähetetään erikoissairaanhoitoon.

Aikamoinen järjestelmä on katsomassa, ettei tällaista tapahdu, valtioneuvoston, STM:n ja maakuntien ohjauksesta lähtien. Ja niiden lisäksi tilannetta seuraavat valvontaviranomaiset ja kilpailu- ja kuluttajaviranomaiset.

 

Miten erikoissairaanhoidon lähetteet käsitellään sote-uudistuksen jälkeen?

 

– Lähetteet käsitellään maakunnan liikelaitoksen toimipisteessä eli käytännössä aivan samalla tavalla kuin nytkin. Lähete ja asiakas saattavat myös palata erikoissairaanhoidosta takaisin perusterveydenhuoltoon.

Laissa ei oteta kantaa siihen, miten maakunta organisoi oman toimintansa, mutta tavoitteena pitää olla, ettei asiakasta pompotella jatkossakaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä.

 

Voisiko sote-keskukselle tulla sanktio turhista lähetteistä?

 

– Sanktiojärjestelmää tässä lakiluonnoksessa ei ole. Se oli kevään esityksessä HE/47. Tässä luonnoksessa voidaan maksaa bonusta hyvästä, laadukkaasta ja kustannusvaikuttavasta toiminnasta.

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.