PÄÄTOIMITTAJALTA

Oriolan piina ei tunnu helpottavan

  • 6.10. 10:36

Anna Niemelä

Suomen apteekeissa on eletty jo kuukauden ajan epävarmuudessa lääketoimituksista.

Tilanne on ennen kokematon. Oriola uusi toiminnanohjausjärjestelmänsä syyskuun alussa, ja sen jälkeen ongelmia on ollut jatkuvasti.

Apteekeissa on totuttu siihen, että lääkejakelu toimii Suomessa erinomaisesti. Esimerkiksi kalliita pistoslääkkeitä ei ole tarvinnut varata apteekkeihin ainakaan isoja varastoja. Tilatut lääkkeet on totuttu saamaan tilausta seuraavana päivänä.

Nyt tilanne on ollut toinen, kun Oriolan lääkejakelu koko Suomessa on ollut epävarmaa.

Viestit tilanteesta ovat eri tahojen välillä ristiriitaisia, ja kokonaistilanteesta on vaikea saada kattavaa kuvaa.

Apteekkariliiton tämänviikkoisen kyselyn mukaan noin puolella apteekeista on yhä ongelmia Oriolan lääkkeiden saamisessa.

Apua apteekkien ja sairaala-apteekkien ongelmiin on pyritty tuomaan hätätoimituksilla. Myös Oriolan kilpailija Tamro on auttanut lääkejakelussa. Se on muun muassa saanut jaettavakseen Orionin lääkkeitä, jotka ovat tähän asti olleet vain Oriolan jakelussa.

Myös eläinlääkäreillä on ollut ongelmia saada tarvitsemiaan lääkkeitä ja rokotteita. Heillä vaihtoehtoja on vähän, koska Oriola jakelee valtaosan eläinlääkkeistä.

Oriolan viestintä on koko kuukauden korostanut, kuinka jakelu paranee ja lääkkeitä jaellaan normaalin aikataulun mukaan. Tiedotteissaan se kertoi tällä viikolla, että toimitusvarmuus nousi viikonloppuna 95 prosenttiin.

Kauppalehti nosti Oriolan pörssitiedottamisen laadun esiin tällä viikolla. Oriola ei ole tiedottanut toistaiseksi siitä, millaisia lisäkuluja tai myynnin menetyksiä toiminnanohjausjärjestelmän ongelmat ovat tuoneet. Lisäkulujen voi arvioida olevan varsin suuria, koska yksittäisiä lääkkeitä on jaeltu pitkin Suomea iltaisin ja viikonloppuisin.

Nöyrä pahoittelu olisi voinut vähentää apteekkarien tuskittelua.

Oriolan maine asiakkaiden keskuudessa on varmasti kärsinyt. Myös koko Suomen lääkejakelujärjestelmän toimivuus vaikuttaa kyseenalaiselta, kun yhden tukun vaikeudet aiheuttavat näin isoja ja pitkään jatkuvia ongelmia.

Keskellä Oriolan kriisiä työnsä tällä viikolla aloittaneella uudella viestintäjohtajalla Tuula Lehdolla riittää tekemistä. Apteekkarit ja eläinlääkärit ovat moittineet Oriolan kriisin aikaista tiedottamista ja asiakaspalvelua.

Apteekkarien tuskittelua puuttuvien lääkkeiden kanssa olisi saattanut helpottaa jo se, että jakeluongelmista olisi annettu kattavampi ja reaaliaikainen kuva ja Oriola olisi nykyistä nöyremmin pahoitellut tilannetta.

 

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.

 

Kirjoitus on julkaistu 6.10.2017 Mediuutisten numerossa 34/2017.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.