KOLUMNI

Työkaveruus ylittää ammattirajat

  • 6.10. 10:30

Minna Lehtisalo

Kurssikaverini totesi kerran, että paras tapa pärjätä kesätöissä on viedä ensimmäisenä päivänä konvehtirasia hoitajien kahvihuoneeseen.

Lahjomisen toimivuudesta en tiedä, mutta on totta, että hyvä suhde niin hoitajiin kuin kaikkiin muihinkin ”moniammatillisen tiimin” jäseniin on kandin paras kaveri.

Tiimin kanssa luovitaan ohi ongelmista ja pattitilanteista, jotka eivät lääketieteen lisensiaatin koulutuksen varrella edes käy mielessä. Työkavereilta saa korvaamatonta tukea ja näkemystä käytännön työhön, oli kyseessä sitten potilaan ja omaisten kohtaaminen tai osastolla käytettävän voidevalikoiman tuntemus.

Tosiasia on kuitenkin myös se, ettei moniammatillinen yhteistyö ole aina ongelmatonta.

Syitä on varmasti monia.

Jokaisella työntekijällä on omia käsityksiä ja tottumuksia. Kandilla ne ovat koulun penkillä omaksuttuja, pidempään työtä tehneillä enemmän omien havaintojen ja kokemusten sanelemia.

Opiskelija on töissä uudessa tilanteessa ja roolissa eikä tunne ihmisiä ja tapoja; varovaisuus voi näyttäytyä myös ylimielisyytenä. Kiireinen hoitaja turhautuu, kun lääkärin päätöksenteossa kestää tavallista kauemmin, mikä puolestaan käy kandin hermoille.

Eri ammattiryhmille vakiintuu helposti omat erilliset tilansa ja roolinsa. Opiskelukaverini järkytti osastonsa hoitajaa tyhjentämällä eräänä päivänä kahvihuoneen tiskikoneen; vastaavaa ei ollut nähty vuosiin.

On mutkatonta vetäytyä kahvitauolla ja ruokalassa omaan erilliseen lääkäri- tai hoitajapöytään purkamaan päivän tapahtumia.

Hankala ihminen on hankala ammatista riippumatta.

Ihmisten kemiat eivät aina kohtaa, eikä sille mahda mitään. Hankala ihminen on hankala ammatista riippumatta. Ristiriidoista on kuitenkin helppo syyttää toisen ammattia tai koulutusta.

Väärinkäsitysten ja yleistämisen välttämiseksi moniammatillisuuden tulee olla tärkeä osa lääketieteen opetusta kaikkialla. On hyvä, että opiskelijoille kerrotaan esimerkiksi eri ammattiryhmien välisestä työnjaosta. Se on tehokkaan delegoinnin ja vastuunjaon edellytys.

Yhtä tärkeää on kuitenkin se, ettei moniammatillisuus jää pelkäksi välttämättömäksi pahaksi ja sanahelinäksi, jolle opiskelija hymähtää luentosalin nurkassa.

Siksi on olennaista päästä oikeasti tekemään moniammatillista yhteistyötä jo opintojen puitteissa. Esimerkiksi yhteiset kurssit eri alojen opiskelijoiden kanssa voivat auttaa ulottamaan ajatuksen kollegiaalisuudesta alusta asti myös muihin kuin omaan ammattiryhmään.

Muuten moniammatillinen yhteistyö voi helposti näyttää elinikäiseltä taistelulta, josta selviää vain suurella viekkaudella tai konvehtirasioilla lahjomalla.

 

Kirjoittaja on kuudennen vuoden lääketieteen opiskelija Helsingin yliopistossa.

 

Kirjoitus on julkaistu 6.10.2017 Mediuutisten numerossa 34/2017.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.