TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

  • 16.6. 09:05

Erpo Pakkala

Lueskelin omaksi huvikseni (nyt narraan) eduskunnassa olevaa lakia sote-asiakkaan valinnanvapaudesta.

Keskityin erityisesti osioihin, joissa kerrotaan henkilökohtaisesta budjetista, jota kaavaillaan paljon ja pitkään sote-palveluja tarvitsevien käyttöön. 

Enkä turhaan!

Lain perusteluosasta käy ilmi, että tämä uusi mekanismi muuttaa Suomessa yhtä ja toista.

Muutakin kuin sen, että jotkut ikäihmiset ja vammaiset pääsevät nykyistä enemmän vaikuttamaan sote-palveluidensa sisältöön ja tuottajaan.

Kerron pari esimerkkiä.

Henkilökohtainen budjetti perustuu yksilölliseen harkintaan. Se poikii uudenlaisia töitä hallintoon.

Sote-virkailijat joutuvat suurin joukoin kursseille opiskelemaan palveluntarpeen arviointia ja henkilökohtaisten budjettien seurantaa.

Hallitus arvioi, että henkilökohtainen budjetti luo Suomeen vähintään 1,4 miljardin euron markkinat.

Tälle markkinalle pääsevät kisaamaan myös pienet palveluntuottajat, toisin kuin näyttää olevan perusterveydenhuollon suurten sote-keskusten kohdalla.

Entä uudistuksen kulut?

Henkilökohtainen budjetti on jo käytössä Alankomaissa, Belgiassa, Saksassa, Englannissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.

Useimmissa niistä mekanismi on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

Tämä voi olla edessä Suomessakin.

Hyvinkään sote-johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen sanoi tällä viikolla haastattelussani, että avoin valtakirja tässä asiassa johtaa kaaokseen.

Henkilökohtainen budjetti tulee varmasti nostamaan kustannuksia, ellei hyvin tarkasti määritellä, mitä se koskee ja mitä ei.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.