ILMOITUS: BENECOL KUMPPANIBLOGI

Terveellinen tuote vai moraaliton herkku?

  • 30.10.2014 08:04

Marja Vakkuri

Moni elintarvikkeita ostava haluaa tehdä terveellisiä valintoja. Mutta mistä tietää, mikä on terveellistä ja mikä ei?

Työskentelen firmassa, jonka visio on olla ekologisten ja terveellisten välipalojen edelläkävijä. Ei siis yhtään hullumpi työpaikka ravitsemusasiantuntijalle. Työssäni joudun yhä useammin tilanteisiin, joissa perustelen miksi tuote käsitykseni mukaan soveltuu terveelliseen ruokavalioon. Määrääkö levitteen terveellisyyden ainesosana käytetty yksittäinen rasva vai lopputuotteen rasvahappokoostumus? Voiko sokeria sisältävä tuote olla terveellinen? Eri ihmiset kiinnittävät huomiota hyvin erilaisiin asioihin tuotteita valitessaan.

Mielestäni hyvänä apuvälineenä tuotteen terveellisyyttä arvioitaessa toimii Sydänmerkki, joka osoittaa tuotteen olevan parempi valinta omassa tuoteryhmässään. Merkin käyttöoikeutta haetaan puolueettomalta asiantuntijaryhmältä. Käyttöoikeuden voi saada, jos kaikki kriteerit täyttyvät. Kriteerit perustuvat tutkittuun ravitsemustietoon ja niitä kehitetään jatkuvasti. Kriteerit vaihtelevat tuoteryhmittäin. Sydänmerkin voivat saada elintarvikkeet, joissa rasvan laatu on hyvä ja suolan määrää on vähennetty. Useissa tuoteryhmissä merkin saamiseksi vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria. Siksi voi sanoa, että Sydänmerkki-tuotteita ostoskoriin poimimalla, säätää ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan.

Sydänmerkki-kriteerit on laadittu arvioimaan tuotteen terveellisyyttä kokonaisuutena. Ravitsemusasioissa on helppo tarttua yksityiskohtiin ja unohtaa kokonaisuus. Terveellinen ruokavalio koostuu hyvistä elintarvikkeista. Satunnaiset herkut eivät romuta kokonaisuutta. Harvoin myöskään elintarvikkeen terveellisyyttä pystyy arvioimaan yksittäisen ravintoaineen määrän perusteella. Viime aikoina ”rikollisen” rooliin on noussut sokeri. Ihan aiheestakin. Monella meistä on varaa vähentää sokerin käyttöä ja satsata mieluummin laadukkaampiin, kuitupitoisiin hiilihydraatteihin. Mutta milloin sokerin määrä on riittävän alhainen? Saako arkena käytettävissä tuotteissa olla lainkaan sokeria?

Olemme tänä vuonna tuoneet markkinoille kahdeksan uutta tuotetta, jotka ovat saaneet sydänmerkin. Tästä olen erittäin mielissäni. Yksi uutuuksista on marjoja sisältävä annospikapuuro. Runsaskuituisessa, täysjyväkaurasta valmistetussa tuotteessa on 5,6 g sokeria annoksessa. Tähän pakkauksessa ilmoitettavaan sokerimäärään lasketaan mukaan kaikki tuotteen sisältämät sokeriyhdisteet. Siis lisätyn sokerin lisäksi määrään sisältyy myös marjojen ja kauran itsessään sisältämät sokerit. Puuroannoksessa on saman verran sokereita kuin on vajaassa desilitrassa marjoja ja puolessa teelusikallisessa sokeria yhteensä. Tuote täyttää Sydänmerkki-kriteerit. Silti suositussa blogissa tuote haluttiin nostaa esimerkiksi moraalittomasta herkusta.

Makuasioista ei voi kiistellä ja kaikkien toiveisiin ei pysty vastaamaan. Mutta jos tuote täyttää Sydänmerkki-kriteerit, voi mielestäni hyvällä omalla tunnolla sanoa sen soveltuvan osaksi terveellistä ruokavaliota. Jos samaan tuotteeseen yhdistyy vielä hyvä maku, ansaitsee tuotekehitys mielestäni kiitoksen. Uskoisin useimpien olevan yhtä mieltä siitä, että terveellisessäkin tuotteessa maku on tärkeä.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti ja toimii Raisio-konsernissa tuote- ja ravitsemusasiantuntijana. Hän on viisihenkisen perheen äiti, joka on vapaa-ajallaan aktiivinen penkkiurheilija ja kohtuullinen kuntoilija.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

PÄÄKIRJOITUS

Vaativammasta sairaanhoidosta tuli kauppatavaraa

Valtakunnanpolitiikassa asetelma demokraattisesti valittujen kansanedustajien ja terveydenhuollon ammattilaisten ja johtajien välillä on tällä hetkellä hyvin kärjistynyt, kertoo Mediuutisten päätoimittaja Anna Niemelä pääkirjoituksessaan.

  • 1.12. 13:44

KOLUMNI

Bling, oletko huomannut että?

Endokrinologi Helena Miettinen kuvailee kolumnissaan, miten tulevaisuuden tekoäly ehkä auttaa lääkäriä väistelemään inhimillisiä virheitä työssään.

  • 1.12. 13:19

TOIMITUKSELTA

Onkohan se vaarallista?

Viisi maakuntaa, joissa sijaitsee yliopistollinen keskussairaala, tiivistävät yhteistyötään. Taas yksi huoli lisää.

  • 1.12. 12:23

SUOLISTOSYÖPÄ

Ihmisiä pitää ravistella

Iso osa suolistosyöpään kuolemisista voitaisiin estää kattavan seulonnan avulla. Suomessa se on katkolla.

  • 1.12. 11:10

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017