ILMOITUS: BENECOL KUMPPANIBLOGI

Kyllä! Juuri sinä onnistut!

  • 16.10.2014 07:14

Hanna Partanen

Valitettavasti moni laihduttaja lihoo takaisin korkojen kera. Syy on huonossa tavassa pudottaa painoa. Muutosten tulisi olla alussa helppoja.

Tutkimusnäyttö puhuu karua kieltä: suurin osa laihduttajista lihoo takaisin lähtöpainoonsa ja usein saa muutaman kilon ”bonusta”. Vastaanotollani olen tavannut useamman niin sanotun ikuisen laihduttajan. Hän on kokeillut pussikeittokuureja, karppausta, painonvartijoita ja kaalisoppakuuria välillä onnistuen, mutta usein hetken innostuksen jälkeen masentuen.

Ohjaustyössä on tärkeää muistuttaa, että asiakas ei ole huono laihduttaja, vaan hänen kokeilemansa tavat ovat olleet huonoja tai hänelle sopimattomia. Historia opettaa, joten kannattaa käydä aikaisemmat laihdutuskuurit ja dieettikokeilut läpi ja pohtia lihomisen syitä.

Kun ihminen tulee vastaanotolleni, hän ei saa haluamaansa. Yleensä toive on jokin ruokalista, jota asiakas noudattaa ja jolla paino tippuu vähintään kilon viikossa. Sitten alkaakin minun työni perustella, miksi kannattaa nyt tehdä toisin. Voin vedota tutkimusnäyttöön: Mitä hitaammin paino tippuu, sen pysyvämmin se on poissa. Kaikki muutokset ovat matka muutoksen polulla – pikkuhiljaa pikavoittoja lunastamatta. Kerron usein muista asiakkaista anonyymisti esimerkkejä, kun jo 5-7 kilon pudotus on vaikuttanut kolesteroliarvoihin tai verensokerit ovat tasaantuneet puolessa vuodessa. Arjen muutokset ovat loppupeleissä olleet melko pieniä ja tuntuneet helpoilta.

On tärkeää, että ihmiset kuulevat myös onnistumistarinoita! Usein kysynkin onnistuneilta asiakkailtani, saanko käyttää heitä malliesimerkkeinä. Kaikki ovat suostuneet. Onnistuminen lisää onnistumista! Siksi pienet, alussa helpot muutokset luovat onnistumisen mahdollisuuden ja saavat parhaimmillaan aikaan oikean lumipalloefektin.

Joskus elämässä on mutkia matkassa eikä tavoitteemme esimerkiksi välipalan syömisestä tai pikaruokaketjun ohittamisesta ole onnistunut. Tuolloin kysyn asiakkaalta itseltään, mikä muutos onnistuisi 100-prosenttisen varmasti, vaikka nyt elämässä on muuten hektistä. Se voi olla vaikkapa hampurilaisateriassa ranskalaisten vaihtaminen lisukesalaattiin tai miniporkkanoihin.

Tällä muutoksella aloitti eräs asiakkaani, joka vajaassa kahdessa vuodessa pudotti 40 kiloa. Motivaatiota ei aluksi juuri ollut. Jälkikäteen sain kuulla, että juuri se ensimmäinen tapaaminen oli ollut tärkein. Alle 30-vuotiaalla naisella olivat jo kolesterolit sekä sokerit koholla, ja painoakin oli kertynyt 117 kg. Pyysin häntä miettimään edes kaksi pientä muutosta, jotka pitkällä tähtäimellä vaikuttaisivat painoon ja laboratorio-arvoihin. Lukko aukesi ja hän huomasi, että muutokset eivät olleetkaan kovin vaikeita. Mikä tärkeintä, minä uskoin, että hän pystyy siihen! Sanoin sen myös hänelle ääneen. Se oli ollut yksi ratkaiseva tekijä, että muutos oli tullut mahdolliseksi.

Vaikka laihdutushistoria olisi värikäs, ammattilaisen tehtävä on luoda positiivisen tekemisen meininki, coachata sekä tukea ja ennen kaikkea uskoa onnistumiseen ja sanoa se myös ääneen. Vaikkapa viimeisenä asiana, kun asiakas on ovella jo lähdössä. ”Kyllä! Sinä olet yksi onnistujista!” Kokeilkaapa!

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti ja yrittäjä, joka kiertää ympäri Suomea luennoimassa sekä kouluttamassa. Lisäksi hän pitää ravitsemusterapian vastaanottoa pääkaupunkiseudulla Terveystalossa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kari Kataja: Äitiyspakkauksia ja yhteiskehittämistä

Tekes on kumppanina yhdessä VTT:n ja Sitran kanssa Janssen Research & Developmentin ja Johnson & Johnson Innovationin maailmanlaajuisessa Next-Gen Baby Box QuickFire Challenge -innovaatiokilpailussa, jossa etsitään mullistavia ratkaisuja lasten ja vanhempien terveyden edistämiseksi. Kilpailu tarjoaa innostavan mahdollisuuden Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla luomassa uutta ekosysteemiä.

  • 21.6. 11:42

Sisulla ja rohkeudella

Nykyisten suomalaisten terveys- ja hyvinvointialan saavutusten juuret ulottuvat liki sadan vuoden taakse. Ensimmäiset neuvolat perustettiin Arvo Ylpön aloitteesta 1920-luvulla. Ylppö oli myös vaikuttaja laajemminkin suomalaisessa lääketieteen ja talouselämän kehityksessä toimien mm. tänä vuonna 100 vuotta täyttävän Orionin johtokunnassa.

  • 18.4. 12:01

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

PÄÄKIRJOITUS

Vaativammasta sairaanhoidosta tuli kauppatavaraa

Valtakunnanpolitiikassa asetelma demokraattisesti valittujen kansanedustajien ja terveydenhuollon ammattilaisten ja johtajien välillä on tällä hetkellä hyvin kärjistynyt, kertoo Mediuutisten päätoimittaja Anna Niemelä pääkirjoituksessaan.

  • 1.12. 13:44

KOLUMNI

Bling, oletko huomannut että?

Endokrinologi Helena Miettinen kuvailee kolumnissaan, miten tulevaisuuden tekoäly ehkä auttaa lääkäriä väistelemään inhimillisiä virheitä työssään.

  • 1.12. 13:19

TOIMITUKSELTA

Onkohan se vaarallista?

Viisi maakuntaa, joissa sijaitsee yliopistollinen keskussairaala, tiivistävät yhteistyötään. Taas yksi huoli lisää.

  • 1.12. 12:23

SUOLISTOSYÖPÄ

Ihmisiä pitää ravistella

Iso osa suolistosyöpään kuolemisista voitaisiin estää kattavan seulonnan avulla. Suomessa se on katkolla.

  • 1.12. 11:10

Parantola

Marjukka Myllärniemi 2017