TOIMITUKSELTA

Vauvoja ja innovaatioita

  • 13.10. 09:46

Tiina Aisla

Surullinen lopputulos.

Näin kiteytti Kätilöopiston pitkäaikainen osastonhoitaja Tuija Tuominen päätöksen sairaalan lopettamisesta tämän lehden haastattelussa. Siitäkin huolimatta, että lopettamispäätös oli Tuomisen mielestä oikea.

Liki 60-vuotiaan Suomen suurimman synnytyssairaalan homevauriot aiheuttivat vuosikausia sisäilmaongelmia, ja henkilökunta sairastui.

Kätilöopistolle ei olisi voitu jäädä.

Opetussairaalana toiminut sairaala on ollut Tuomisen mukaan suomalaisten kätilöiden tukikohta. Sen saleissa on syntynyt yli 300 000 suomalaista.

– Sairaala on ollut merkittävä osa monen perheen ja suvun tarinaa ja sairaalakulttuuria pääkaupunkiseudulla, kiteyttää osastonylilääkäri Oskari Heikinheimo.

Sairaalaa on kiittäminen monesta. Sen vuosikymmeniin on mahtunut paitsi vauvoja, myös innovaatioita. Kätilöopistossa alkoi 1970-luvun lopulla hormonikierukan kehitystyö.

Vuonna 1998 perustettiin perhekeskeinen Haikaranpesä-synnytysyksikkö.

Kätilöopistossa luotiin myös ensitukitoiminnan malli erityislapsen synnyttäneiden tai kuolleena syntyneiden lasten perheille. Sittemmin toimintamallit ovat levinneet myös muualle Suomeen.

Kätilöopistolle syntyi vuosikymmenien aikana hoitotyön kulttuuri, joka oli Tuomisen ja Heikinheimon mielestä ennen kaikkea yhteen hiileen puhaltamista.

– Sen ei tietysti pitäisi kadota mihinkään, vaikka seinät ympärillä muuttuvat, sanoo Heikinheimo.

Kätilöopiston työ jatkuu nyt muualla.

.

Kirjoitus on julkaistu 13.10. ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 35-36/2017. Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti ja juttuarkisto.

Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.