TOIMITUKSELTA

Ääni kuuluviin sote-hiljaisuudessa

  • 15.9. 12:08

Nina Airisto

Keväällä niin kovaääninen julkinen puheensorina sote-uudistuksen ympärillä on lähes tyystin vaiennut.

Syy lienee, että kiivaimman keskustelun aikaansaanut valinnanvapauslaki hakee parhaillaan uutta muotoaan sosiaali- ja terveysministeriön seinien sisällä. Ikään kuin sote-uudistuksen ja valinnanvapauden välille voisi vetää yhtäläisyysmerkin.

Utsjoella näin ei ainakaan ole.

Valinnanvapaus on harvaan asutussa, reilun tuhannen asukkaan rajakunnassa käytännössä pelkkää sanahelinää. Yksityiset terveyspalveluyritykset eivät ole paikkakunnalle hakeutuneet.

Poliitikot ovat ajaneet valinnanvapautta voimakkaasti kansalaisten yhdenvertaisuuteen vedoten. Utsjoella suuri huolenaihe on juuri tämä: Miten yhdenvertaisuuden käy kunnassa, kun sote-uudistus tulee? Tälläkin hetkellä saamenkieliset terveyspalvelut toteutuvat nihkeästi jopa saamelaisalueella, kuten tämän lehden Suomi tänään -reportaasissa kerrotaan.

Yhdenvertaisuutta ja muita tärkeitä näkökulmia sote-palveluihin on alan toimijoiden hyvä tuoda esiin nyt, kun tilaa niille on. Parin kuukauden päästä valinnanvapauslakiehdotus lähtee jälleen lausunnolle, jos aikataulu ei petä.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, silloin yhtäläisyysmerkki piirretään julkisessa keskustelussa taas valinnanvapauden ja yhdenvertaisuuden välille.

 

Kirjoittaja on Mediuutisten toimittaja.

Kolumni on julkaistu 15.9.2017 ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 31/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.