PÄÄTOIMITTAJALTA

Kuinka pysäyttää kytevä tyytymättömyys?

  • 16.6. 09:06

Anna Niemelä

Hallituskriisi tuli, ja ainakin keskiviikkona se näytti hävinneen saman tien.

Sote-uudistuksen kohdalla vaikuttaa siltä, että maakunta- ja valinnanvapaussuunnitelmat pysyvät ennallaan. Myös alkoholiveron uudistus todennäköisesti etenee.

Moni huokaisi helpotuksesta, kun Jussi Halla-ahon johtama Perussuomalaiset joutui sivuraiteelle.

Olisin kestämätöntä, että Suomi ajettaisiin pois globaalista yhteistyöstä tai maahanmuutto yritettäisiin lopettaa lähes kokonaan. Tällaisia ajatuksia nativistiseksi kutsuttu populismi ajaa.

Lääketieteessä tarvitaan yhteistyötä eri maiden välillä. Osaavien tutkijoiden voimat on koottava yhteen maailmanlaajuisesti.

Viikonloppuna ja ensi viikolla Suomeen kokoontuu kaksi isoa kongressia jakamaan uusinta tietoa. EAACI keskittyy allergioihin ja MAA10 anestesiologiaan.

Myös sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa tarvitaan yhteistyötä.

Etenkään tarttuvat taudit eivät tunne maiden rajoja. Tuhkarokko yleistyy jälleen Euroopassa. Näyttääkin siltä, että sen hävittäminen onnistuu aiemmin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. EU:ssa kun on hajaannusta, ja moni valtio ajattelee ensimmäiseksi omaa etuaan.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkisti viime viikolla kiinnostavan raportin ”Tyytymättömyyden siemenet – mistä populismi tulee”. Siinä todetaan, että kansainvälinen yhteistyö näyttäytyy hyväosaisille ihmisille kannatettavana ja tarpeellisena. On myös toinen todellisuus.

Isolle joukolle ihmisiä globalisaatio tarjoaa huonoja vaihtoehtoja ja osattomuutta; työt vähenevät ja maahanmuutto tuntuu uhkaavalta. Tämän ryhmän näkökulmasta eliittiin ei ole luottamista ja markkinatalous on huono vaihtoehto.

EVAn tutkimuksessa ilmeni myös, että jopa joka neljäs suomalainen olisi valmis äänestämään kuvitteellista radikaalin populistista, äärikansallista puoluetta.

Populismilla on vahva kasvualusta Suomessakin.

Jollakin tavalla ihmisille pitäisi rakentaa merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemuksia. Tärkeää olisi myös se, että muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden kautta rakentuva yhteiskunnan tukiverkosto olisi niin vahva, että ihmisissä kytevä tyytymättömyys saataisiin sammutettua.

PS. Lue ensi viikolla EAACI:n uutiset Mediuutisten maksuttomasta uutiskirjeestä. Ellet ole vielä tilannut kirjettä, tee se osoitteessa www.mediuutiset.fi/uutiskirje. Kesäkuussa uutiskirjeen uusien tilaajien kesken arvotaan lahjakortteja.

Painettu lehti ilmestyy seuraavan kerran 11. elokuuta. Verkossa uutisointi jatkuu kesäkuun loppuun. Heinäkuussa lomailemme, ja osoitteeseen www.mediuutiset.fi päivittyy uutisia jälleen elokuun alusta alkaen.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.