PÄÄKIRJOITUS

Hospitalistin uskomaton urakka

  • 15.9. 12:24

Anna Niemelä

Amerikassa nopeimmin kasvavan lääketieteen erikoisalan, hospitalistien, koulutusta kaavaillaan myös Suomeen. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on aloitettu pilotti, jossa rakennetaan hospitalistin koulutusohjelman sisältöä.

Hospitalisti on lääkäri, joka työskentelee erikoissairaanhoidossa ja koordinoi siellä potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Yliopistosairaaloissa on huomattu, että erikoislääkärit ovat nykyisin niin pitkälle erikoistuneita, että he tuntevat erinomaisesti oman alansa, mutta potilaan kokonaistilanteen, kuntoutuksen tai jatkohoidon hahmottaminen ja rakentaminen on heille vaativaa.

Hospitalistien tavoitteena on antaa muille erikoislääkäreille mahdollisuus keskittyä syvällisesti omaan erikoisalaansa. Potilaalle ja sairaalalle hospitalistit tarkoittavat parhaimmillaan lyhyempiä hoitojaksoja, komplikaatioiden vähentymistä ja myös kustannustehokkuutta.

 

Yhdysvalloissa on jo 50000 hospitalistia. Erikoisala on kolmanneksi suurin, ja hospitalisteja työskentelee 70 prosentissa sairaaloista.

Yhdysvaltojen yksityissairaaloille hospitalistit ovat kilpailuvaltti. Sairaalat voivat kertoa potilailleen, kuinka hospitalistit parantavat hoidon laatua juuri heidän sairaalassaan.

Kun Suomessakin potilaan valinnanvapaus lisääntyy ja sairaalat alkavat markkinoida toimintaansa, hospitalisteista saattaa tulla tulevaisuudessa kilpailuvaltti myös täällä.

Yhdysvalloissa terveydenhuoltojärjestelmä on kuitenkin hyvin erilainen kuin meillä. Siellä hospitalistit tulivat alun perin yksityislääkäreiden avuksi. Heidän työtään vaikeutti se, että he kävivät sairastuneen potilaansa luona myös sairaalassa hoitamassa potilaan asioita. Käytännössä tämä oli hankalaa, ja juuri tähän paikkaan hospitalistit tulivat avuksi.

Suomessa ei ole käytäntöä, jossa yleislääkäri, terveyskeskuslääkäri tai työterveyslääkäri kävisi potilaan luona myös sairaalassa. Hospitalistin toimenkuva varmasti rakentuu meillä eri tavalla kuin Yhdysvalloissa. Oulussakin vasta pohditaan hospitalistin koulutusohjelman sisältöä.

 

Kun perusterveydenhuollon palveluiden tuottajien määrä todennäköisesti kasvaa tulevaisuudessa valinnanvapauden ja terveysvakuutusten takia, hospitalistille voi muodostua tärkeä rooli.

Tehtävä on myös todella vaativa ja vastuullinen. Hospitalistin tulisi tuntea terveyspalvelujärjestelmä hyvin ja lääketiedettä sekä lääkehoitoja laajasti. Myös sosiaalipalveluiden ja kuntoutuksen kiemurat olisi hyvä olla hallussa.

Hospitalistilla olisi avainpaikka rakentaa toimivampia prosesseja erikoissairaanhoitoon sekä sen ja perusterveydenhuollon välille. Myös terveydenhuollon kokonaiskustannusten rakentuminen olisi tärkeä ymmärtää.

On kiinnostavaa nähdä, millaiseksi Ouluun kaavailta koulutusohjelma muodostuu ja mitkä asiat siinä painottuvat. Toiveita koulutusohjelman sisältöön on varmasti loputtomasti.

 

Twitter:@Niemelaanna

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.

Kirjoitus on julkaistu 15.9.2017 Mediuutisten numerossa 31/2017.

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.