BENECOL KUMPPANIBLOGI

Lääkärini sanoi Benecolin olevan humpuukia

  • 3.4.2014 09:45

Marja Vakkuri

"Viimeisimmässä mittauksessa kolesteroliarvoni olivat koholla. Lääkäri kirjoitti reseptin ja kehotti aloittamaan kolesterolilääkityksen. Ehdotin Benecol-tuotteiden käyttöä. Siihen hän totesi niiden olevan humpuukia, jonka tehoa ei ole osoitettu. Mitä te tähän sanotte? En haluaisi aloittaa lääkkeiden käyttöä."

Tällaisen viestin lähetti 56-vuotias mies kuluttajapalveluumme. Niinpä niin. Mitäpä tähän vastaisi? Terveellinen ruokavalio ja elämäntavat ovat dyslipidemioiden hoidon perusta. Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että elämäntapamuutosten onnistumisen edellytys on potilaan hyvä motivaatio. Se kysymyksen lähettäneellä miehellä tuntuisi olevan kunnossa.

Potilaalle kehotetaan antamaan tietoa sopivista hoitomahdollisuuksista ja neuvottelemaan yhdessä, mitkä vaihtoehdot hänen tapauksessaan tulevat kysymykseen. Tämä osuus on vastaanotolla ehkä sivuutettu, mutta ei ole ensimmäinen kerta, kun huomaan työssäni terveydenhuollon kiireen ja resurssipulan. Välillä on pohdittu meihin yhteyttä ottaneen henkilön kanssa, mitä tarkoitetaan ennen tutkimuksia määrätyllä tyhjennysruokavaliolla. Saako syödä vehnänalkioita vai ei? Tai on mietitty vasta diagnoosin saaneen keliaakikon kanssa, mitä voisi syödä sen kuukauden aikana, kun odottaa aikaa ravitsemusterapeutin ohjaukseen.

Yhdestä asiasta olen eri mieltä lääkärin kanssa. Benecol ei ole humpuukia. Benecol-tuotteiden sisältämän kasvistanolin teho on osoitettu yli 70 kliinisessä tutkimuksessa. Kasvistanolit pienentävät seerumin LDL-kolesterolipitoisuutta keskimäärin kymmenen prosenttia. Tämä todetaan myös dyslipidemioiden Käypä hoito -suosituksissa. Kaikkein tehokkain, lähes lääkkeiden tasoinen, vaikutus saadaan yhdistämällä kasvistanolia sisältävät tuotteet muutenkin sydänystävälliseen ruokavalioon.

Benecol-tuotteiden pakkausmerkinnöissä kehotetaan keskustelemaan lääkärin kanssa, jos käytössä on kolesterolilääkitys. Tämä merkintä ei tarkoita sitä, että tuotteiden käytöstä olisi haittaa lääkityksen yhteydessä. Päinvastoin. Kun kasvistanoli yhdistetään statiiniin, saadaan tehokas yhteisvaikutus, joka on teholtaan suurempi kuin statiiniannoksen kaksinkertaistaminen.

Mitä siis vastasin kysyjälle? Kerroin, mihin Benecol-tuotteiden sisältämän kasvistanolin teho perustuu ja että tutkimusten mukaan se alentaa kolesteroliarvoja keskimäärin kymmenen prosenttia. Korostin myös, että lääkäri tietää parhaiten potilaan kokonaistilanteen. Jos lääke on määrätty, sen käytölle on myös peruste. Siitä olimme kaikki yksimielisiä, että kohonneiden kolesteroliarvojen alentamisesta on hyötyä terveydelle.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti ja toimii Raisio-konsernissa tuote- ja ravitsemusasiantuntijana. Hän on viisihenkisen perheen äiti, joka vapaa-ajallaan aktiivisen penkkiurheilun lomassa yrittää muistaa liikkua myös itse.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

PÄÄKIRJOITUS

Vaativammasta sairaanhoidosta tuli kauppatavaraa

Valtakunnanpolitiikassa asetelma demokraattisesti valittujen kansanedustajien ja terveydenhuollon ammattilaisten ja johtajien välillä on tällä hetkellä hyvin kärjistynyt, kertoo Mediuutisten päätoimittaja Anna Niemelä pääkirjoituksessaan.

  • 1.12. 13:44

KOLUMNI

Bling, oletko huomannut että?

Endokrinologi Helena Miettinen kuvailee kolumnissaan, miten tulevaisuuden tekoäly ehkä auttaa lääkäriä väistelemään inhimillisiä virheitä työssään.

  • 1.12. 13:19

TOIMITUKSELTA

Onkohan se vaarallista?

Viisi maakuntaa, joissa sijaitsee yliopistollinen keskussairaala, tiivistävät yhteistyötään. Taas yksi huoli lisää.

  • 1.12. 12:23

SUOLISTOSYÖPÄ

Ihmisiä pitää ravistella

Iso osa suolistosyöpään kuolemisista voitaisiin estää kattavan seulonnan avulla. Suomessa se on katkolla.

  • 1.12. 11:10

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017