PÄÄTOIMITTAJALTA

Mistä ei tiedä, sitä ei kaipaa

  • 3.11. 08:25

Anna Niemelä

Tarvitaanko päivystyksessä sosiaalityöntekijöitä?

Osa lääkäreistä vastaa tähän kysymykseen todennäköisesti, että tarvetta ei ole, ilmankin pärjätään ihan hyvin.

Päivystys on perinteisesti terveydenhuollon työtä. Naarmut paikataan ja yliannostukset selvitetään lääketieteen keinoin. Lastensuojeluilmoitusten teko lääkäreiltä sujuu, ja aikuispotilaalle saatetaan antaa tietoa esimerkiksi päihdepalveluista, jos tieto kiireen keskellä helposti löytyy.

Iso vastuu tilanteen jatkoselvittelystä jää potilaalle itselleen. Tämän on löydettävä seuraavana arkipäivänä sosiaalityöntekijä tai muu tukea antava taho.

Lääkärit eivät tule helposti ajatelleeksi, että tilanne voisi olla toisenlainen. Jos päivystyksessä olisi paikalla sosiaalityöntekijä, potilaiden kriiseihin voitaisiin tarttua nopeammin.

Kun Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä aloitti sosiaalityöntekijä, yhteydenotot sosiaalityöntekijään kymmenkertaistuivat verrattuna aikaan, jolloin sosiaalityöntekijä oli muualla.

Nyt lääkärit pohtivat Keski-Suomen päivystyksessä, kuinka he aiemmin selvisivät ilman sosiaalityöntekijää.

Tämä osoittaa, että päivystyksessä on tarvetta sosiaalityöntekijöiden työlle. He voivat hoitaa potilaiden elämään liittyviä kriisejä heti tilanteen tapahduttua ja ohjata eteenpäin.

Päivystysasetus säätää, että yhteispäivystyksissä on oltava paikalla myös sosiaalityöntekijä. Tämä on hyvä asia, mutta pelkkä lain kirjaimen noudattaminen ei vielä tuota tulosta.

Yhteistyö ei toimi, jos sosiaalityöntekijä tai sosiaalipäivystäjä on nimellisesti osa terveydenhuollon organisaatiota, mutta ei ole kiinteästi mukana päivystyksen arjessa tai hänen työhuoneensa on eri puolella sairaalaa kuin päivystys.

Myös sosiaalityöntekijöiden on tarkasteltava omaa työnkuvaansa niin, että se vastaa päivystysten tarpeita.

Sosiaalipäivystyksessä painottuvat monesti lastensuojelun asiat. Päivystyksessä työkenttä on laaja ja vaatii erilaisten kriisitilanteiden osaamista.

Keski-Suomen keskussairaalan ja muiden eri puolilla Suomea toimivien päivystysten esimerkki osoittaa, että yhteistyön rakentaminen on mahdollista ja kannattavaa. Se kuitenkin vaatii, että aiemmin eri sektoreilla toimineet ammattilaiset haluavat opetella tuntemaan ja arvostamaan toistensa osaamista.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.