KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: TEKES

Visa Honkanen: tekoäly terveydenhuoltoon – sanoista tekoihin

  • 9.10. 08:00

Visa Honkanen / Tekes

 

Hyödyntämällä informaatioteknologiaa ja uusia matemaattisia menetelmiä hyvin, meillä on mahdollisuus tehdä potilaiden ja kansalaisten hyväksi hienoja ja hyödyllisiä asioita. Esimerkiksi tekoäly koneoppimisineen on käytössä jo monella elämänalueella, ja tekee vahvasti tuloaan myös terveydenhuoltoon. HUS:ssa kehitetään parasta aikaa muun muassa pienten keskosten hoitoa tekoälyn avulla. Lisäksi meneillään on lukuisia tekoälyä tutkivia projekteja. Olemme jo oppineet seuraavat asiat:

  1. Kehitystyössä on välttämätöntä saattaa yhteen kyseisen terveysongelman parhaat asiantuntijat, tietotekniikan osaajat ja analyysien taitajat.
  2. Ryhmässä pitää olla vahva kokemus ja kyvyt tehdä tieteellistä tutkimusta, sillä siitä terveydenhuollon tekoälyn kehittämisessä on kysymys.
  3. Eri asiantuntijoiden täytyy tehdä töitä yhdessä niin kauan, että he oppivat todella ymmärtämään toistensa osaamisalueita.
  4. Dataa - ja laadukasta sellaista - tarvitaan todella paljon ja ennen kaikkea käyttökelpoisessa muodossa. Esimerkiksi keskostutkimuksessa meillä oli käytössä satoja miljoonia datapisteitä, muun muassa 37 miljoonaa happipitoisuusmittausta.

Suomessa on kaikki ylläkuvatut kyvykkyydet. Kun ne saadaan yhteen, meillä on mahdollisuus maailmanluokan innovaatioihin, jotka auttavat potilaita ja synnyttävät menestyksellisiä vientituotteita. Innovaatio kun on edelleen 99 % perspiraatiota ja 1 % inspiraatiota.

Jotta voimme päästä sanoista tekoihin, olemme perustaneet CleverHealth Network -ekosysteemin, jossa Suomessa toimivat huippuluokan yritykset yhdessä HUS:n kanssa ja Tekesin tuella kehittävät terveydenhuoltoon uusia tiedon jalostukseen pohjaavia hoitoja. Nämä auttavat suomalaisia potilaita ja samalla saadaan Suomen terveysteknologian vienti aivan uuteen vauhtiin. Mukana on tällä hetkellä 14 yritystä, ja yhteistyö kansainvälisten huippukliinikoidemme ja yritysten välillä on jo alkanut. Vähintään yhtä tärkeä tavoite on, että CleverHealth Networkista muodostuisi ympäristö, jossa myös yritykset löytäisivät toisensa heitä itseään ja kansakuntaa hyödyttävällä tavalla.

Johtoajatuksena on avoin yhteisö, johon uudet tulijat ovat tervetulleita sitä mukaa kun projektit etenevät. Kyseessä ei ole kauppapaikka, vaan yhteisen kehittämistyön verkosto. Teknisesti HUS:n yhdessä Sitran kanssa rakentama tietoallas tulee tarjoamaan suurten tietomassojen jalostukseen pohjautuville kehityshankkeille erinomaiset edellytykset. Tällainen yhteistyö vaatii kuitenkin onnistuakseen kaikilta osapuolilta luottamusta ja valmiutta investoida niin henkistä kuin aineellista pääomaa.

Visa Honkanen, LT, dosentti, kehittämisjohtaja, HUS Kuntayhtymä

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017