KOLUMNI

Viisi tarvetta

  • 23.9. 09:37

Eetu Salunen

Sote-uudistus etenee, ja lakiesityksen mukaan yksityisiä toimijoita päästetään nykyistä enemmän tuottamaan julkisia sote-palveluita.

Mihin yksityistä palveluntuotantoa tarvitaan julkisessa terveydenhuollossa valinnanvapauden ja kustannustehokkuuden lisäksi?

Tuomaan yrittäjähenkisiä terveydenhuollon ammattihenkilöitä hoitamaan julkisen sektorin potilaita.

Kaikille ei kerta kaikkiaan sovi sama palkka samasta työstä eikä samanlainen työn rytmittäminen.

Julkisella sektorilla hoidetaan nyt kiistatta sairaampia potilaita kuin yksityisellä. On potilaiden etu, jos myös kaikkein yrittäjähenkisimmät terveydenhuollon ammattilaiset pääsevät suuntaamaan tarmonsa eniten hoidon tarpeessa oleviin potilaisiin.

Innovoimaan. Innovaatio on sitä, että asiat tehdään uudella tavalla, ei vain tehokkaammin tai paremmalla osaamisella.

Puhtaalta pöydältä on helpompi luoda uutta, koska ei ole vanhoja prosesseja rikottavana. Ja vaikka pöytä ei olisikaan puhdas, niin tuloksentekopaine ja joustavammat päätöksentekorakenteet mahdollistavat nopeammat muutokset.

Tuomaan läpinäkyvyyttä. Toteutetaan yksityisten toimijoiden palveluntuotto sitten vapaan hakeutumisen kautta tai julkisena hankintana, laatukriteerit ja hinnat ovat julkisia. Tämä pakottaa julkisen sektorin arvioimaan oman tuotantonsa laadun ja kustannukset tarkemmin ja avoimemmin kuin tähän asti. Jo tämä arviointi parantaa tuloksia ja kustannustehokkuutta. 

Saneeraamaan julkista palveluntuotantoa. Meillä on terveydenhuollon yksiköitä, jotka alisuoriutuvat, koska johto ei saa henkilöstöä mukaan. Ja sitten on terveydenhuollon yksiköitä, jotka alisuoriutuvat, koska eivät viitsi tai jaksa, kun ei kerran ole pakko.

Yksityinen palvelutuotanto tarjoaa palveluiden järjestämisvastuussa olevalle taholle vaihtoehtoja tilanteessa, jossa julkinen terveydenhuollon yksikkö ei saa kohtuullisessa ajassa rivejänsä ojennukseen.

Kirittämään julkisen sektorin omaa tuotantoa. Meillä on terveydenhuollon yksiköitä, jotka alisuoriutuvat, koska eivät usko resurssiensa riittävän parempaan suoritukseen ja koska eivät saa uudistettua toimintatapojaan. Yksityinen palveluntuotanto voi parhaimmillaan näyttää, että näillä resursseilla kyllä pystyy, ja kirittää sitä kautta.

Yksityinen palveluntuottaja voidaan myös sitouttaa avoimuuteen toimintamalleistaan ja mahdollistaa näin hyvien toimintamallien siirtyminen julkisen sektorin omaan tuotantoon.

Listaamieni mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää, että palvelujen järjestämisvastuussa oleva taho haluaa yksityisen palveluntuottajan onnistuvan ja poistaa mahdollisimman paljon esteitä onnistumisen tieltä.

 

Kirjoittaja on lääkäri ja konsultti.

 

Kirjoitus on julkaistu 23.9.2016 ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 32-33/2016.

Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa.Siellä on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

UUTTA! Tilaajan oikotie Summan käyttäjäksi

 

Uusin lehti

Tapahtumat

Kuule uusimmista käytäntöjä muuttavista tutkimuksista sekä verkostoidu terveysalan ammattilaisten kanssa.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

PÄÄKIRJOITUS

Uuden toivon tuojat

Uusien avausten merkityksen mittaa parhaiten niiden tuoma hyöty potilaille.

  • 23.9. 09:38

KOLUMNI

Viisi tarvetta

Puhtaalta pöydältä on helpompi luoda uutta.

  • 23.9. 09:37

Pääkirjoitus

Kiky oli vasta verryttelyä

Uudet, tehokkaammat tavat diagnosoida ja hoitaa ovat tervetulleita. Näin siitä huolimatta, että ne ehkä uhkaavat nykyisten työntekijöiden asemaa.

  • 16.9. 12:58

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö

1 ERIKOISLÄÄKÄRIN virka

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

1 OSASTONYLILÄÄKÄRIN virka

Tarjoamme sinulle mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä ja monenlaisissa ison organisaation muissa tehtävissä. Potilaan hyvän hoidon takaamiseksi haluamme panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Meillä on viihtyisä ja välitön työilmapiiri. Meillä voit osallistua myös tutkimustoimintaan, johon tarjoamme vahvan tuen. Tule meille, meillä et jää yksin!

Anestesian erikoislääkärin virka

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) on arvostettu edelläkävijä sote-palvelujen kehittämisessä. Kainuun sote tuottaa seitsemän kunnan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut lasten päivähoitoa lukuun ottamatta, lisäksi yksi kunta on kuntayhtymässä osajäsenenä. Kainuun sote tuottaa alueelleen myös henkilöstö-, talous- ja tietohallinnon palveluja. Kainuun sote työllistää noin 3 700 henkilöä.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.