PÄÄTOIMITTAJALTA

Hoidon tasa-arvosta on iso huoli

  • 11.8. 10:28

Anna Niemelä

Kaikkien suomalaisten hyvä hoito varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta on lääkäreille hyvin tärkeää.

Tämän osoittaa iso vastausmäärä, jonka saimme Mediuutisten kesällä tekemään sähköpostikyselyyn.

Yli 700 lääkäriä kertoi kyselyssä, millaiselta hoidon tasa-arvo näyttää heidän mielestään. Vastaajat tekivät perusteellista työtä ja kertoivat vastauksissaan paljon siitä, milloin tasa-arvo ei toteudu.

Vastaajat kirjoittivat, että hoidon tasa-arvo on koko lääkärintyön perusta.

Yli puolet kyselyyn vastanneista lääkäreistä ajattelee, ettei tasa-arvo toteudu Suomen terveydenhuollossa. Syitä siihen on monia: esimerkiksi köyhyys, hidas hoitoonpääsy ja lääkekorvausjärjestelmän ongelmat.

Moni tasa-arvon ongelmista kietoutuu kuitenkin potilaiden heikkoon yhteiskunnalliseen asemaan tai osattomuuteen yhteiskunnassa. Jos kyky hoitaa omia asioitaan on alentunut, voi olla vaikea selviytyä terveydenhuollon koukeroisilla hoitopoluilla tai etsiä itselleen kuuluvia sosiaalitukia.

Moniin epätasa-arvon taustalla oleviin asioihin on hankala puuttua terveydenhuollon keinoin. Ne vaativat vaikkapa työllisyystilanteen parantumista tai syrjäytymisen ehkäisyä koulutuksen keinoin.

Kyselyn tulokset julkistettiin heinäkuussa Porin Suomi Areenan aikaan Mediuutisten järjestämässä tapahtumassa. Samassa tapahtumassa heitettiin ilmaan ajatus vanhusneuvoloista.

Vauhdikkaan väestönkasvun aikaan perustettiin kattava ja kehuttu neuvolajärjestelmä. Olisiko vanhenevassa Suomessa aika perustaa nykyistä enemmän vanhusneuvoloita, jotka varmistaisivat, että kaikki vanhukset tulisivat nykyistä tasaveroisemmin hyvän hoidon piiriin?

Samassa tilaisuudessa puhuttiin terveydenhuollon tulevaisuudesta ja tekoälystä. Äkkiseltään ajateltuna tekoäly on kaukana sellaisten potilaiden hoidosta, joiden on vaikea saada asioitaan hoidettua nykyisessäkään järjestelmässä.

Tekoälystä voi kuitenkin olla apua myös heille. Se voi poimia potilaiden joukosta ne, joille kertyy paljon perumattomia vastaanottoaikoja tai päivystyskäyntejä, ja ohjata henkilökuntaa olemaan yhteydessä näihin potilaisiin. Silloin uhka syrjäytyä voidaan huomata nykyistä aiemmin.

 

Kiinnostava havainto Icare4EU-hankkeessa on se, että tietoa potilaskeskeisen monisairaiden hoidon vaikutuksesta ammattilaisten työhön on varsin vähän. Se tiedetään, että potilaskeskeinen hoitomalli lisää potilaiden tyytyväisyyttä hoitoon, mutta nykyisten tutkimusten valossa se ei juuri näytä helpottavan ammattilaisten työtä, tekevän siitä mielekkäämpää tai vähentävän hukkatyötä.

Arkijärjellä ajatellen näin olettaisi kuitenkin tapahtuvan.

Tutkijat toteavat, että tästä tarvittaisiin lisää tutkimusta. Näin varmasti on. Samalla tämä havainto saattaa paljastaa, miksi monisairaiden potilaskeskeinen hoito on vaikeaa. Koska siitä näyttää olevan etua lähinnä potilaille, professiokeskeisessä terveydenhuollon maailmassa ei ole ollut suurta intoa tarttua vaikeaan asiaan.

Kun potilaiden vaikutusvalta ja valinnanmahdollisuudet tulevaisuudessa todennäköisesti kasvavat, potilaan kokemuksesta tulee yhä tärkeämpi näkökulma.

Toivottavasti siihen kiinnitetään huomiota myös monisairaiden potilaiden kohdalla, vaikka tämä ryhmä ei varmasti äänekkäimpien ja vahvimpien potilasryhmien joukkoon kuulukaan.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

KOLUMNI

Ettei mieli olisi jumissa

Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, vaan sen tiukkaa ydintä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoittaa.

  • 13.10. 09:53

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISLÄÄKÄRIN VIRANSIJAISUUS Plastiikkakirurgia (1)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.