PÄÄTOIMITTAJALTA

Apteekkien poikkeustila koettelee luottamusta

  • 8.9. 13:17

Anna Niemelä

Lääketukku Oriolalla on ollut koko viikon ajan vaikeuksia toimittaa oikeita lääkkeitä perille apteekkeihin ja sairaala-apteekkeihin.

Vaikeuksien syynä on viikonlopun aikana tehty SAP-toiminnanohjausjärjestelmän uusiminen. Vaikka Oriolan mukaan järjestelmä testattiin hyvin, on sen käyttöönotto ollut oletettua hitaampaa.

Kun lääkejakelu toimii hyvin, sitä ei huomaa. Kun se ei toimi, asiat menevät nopeasti pahasti sekaisin. Sen osoittaa tämä poikkeuksellinen viikko.

Oriolan ongelmien takia apteekit eivät ole saaneet tilaamiaan lääkkeitä tai ovat saaneet vääriä lääkkeitä. Monessa apteekissa omat varastot riittävät noin 2–3 viikon ajan, mutta esimerkiksi kalliita pistoslääkkeitä ei yleensä varastoida.

 

Suomessa apteekki on voinut luottaa siihen, että kun lääkkeen tilaa, se on perillä seuraavana tai ainakin sovittuna päivänä.

Tällä viikolla luottamusta on koeteltu monella paikkakunnalla ja apteekkarit ovat etsineet lääkkeitä toisista apteekeista tai odottaneet Oriolan hätätoimituksia.

Ongelmallista on Apteekkari-lehdessä haastatellun apteekkarin mukaan ollut se, ettei Oriolaan ole saatu yhteyttä. Asiakaspalvelussa on ollut jonoa eikä hätäkuljetusten sijainnista ole ollut tietoa.

Vaikuttaa siis siltä, ettei Oriola ole osannut varautua uuden järjestelmän käyttöönoton ongelmiin tai niiden mahdolliseen laajuuteen.

Alkuviikosta Oriola tiedotti, että ongelmat selviävät loppuviikon aikana. Nyt Oriola ennakoi ongelmien jatkuvan vielä viikonloppuna.

Oriola on kertonut toimittaneensa puuttuvat lääkkeet apteekkeihin eilisen torstaina aikana. Tänään selviää, kuinka hyvin Oriola on tässä onnistunut.

 

Ongelmien laajuus kertoo myös Suomen lääkejakelujärjestelmästä ja sen riskeistä.

Meillä lääkeyritys kilpailuttaa lääkkeiden jakelun ja kaikki sen lääkkeet jaellaan yleensä kilpailuttamisen voittaneesta yhdestä kanavasta. Jakelua hallitsevat kaksi yritystä, Oriola ja Tamro.

Esimerkiksi kaikki Orionin lääkkeet jakelee Oriola. Siksi Oriolan ongelmat heijastuvat myös joidenkin yleisessä käytössä olevien lääkkeiden jakeluun. Verenohennuslääke Marevan esimerkiksi on Oriolan jakelema Orionin lääke, jolle ei ole vaihtokelpoista vaihtoehtoa.

Lääkejakelun ongelmista huolimatta potilaita on kehotettu malttiin. Lääkkeet eivät ole Suomesta loppumassa, ne ovat tukussa tai väärässä paikassa.

 

Oriolan lääkejakelun ongelmia ja sen seurauksia puidaan varmasti vielä pitkään.

Jos tästä jotain oppia olisi tähän mennessä saatavissa, niin viestinnän merkitystä ei kannata vähätellä.

Paljon pahaa mieltä ja huolta olisi voitu välttää sillä, että Oriola olisi viestinyt aktiivisemmin ja varannut heti alkuviikosta enemmän henkilöitä asiakaspalveluun.

 

Lue aiheesta lisää Mediuutisista: "Lääkejakelu ontuu yhä. Lääketukku Oriola on tällä viikolla Fimean silmätikkuna."

 

Uusin lehti

Tapahtumat

22.11. Finlandia-talo – Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Länsi-Pohja uhmaa sote-määräyksiä

Eri puolilla Suomea vallitseva kuntien into yhteisyrityksiin kertoo siitä, kuinka vaikeaa yhteistyö maakunnan eri kaupunkien välillä voi olla, kirjoittaa päätoimittaja Anna Niemelä.

  • 17.11. 10:33

Kolumni

Aluepolitiikkaa ja edunvalvontaa

Vaikka sopeutuminen työpaikkojen muutoksiin on kipeää, rakennemuutos perustuu kohtuulliseen näyttöön paremmasta vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta, kirjoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

  • 17.11. 08:52

Toimitukselta

Keskusta sai Meri-Lapissa maistaa omaa lääkettään

Meri-Lapin kuntien valtuustossa useimmat keskustalaiset äänestivät yhteisyrityksen puolesta, vaikka se pistää kapuloita rattaisiin sote-uudistuksen järjestelyille Lapin maakunnassa.

  • 15.11. 10:39

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
HUS

Erikoislääkäri määräaikaiseen viransijaisuuteen

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

HUS

Erikoislääkäri vakinaiseen virkaan

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta

HUS

Erikoistuva lääkäri

HUS on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija ja työnantaja. Vahvuutemme on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta, joka arvostaa avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Työmme tavoitteena on korkea laatu ja korostamme potilaan parasta.

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

KIPUPOLIKLINIKAN OSASTONYLILÄÄKÄRIN VIRKA

Olemme vireä ja aktiivinen, hyvät koulutus- ja työnohjausmahdollisuudet tarjoava työnantaja. Sairaalassamme on mahdollisuudet monipuoliseen lääkärintyöhön sekä tutkimukseen.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.