TOIMITUKSELTA

Lääkäri heitti omenan roskikseen

  • 23.9. 09:37

Erpo Pakkala

Terveydenhuollon ammattilaisten pitäisi kertoa potilaille enemmän liikunnan hyödyistä eri sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä.

Näin totesi Euroopan diabetesjärjestön EASD:n puheenjohtaja Juleen R. Zierath vuosikonferenssin avajaispuheessa. Hän toivoi varsinkin lääkärien toimivan myönteisenä esimerkkinä liikkujina.

Toivomus päivittäisten askelmäärien julkaisemisesta EASD:n Twitter-tilillä sai hyväksyviä nyökkäyksiä luentosalissa, mutta pian tämän jälkeen suuri osa luentovieraista siirtyi seuraavaan luentosaliin liukumatoilla ja -portailla.

Silmiinpistävää oli myös tupakoitsijoiden suuri määrä ulko-ovilla luentojen välissä. Nopean vilkaisun perusteella monella keski- ja eteläeurooppalaisella lääkärillä on elintavoissaan paljon parannettavaa.

Liikunnan ja oikean ravitsemuksen osuus varsinkin tyypin 2 diabeteksen hoidossa korostui useissa konferenssiluennoissa. Tähän peilaten tuntui omituiselta katsoa italialaisten lääkärien ryhmää, joka lipui liukuportaissa lounaspussit kädessään ja heitti liu’un päätteeksi pussista löytyneet omenat roskikseen.

Muutama vuosi sitten International Journal of Obesityssa julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että potilaat eivät luota lihavan lääkärin opastukseen eivätkä noudata tämän ohjeita.

Oikeanlaisen esimerkin näyttäminen diabetesepidemian hallitsemiseksi ei ole vain lääkärien vaan jokaisen aikuisen velvollisuus.

 

Kirjoitus on julkaistu 23.9.2016 ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 32-33/2016.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa.Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi

Uusin lehti

Tapahtumat

Kuule uusimmista käytäntöjä muuttavista tutkimuksista sekä verkostoidu terveysalan ammattilaisten kanssa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Uuden toivon tuojat

Uusien avausten merkityksen mittaa parhaiten niiden tuoma hyöty potilaille.

  • 23.9. 09:38

KOLUMNI

Viisi tarvetta

Puhtaalta pöydältä on helpompi luoda uutta.

  • 23.9. 09:37

Pääkirjoitus

Kiky oli vasta verryttelyä

Uudet, tehokkaammat tavat diagnosoida ja hoitaa ovat tervetulleita. Näin siitä huolimatta, että ne ehkä uhkaavat nykyisten työntekijöiden asemaa.

  • 16.9. 12:58

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö

YLILÄÄKÄRIN VIRKA (lastenneurologia)

Soite on 1.1.2017 toimintansa aloittava laaja-alainen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajakuntayhtymä, joka yhdistää Keski-Pohjan-maan alueen kuntien ja sairaanhoitopiirin sosiaali- ja terveyspalvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. Soite tuottaa ja järjestää alueen asukkaille erikoissairaanhoidon, perusterveyden huollon, sosiaalitoimen ja kehitysvammahuollon korkealaatuisia palveluita. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen kuntien ja naapurisairaanhoitopiirien kanssa. Soite työllistää noin 3600 osaajaa. Liity joukkoon!

1 ERIKOISLÄÄKÄRIN virka

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

1 OSASTONYLILÄÄKÄRIN virka

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Anestesian erikoislääkärin virka

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) on arvostettu edelläkävijä sote-palvelujen kehittämisessä. Kainuun sote tuottaa seitsemän kunnan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut lasten päivähoitoa lukuun ottamatta, lisäksi yksi kunta on kuntayhtymässä osajäsenenä. Kainuun sote tuottaa alueelleen myös henkilöstö-, talous- ja tietohallinnon palveluja. Kainuun sote työllistää noin 3 700 henkilöä.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.