PÄÄTOIMITTAJALTA

Arjen huipputoiminta jää lakipykälien varjoon

  • 13.10. 10:11

Anna Niemelä

Ennakkoluulojen ylittäminen, osaoptimoinnin lopettaminen ja kansainvälisen tutkimuksen katsominen uudesta näkökulmasta. Kaikkia näitä on tarvittu, kun Essote (Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä) on järjestänyt päivystyksen uudella tavalla.

Suomen ehkä pisimmälle viedystä sote-integraatiosta kertoi todella vaikuttavasti sosiaali- ja kriisipäivystyksen ylilääkäri Santeri Seppälä torstaina Mediuutisten järjestelmässä terveysalan kasvu ja yhteiskunta -tapahtumassa.

Essotessa on tehty valtava työ isojen ja merkittävien havaintojen pohjalta. Näissä havainnoissa ollaan syvällä nykyisen sote-järjestelmän ongelmissa ja niiden analysointi muustakin kuin päivystyksen näkökulmasta voisi tuoda avaimia hyviin ratkaisumalleihin.

 

Essotessa päivystys toimi aiemminkin terveydenhuollon näkökulmasta oikein hyvin. Laatu oli myös kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden valossa hyvää. Näin siksi, että päivystyksen tutkimuksissa käsitellään yleensä vain terveydenhuollon osuutta.

Kun katsottiin soten kokonaisuutta, huomattiin että on paljon ihmisiä, jotka jäävät lähes kokonaan vaille palveluita. Ihmiset myös kokivat, etteivät saaneet toivomansa kaltaista palvelua.

Päivystys on isolle osalle paljon sote-palveluita käyttävistä ensimmäinen kontakti palvelujärjestelmään. Siellä heidän fyysiset oireensa hoidetaan, mutta kokonaistilannetta ei hoida kukaan. Perinteisessä päivystyksessä ei ole töissä henkilöitä, jotka osaisivat auttaa sosiaalityön puolelle kuuluvissa asioissa.

Lääkäreillä tätä osaamista ei ole.

Essoten laajaan monitoimijapäivystykseen kuuluvat nykyisin terveyspalvelut, perhe- ja sosiaalipalvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut. Kriisityöhön ja väkivaltatyöhön tukea tulee myös kolmannen sektorin järjestöiltä. Tällä kokoonpanolla Essoten lupaus on: ”Kun elämä koettelee, olemme läsnä ja tukenasi 24/7.”

 

Päivystys pystyykin nyt palvelemaan ihmisiä paitsi sairauksien hoidossa, myös isojen vaikeiden elämän ongelmien keskellä.

Seppälän kertoman esimerkin mukaan tulipalon jälkeen palovamman hoito ei ole ainoa huolta aiheuttava asia. Eniten huolta potilaalle voi aiheuttaa se, missä perhe viettää seuraavan yönsä.

Tulokset uudesta mallista ovat lupaavia, esimerkiksi psykiatrisia osastohoitojaksoja on huomattavasti aiempaa vähemmän.

Tämä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka paljon toimintaa kehitetään sosiaali- ja terveydenhuollossa eri puolilla Suomea koko ajan. Työtä tekevät osaavat ammattilaiset kaiken muun työn ohessa.

Siksi tuntuukin kohtuuttomalta, että välillä julkisesta keskustelusta välittyvä kuva sote-alan kehittämisestä on vuosia kestävää soutamista ja huopaamista, jossa valmista ei tule. Julkisuudessa keskustellaan siitä, eteneekö poliitikkojen paperi tällä vai ensi viikolla käsittelyyn ja millaisia epäkohtia eri tahot ovat kulloinkin tehdyissä esityksissä huomanneet.

Poliittiset päätökset sote-aiheissa ovat isoja ja vaikuttavat ihmisten elämään. On tärkeää seurata niitä, mutta päätösten nippeleiden esittelyn ja poliittisten prosessien yksityiskohtaisen kuvaamisen lisäksi olisi tärkeää tuoda esiin myös arjessa tapahtuvaa työtä. Loistavia esimerkkejä asioista, jotka menevät koko ajan parempaan suuntaan, huolimatta valtakunnallisten ratkaisujen viipymisestä.

 

Olin todella vaikuttunut Santeri Seppälän esityksestä. Essoten toimintamalli on hieno, mutta niin oli myös Seppälän kuvaama oma matka integraation hyötyjä epäilevästä lääkäristä sen etuja ajavaksi lääkäriksi.

Seppälä on 30-vuotias ja kasvanut maailmassa, jossa ammattiasema ei automaattisesti tuo statusta tai se ei ainakaan ole ihmisten mielissä yhtä merkittävä kuin vielä vuosikymmeniä aiemmin. Ehkä tuossa maailmassa kasvaneena moniammatillinen yhteistyökin on helpompaa kuin aiemmin. Odotan erittäin innostuneena sitä, millaista ajattelua Seppälän ikäisten lääkärisukupolvi tuo sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Seppälä toi omana toiveenaan esiin sen, että lääkäreiden koulutuksessa tulisi kertoa myös sosiaalityöstä ja kolmannen sektorin tehtävistä. Eikä vain kertoa, vaan ne pitäisi myös tenttiä, jotta aiheiden opiskelu motivoisi. Ainakin perustiedot olisi helpompi tuoda lääkäreille perusopintojen aikana eikä kiireisessä työn arjessa.

Tässä on tärkeää pohdittavaa lääkäreiden ja sote-ammattilaisten koulutusohjelmia miettiville.

 

Kirjoittaja on Mediuutisten päätoimittaja.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.