TOIMITUKSELTA

Saako edes yrittää?

  • 6.10. 10:27

Elina Heino

Yhdysvalloissa voimistuu voimistumistaan Right-to-try-liike, joka ajaa kuolemansairaille potilaille oikeutta pyrkiä testihenkilöiksi lääkkeille, jotka ovat läpäisseet vasta lääkekehityksen varhaisen faasi 1 -vaiheen.

Tähän mennessä 37 osavaltiota on hyväksynyt omanlaisensa version Right-to-try-laista. Liittovaltion senaatti näytti sille vihreää valoa elokuussa.

Kongressissa laki tulee ennakkotietojen mukaan kohtaamaan vastustusta.

Kriitikkojen mukaan Right-to-try-laki voi jouduttaa potilaan kuolemaa tai kärsimyksiä, koska kyse on hoidoista, joiden tutkiminen on kesken.

Tarpeettomaksi laki katsotaan, koska lääkeviranomainen FDA voi jo nyt sallia toivottomasti sairaille erioikeuden osallistua kokeellisiin hoitoihin.

FDA kertoo hyväksyneensä 99 prosenttia hakemuksista.

Right-to-try-laki vapauttaisi potilaan kysymästä lupaa lääkekokeiluunsa FDA:lta. Se voi olla olennaista potilaalle, jolla on vain vähän elinaikaa.

Nykymallissa hakemusten käsittely FDA:ssa on kestänyt kahdesta tunnista 30 päivään.

Yhdysvalloissa voimistuu voimistumistaan Right-to-try-liike.

Right-to-try-malli ei pakota lääkeyrityksiä antamaan potilaalle hoitoja, mutta antaa niille lain suojan sen varalta, että potilas kärsii kokeellisesta hoidosta.

Toisin kuin luulisi, lääkeyritykset eivät ole varauksetta innostuneet uudesta mahdollisuudesta.

Ne pelkäävät, että potilaalle ehkä koituvat haitat karkottavat rahoittajia ja vaikeuttavat lääkevalmisteen hyväksymisprosessia myöhemmin.

Laki voikin olla täysin tehoton, mutta käytännössä se on jo tehnyt tulosta: FDA on helpottanut potilaiden nykyistä reittiä kokeellisiin hoitoihin.

 

Kirjoittaja on Mediuutisten toimittaja.

 

Kirjoitus on julkaistu 6.10.2017 Mediuutisten numerossa 34/2017.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.