BENECOL KUMPPANIBLOGI

Ruoka tehokkaampaa kuin lääke?

  • 6.3.2014 08:52

Susanna Rosin

Suomalaisten työikäisten sepelvaltimotautikuolleisuus on neljässä vuosikymmenessä vähentynyt yli 80 prosenttia. Tämän huikean kehityksen takana ovat myönteiset ruokavaliomuutokset ja niiden ansiosta laskenut väestön kolesterolitaso.

Juttelin suomalaisen professorin kanssa kolesterolista ja valtimoterveydestä. Puhuimme suomalaistutkimuksesta, jonka mukaan suurin osa työikäisten suomalaisten voimakkaasta sepelvaltimokuolleisuuden vähenemisestä selittyy veren kolesterolitason laskulla. Totesimme yhdestä suusta, että on toki mukavampi kuolla sydäninfarktiin vasta kahdeksankymppisenä kuin nelikymppisenä.

Jatkoimme juttua siitä, miten suomalaiset ovat onnistuneet laskemaan kolesterolitasoaan noin 20 %. Professorille oli uutta tietoa, että kolesterolitason laskun syyt on analysoitu ja että tärkein selittävä tekijä olivat myönteiset muutokset suomalaisten ruokavaliossa. Lääkkeiden merkitys oli paljon pienempi.

Suomalaisten kolesterolitaso on laskenut, koska olemme vähentäneet tyydyttyneen rasvan ja lisänneet kerta- ja monityydyttymättömän rasvan saantia. Kasvisten, marjojen ja hedelmien lisääntynyt käyttö on niin ikään ollut tärkeää. Saman tutkimuksen mukaan myös vuodesta 1995 markkinoilla olleilla Benecol®-tuotteilla on voinut olla oma myönteinen vaikutuksensa suomalaisten kolesterolitasoon.

Käytännön ruokavalinnoissa tutkimustieto ei aina näy. Finriski 2012 -tutkimuksen mukaan tyydyttyneen rasvan saanti kasvoikin selvästi vuosina 2007–12. Syynä oli voin, maitorasvaa sisältävien ”riini-levitteiden” ja kermojen käytön kasvu. Seurauksena oli väestön kolesterolitason kääntyminen pitkän laskun jälkeen nousuun.

Faktat ravitsemuksen ja valtimoterveyden yhteyksistä ovat tiedossa. Silti media ja muutamat toisinajattelemisesta elävät ”asiantuntijat” luovat mielellään raflaavia otsikkoja ja ristiriitaisia viestejä. Seurauksena on, ettei hämmentynyt kuluttaja aina tiedä, kuka perustaa lausuntonsa tutkimustietoon ja kuka tarkoitushakuisiin mielipiteisiin. Ei olekaan ihme, jos moni oikeasti luuli, että maitorasva oli muuttunut ei-suositellusta terveystuotteeksi.

Syömämme ruoka vaikuttaa joka tapauksessa kolesterolitasoomme. Suuntaan tai toiseen. Siksi jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen velvollisuus on ohjata hyperkolesterolemisia potilaitaan tutkimusnäyttöön ja hoitosuosituksiin pohjautuen, ei mielipidepohjalta. Dyslipidemioiden ravitsemushoidosta on julkaistu tuoreet suomalaiset suositukset ja niiden potilasversiot. Suositusten mukaan ruokavalio on hyperkolesterolemian ensisijainen hoitomuoto, joka tulee muistaa myös lääkityksen yhteydessä.

Juttutuokiomme lopuksi professori totesi, että pitääpä jatkossa ottaa ruokavalioasiat puheeksi kaikkien potilaiden kanssa. Jokaisella vastaanottokäynnillä. Jos tämä toteutuu, voimme yhdessä kääntää suomalaisten kolesterolitason taas laskuun.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti ja toimii Raisio-konsernin Benecol-yksikössä tiedeviestinnän päällikkönä. Vapaa-ajallaan hän on viisihenkisen perheen äiti, joka kokkaa, lenkkeilee ja lukee ruotsinkielisiä dekkareita.

Lähteet:

Dyslipidemiat (online). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013. Saatavilla www.kaypahoito.fi

Dyslipidemiat (veren poikkeavat rasva-arvot, mm. kolesteroli) kuriin potilaan ja lääkärin yhteistyöllä (online). Käyvän hoidon potilasversiot. Tarnanen K. ym.

Tikkanen MJ ym. Ravinto ja kolesteroli: käännetään kolesterolitaso taas laskuun. Suom Lääkäril 2013; 68: 3069–3072.

Valsta L ym. Explaining the 25-year decline of serum cholesterol by dietary changes and use of lipid-lowering medication in Finland. Pub Health Nutr 2010; 13: 932–938.

Vartiainen E ym. FINRISKI-tutkimus: Väestön kolesterolitaso on vuosikymmenien laskun jälkeen kääntynyt nousuun. Suom Lääkäril 2012; 67: 2364–2368.

Vartiainen E ym. Thirty-five-year trends in cardiovascular risk factors in Finland. Int J Epidemiol 2009; 39: 504–518.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

KOLUMNI

Ettei mieli olisi jumissa

Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, vaan sen tiukkaa ydintä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoittaa.

  • 13.10. 09:53

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017