BENECOL KUMPPANIBLOGI

Lääkärini sanoi Benecolin olevan humpuukia

  • 3.4.2014 09:45

Marja Vakkuri

"Viimeisimmässä mittauksessa kolesteroliarvoni olivat koholla. Lääkäri kirjoitti reseptin ja kehotti aloittamaan kolesterolilääkityksen. Ehdotin Benecol-tuotteiden käyttöä. Siihen hän totesi niiden olevan humpuukia, jonka tehoa ei ole osoitettu. Mitä te tähän sanotte? En haluaisi aloittaa lääkkeiden käyttöä."

Tällaisen viestin lähetti 56-vuotias mies kuluttajapalveluumme. Niinpä niin. Mitäpä tähän vastaisi? Terveellinen ruokavalio ja elämäntavat ovat dyslipidemioiden hoidon perusta. Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että elämäntapamuutosten onnistumisen edellytys on potilaan hyvä motivaatio. Se kysymyksen lähettäneellä miehellä tuntuisi olevan kunnossa.

Potilaalle kehotetaan antamaan tietoa sopivista hoitomahdollisuuksista ja neuvottelemaan yhdessä, mitkä vaihtoehdot hänen tapauksessaan tulevat kysymykseen. Tämä osuus on vastaanotolla ehkä sivuutettu, mutta ei ole ensimmäinen kerta, kun huomaan työssäni terveydenhuollon kiireen ja resurssipulan. Välillä on pohdittu meihin yhteyttä ottaneen henkilön kanssa, mitä tarkoitetaan ennen tutkimuksia määrätyllä tyhjennysruokavaliolla. Saako syödä vehnänalkioita vai ei? Tai on mietitty vasta diagnoosin saaneen keliaakikon kanssa, mitä voisi syödä sen kuukauden aikana, kun odottaa aikaa ravitsemusterapeutin ohjaukseen.

Yhdestä asiasta olen eri mieltä lääkärin kanssa. Benecol ei ole humpuukia. Benecol-tuotteiden sisältämän kasvistanolin teho on osoitettu yli 70 kliinisessä tutkimuksessa. Kasvistanolit pienentävät seerumin LDL-kolesterolipitoisuutta keskimäärin kymmenen prosenttia. Tämä todetaan myös dyslipidemioiden Käypä hoito -suosituksissa. Kaikkein tehokkain, lähes lääkkeiden tasoinen, vaikutus saadaan yhdistämällä kasvistanolia sisältävät tuotteet muutenkin sydänystävälliseen ruokavalioon.

Benecol-tuotteiden pakkausmerkinnöissä kehotetaan keskustelemaan lääkärin kanssa, jos käytössä on kolesterolilääkitys. Tämä merkintä ei tarkoita sitä, että tuotteiden käytöstä olisi haittaa lääkityksen yhteydessä. Päinvastoin. Kun kasvistanoli yhdistetään statiiniin, saadaan tehokas yhteisvaikutus, joka on teholtaan suurempi kuin statiiniannoksen kaksinkertaistaminen.

Mitä siis vastasin kysyjälle? Kerroin, mihin Benecol-tuotteiden sisältämän kasvistanolin teho perustuu ja että tutkimusten mukaan se alentaa kolesteroliarvoja keskimäärin kymmenen prosenttia. Korostin myös, että lääkäri tietää parhaiten potilaan kokonaistilanteen. Jos lääke on määrätty, sen käytölle on myös peruste. Siitä olimme kaikki yksimielisiä, että kohonneiden kolesteroliarvojen alentamisesta on hyötyä terveydelle.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti ja toimii Raisio-konsernissa tuote- ja ravitsemusasiantuntijana. Hän on viisihenkisen perheen äiti, joka vapaa-ajallaan aktiivisen penkkiurheilun lomassa yrittää muistaa liikkua myös itse.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Yhteistyöllä kasvua terveysteknologia-alalle

Terveysala on saanut ansaitsemansa roolin kansallisten painopisteiden joukossa! Yksi syy on ollut terveysteknologian kasvu merkittäväksi vientialaksi viimeisen parikymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 vientiä oli 1,9 miljardin euron arvosta. Alustavien tietojen mukaan 2 miljardin raja rikkoutui viime vuonna. Kansantalouden kannalta vähintään yhtä tärkeää on, että vienti on suurempaa kuin tuonti. Vuonna 2015 kauppatase oli 900 miljoonaa.

  • 27.2. 12:23

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

KOLUMNI

Ettei mieli olisi jumissa

Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, vaan sen tiukkaa ydintä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoittaa.

  • 13.10. 09:53

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017