PÄÄKIRJOITUS

Uuden toivon tuojat

  • 23.9. 09:38

Anna Niemelä

Viimeistään viime viikon uudet avaukset terveysalalla herättävät apatiasta, joka suomalaista yhteiskuntaa ajoittain tuntuu vaivaavan.

IBM aikoo perustaa Suomeen ensimmäisen pohjoismaisen terveydenhuoltoalan kompetenssikeskuksen sekä Watson Health -osaamiskeskuksen.

Yhdysvaltalainen Neutron Therapeutics puolestaan teki Husin kanssa sopimuksen maailman ensimmäisen sairaalakäyttöön soveltuvan BNCT- eli boorineutronikaappaussädehoitolaitteen sijoittamisesta Helsinkiin.

Nämä tuovat Suomeen uusia työpaikkoja ja uusia parempia mahdollisuuksia potilaiden hoitoon.

Molempien päätösten taustalla on suomalainen osaaminen, määrätietoinen työ investointien saamiseksi sekä yhtenä tärkeimpänä tekijänä suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä.

Vaikka terveydenhuoltojärjestelmäämme kritisoidaan jatkuvasti, se pärjää näidenkin esimerkkien valossa kansainvälisesti varsin hyvin. Esimerkiksi IBM:n mukaan Suomella on ainutlaatuinen terveydenhuollon kokonaisuus, joka pitää sisällään kaikkien saavutettavissa olevat terveydenhuoltopalvelut ja sähköiset potilastiedot.

Myös lääketutkimusten tekemisessä kilpailuetu on se, että suomalaisessa julkisessa terveydenhuollossa käy kaikenlaisia potilaita eikä vain yksityissairaaloiden valikoitua joukkoa.

Suomessa on menossa suuri sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Sen suunnittelussa olisi tärkeää muistaa, kuinka laajalle valitut ratkaisut vaikuttavat. Uudistus voi tarjota mahdollisuuden vahvistaa tutkimus- ja tuotekehitysmahdollisuuksia tai se voi romuttaa olemassa olevaa.

Mikään itseisarvo terveydenhuollon pärjääminen investointi- tai innovaatiokilpailussa ei tietenkään ole.

Uusien avausten merkityksen terveydenhuollossa mittaa parhaiten niiden tuoma hyöty potilaille. Tuota hyötyä mainitsemani investoinnit toivottavasti tuottavat tulevina vuosina.

Näytelmäkirjailija Reko Lundàn kirjoitti näin vuonna 2005 saamastaan BNCT-sädehoidosta kirjassaan Viikkoja, kuukausia: ”Olin salaa toivonut, että ruudussa olisi kasvaimen valkoisen möhkäleen tilalla näkynyt vain sileää harmaata aivokudosta. Että juuri minun kohdallani olisi tapahtunut ihme”.

Lundánin syöpää BNCT-hoidot eivät parantaneet. Husissa alkavat hoidot tuovat uutta toivoa monille vaikeassa tilanteessa oleville potilaille.

 

Kirjoitus on julkaistu 23.9.2016 ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 32-33/2016.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa.Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi

Uusin lehti

Tapahtumat

Kuule uusimmista käytäntöjä muuttavista tutkimuksista sekä verkostoidu terveysalan ammattilaisten kanssa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Uuden toivon tuojat

Uusien avausten merkityksen mittaa parhaiten niiden tuoma hyöty potilaille.

  • 23.9. 09:38

KOLUMNI

Viisi tarvetta

Puhtaalta pöydältä on helpompi luoda uutta.

  • 23.9. 09:37

Pääkirjoitus

Kiky oli vasta verryttelyä

Uudet, tehokkaammat tavat diagnosoida ja hoitaa ovat tervetulleita. Näin siitä huolimatta, että ne ehkä uhkaavat nykyisten työntekijöiden asemaa.

  • 16.9. 12:58

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö

1 ERIKOISLÄÄKÄRIN virka

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

1 OSASTONYLILÄÄKÄRIN virka

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Anestesian erikoislääkärin virka

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) on arvostettu edelläkävijä sote-palvelujen kehittämisessä. Kainuun sote tuottaa seitsemän kunnan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut lasten päivähoitoa lukuun ottamatta, lisäksi yksi kunta on kuntayhtymässä osajäsenenä. Kainuun sote tuottaa alueelleen myös henkilöstö-, talous- ja tietohallinnon palveluja. Kainuun sote työllistää noin 3 700 henkilöä.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.