TOIMITUKSELTA

Viileä kesä suojaa virukselta

  • 13.6. 08:59

Elina Heino

Voiko eurooppalaisista hyttysistä saada zikavirustartunnan?

Kyllä ja ei.

Helsingin yliopisto toimitti saksalaisille tutkijoille viruskantaa asian selvittämiseksi. Tulokset julkaistiin vuodenvaihteessa.

Zikan tärkeintä levittäjää keltakuumehyttystä (Aedes aegypti) esiintyy Euroopassa vain yksittäisissä eteläisissä paikoissa, kuten Portugaliin kuuluvalla Madeiralla.

Sen vuoksi saksalaisten tutkimus keskittyi Euroopassa yleisempään Aasian tiikerihyttyseen (Aedes albopictus), jonka tiedetään pystyvän levittämään ainakin denguevirusta ja chikungunyaa.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoi, mitä Saksassa saatiin selville: Aasian tiikerihyttynen ei välitä zikavirusta 18 lämpöasteessa, mutta se pystyy siihen, jos lämpö kohoaa 27 asteeseen.

Hellekeleillä osa eurooppalaisistakin hyttysistä voi siis – teoriassa – osoittautua zikapommeiksi.

Suomalaiset ovat kesäisin kokeneita hyttysten häätäjiä.

Olemme kuitenkin kaukana hyttyssodasta, jollaista käydään zika- ja denguevirusten suosikkialueilla.

Australiassa Melbournen yliopisto on kehittänyt Wolbachia-bakteerista aseen, jolla heikennetään hyttysten kykyä välittää viruksia.

Bakteeria kantavia hyttysiä on helppo levittää ihmisten asuinalueille. Vapalahden mukaan niitä voivat "vaikka lapset viedä ämpärissä takapihalleen".

Denguekuume on vähentynyt osin tämän seurauksena ainakin pohjoisessa Queenslandin alueella.

Toinen uudenlainen hyttyskarkotin on geenimuunneltu keltakuumehyttynen, jonka on kehittänyt brittiläinen yhtiö Oxitec.

Sen on tarkoitus paritella luonnonhyttysen kanssa ja tuottaa elinkelvottomia jälkeläisiä.

Hyttyskantaa on tällä keinolla koemielessä kutistettu Caymansaarilla, Malesiassa, Panamassa ja Brasiliassa, jossa Piracicaban alueella denguekuume väheni vuodessa 91 prosenttia.

Floridan Key Westissä keinoa harkittiin viime vuonna.

Lääkeviranomainen FDA katsoi elokuussa, että sille ei ole ympäristöestettä.

Asukkaiden vastustus oli kuitenkin niin kovaa, että paikalliset viranomaiset luopuivat kokeilusta.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.