BENECOL KUMPPANIBLOGI

Lääkärikö määrää levitteen?

  • 2.10.2014 13:51

Susanna Rosin

Kolesterolia alentavaa kasvistanolia tai –sterolia sisältävien elintarvikkeiden pakkauksissa kehotetaan keskustelemaan tuotteiden käytöstä lääkärin kanssa, jos käytössä on kolesterolilääkitys. Pitääkö siis varata lääkäriaika ennen kuin levittää leivälleen Benecolia?

Benecol-tuotteen käyttäjä otti yhteyttä ja ihmetteli pakkauksen kehotusta keskustella lääkärin kanssa tuotteen käytöstä kolesterolilääkityksen yhteydessä. Kysyjän veren kolesterolipitoisuus oli pienentynyt selvästi Benecol-levitteeseen vaihtamalla. Kolesterolin tavoitearvoon oli kuitenkin vielä matkaa ja kokonaisriski oli koholla. Siksi oli määrätty kolesterolilääkitys. Kysyjä oli lukenut levitteensä pakkausmerkinnät entistä tarkemmin ja kysyi nyt hämmentyneenä, pitäisikö hänen varata uusi aika lääkärille voidakseen jatkaa mieluisan levitteen käyttöä.

Kaikkien elintarvikkeiden pakkauksissa on paljon pakollisia merkintöjä, joiden tavoitteena on suojella kuluttajaa ja auttaa häntä tekemään harkittuja valintoja. Kolesterolia alentavat, kasvistanolia tai –sterolia sisältävät elintarvikkeet, ovat vahvan terveysväitteensä ja -vaikutuksensa takia erityisasemassa. Siksi näillä levitteillä, tehojuomilla ja jogurteilla on tavanomaisten merkintöjen lisäksi monta muutakin pakollista pakkausmerkintää.

Yksi monista on yllä mainittu kehotus keskustella lääkärin kanssa kasvistanolia tai -sterolia sisältävän elintarvikkeen käytön yhdistämisestä lääkehoitoon. Moni tulkitsee merkinnän virheellisesti ja ajattelee, ettei kahta tehokasta keinoa voi yhdistää. Tätä lainsäätäjä ei kuitenkaan ole tarkoittanut. Se on vain halunnut varmistaa, ettei kuluttaja suin päin lopeta tarpeellista kolesterolilääkitystään. Benecol-tuotteen käyttöönoton takia ei siis tarvitse varata uutta lääkäriaikaa, jos aikoo jatkossakin noudattaa myös lääkärin kanssa sovittua lääkitystä.

Pakkauksiin pitää merkitä myös, että muistakin sepelvaltimotaudin riskitekijöistä on syytä huolehtia. Ja että Benecol-tuotteiden käytön lisäksi ruokavalion on hyvä olla muutenkin monipuolinen ja tasapainoinen. Benecol-tuotteet ovat toki tärkeä askel kohti terveempiä elintapoja, mutta kuluttajan ei silti haluta kuvittelevan, että sepelvaltimotaudin vaara pysyisi poissa pelkästään niitä käyttämällä.

Kasvistanolia tai -sterolia sisältävien elintarvikkeiden käyttäjät ovat fiksuja ihmisiä. Myös tutkimustieto puhuu tämän puolesta: käyttäjät ovat pääasiassa aikuisia ihmisiä, joiden veren kolesterolitaso on koholla; monella on lisäksi kolesterolilääkitys1. Käyttäjät ovat siis juuri niitä, joita heidän pitäisikin olla eli ihmisiä, joiden on tarpeen alentaa kolesteroliaan. Moni tosin käyttää tuotteita liian vähän eikä siten saa parasta mahdollista kolesterolia alentavaa vaikutusta2. Ilahduttavaa on kuitenkin se, että kasvistanoli- ja sterolituotteiden käyttäjillä muukin ruokavalio ja elintavat näyttävät olevan tavallista terveellisemmät1,3.

Lisätietoja kasvistanoliesteristä, Benecol-tuotteista ja niiden käytöstä: www.benecol.fi/ammattilaiset

Lähteet:

1. Marttinen M, Kosola M, Ovaskainen ML, Mutanen M, Männistö S. Plant sterol and stanol intake in Finland: a comparison between users and nonusers of plant sterol- and plant stanol-enriched foods. Eur J Clin Nutr 2014; 68(5): 587-91.

2. Willems JI, Blommaert MA, Trautwein EA. Results from a post-launch monitoring survey on consumer purchases of foods with added phytosterols in five European countries. Food Chem Toxicol. 2013; 62: 48-53.

3. Bruckert E, Masana L, Chapman MJ, Descamps O, Bosi E, Allaert FA. Dietary supplementation contributes to lifestyle improvement in hypercholesterolemic patients in real-life contexts. Curr Med Res Opin 2014; 30(7): 1309-16.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti ja toimii Raisio-konsernin Benecol-yksikössä tiedeviestinnän päällikkönä. Hän on viisihenkisen perheen äiti, joka vapaa-ajallaan leipoo, lenkkeilee ja lukee ruotsinkielisiä dekkareita.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017