TOIMITUKSELTA

Potilaan data haastaa lääkärin

  • 10.11. 09:24

Minna Pihlava

Terveysteknologian kehitys näkyy terveydenhuollon arjessa hyvässä ja joskus pahassa.

Tämä tuli ilmi, kun kirjoitin juttua sydämen rytmiä mittaavista mobiililaitteista. Suomessa on kehitetty mobiilitekniikkaan perustuva EKG-mittari sekä pelkkään kännykän omaan teknologiaan perustuva mittausmenetelmä. Tutkimukset ovat osoittaneet tekniikat toimiviksi.

Samalla kun lääkärit pohtivat, miten laitteita voi hyödyntää kliinisessä työssä, he joutuvat miettimään, mitä potilaiden itse keräämä data merkitsee vastaanottotyössä.

Laitteiden antama tieto voi aiheuttaa ylimääräistä työtä, jos huolestuneet ihmiset alkavat käydä mittausdatan kanssa vastaanotolla varmuuden vuoksi.

Toisaalta kotimittauslaitteet tuovat aivan uusia mahdollisuuksia hoitoon. Juttuun haastattelemani neurologi on tyytyväinen, että aivoinfarktin aiheuttanut piilevä eteisvärinä voi löytyä laitteen avulla ja uuden aivoinfarktin riskiä voi pienentää verenohennuslääkityksellä.

Sekin tuli ilmi, että rytmihäiriöiden tunnistaminen ei aina edellytä tekniikan apua. Tutkimusten mukaan ihmiset pystyvät tunnistamaan rytmihäiriöt myös pulssia tunnustelemalla. Pidempiaikaista mittausta tunnustelu ei toki korvaa eikä auta löytämään oireetonta eteisvärinää kuin tuurilla.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.