KOLUMNI

Vaihda numeroita kilpailijan kanssa!

  • 16.6. 09:06

Liina-Kaisa Tynkkynen

Sote-keskustelussa on korostunut vahva vastakkainasettelu yksityisen ja julkisen toiminnan välillä. Puhetta värittää kilpailuasetelmien luominen.

Mitä pidemmälle monituottajamallissa edetään, sitä tärkeämmiksi kuitenkin nousevat erilaiset arkipäivän yhteistyön muodot.

Luin taannoin juttua Nasan astronautista. Hän puhui yhteistyön tärkeydestä kansainvälisellä avaruusasemalla, jossa 15 valtion edustajat työskentelevät yhdessä. Melkoinen kansallisuuksien sulatusuuni!

Jutun pihvi oli, että yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi myös pahimpien kilpailijoiden – jopa vihollisten – on tehtävä saumatonta yhteistyötä. Muuten homma menee plörinäksi.

Voisiko tätä ajattelua soveltaa myös soteen?

Palvelujärjestelmän tavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon terveyttä ja hyvinvointia mahdollisimman taloudellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi yksittäisen ihmisen paranemista, hyvän hoitotasapainon löytymistä tai elämäntilanteen kohentumista.

Monimutkaisten ongelmien kohdalla yhden toimijan on hankala päästä haluttuun lopputulokseen. Tarvitaan porukkavoimaa.

Jos sote-uudistus toteutuu, järjestelmään syntyy useita uusia yhteistyön paikkoja. Lääkärin, psykologin ja sosiaalialan ammattilaisen on löydettävä yhteinen sävel.

Samalla on kurkotettava myös oman organisaation ulkopuolelle. Potentiaalisia yhteistyötahoja ovat ainakin asiakassetelituottajat, alihankkijat, maakunnan liikelaitos ja maakunnan oma palvelutuotanto.

Asiakaskin pitäisi nähdä yhteistyökumppanina. Entä tulisiko vieressä sijaitsevan, kilpailevan sote-keskuksen kanssa olla väleissä?

Ei aivan helppo palapeli koottavaksi.

Uudessa järjestelmässä maakunnilta ja palvelutuotannon johdolta kaivataan uudenlaista osaamista ja toiminnan organisointia niin, että yhteinen tekeminen on mahdollista.

On luotava yhteistyön rakenteita, jotka ovat avoimia kentän kaikille toimijoille. Näitä voivat olla esimerkiksi yhteiset kehittämisfoorumit, koulutukset, digitaaliset yhteistyöalustat tai kuukausittaiset verkostotapaamiset, you name it.

Palveluntuottajat haastetaan pohtimaan yhteistyön mahdollisuuksia siellä, missä aikaisemmin on näkynyt vain kilpailua.

Yksittäiselle ammattilaiselle ei liene pahitteeksi kahvitella naapurihuoneen kollegan seurassa tai vaihtaa numeroita kilpailijan kanssa.

Kaikilta vaaditaan aikaa ja halua sitoutua yhteisiin tavoitteisiin.

Jos astronautit siinä onnistuvat, onnistuvat myös sote-ammattilaiset!

 

Kirjoittaja on terveydenhuollon ja terveydenhuoltopolitiikan tutkija, joka työskentelee Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.

Uusin lehti

Tapahtumat

Tule mukaan Mediuutisten HOITAJA 2017 -koulutukseen. Kahden päivän aikana saat työkaluja oman työsi tueksi, eväitä oman asiantuntijuutesi kehittämiseen sekä keinoja ylläpitää työhyvinvointia. Koulutus kokoaa yhteen mielenkiintoiset ja asiantuntevat puhujat sekä hoitotyön ammattilaiset. Liity joukkoon!

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

TERVEYDENHUOLLON REVISIO -BLOGI

Perusterveydenhuollon horisontti 2020

Mitä jos perusterveydenhuollon tulevaisuuden visioita eivät sitoisi nykyiset seinät tai asetukset, vaan järjestelmän voisi rakentaa puhtaalta pöydältä? Tätä kuvaa maalailee Jani Tikkanen blogissaan.

  • 21.6. 10:01

TOIMITUKSELTA

Tämäkin muuttaa Suomea

Useimmissa maissa henkilökohainen budjetti on lisännyt yhteiskunnan kuluja.

  • 16.6. 09:05

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa. Olemme savuton työpaikka.

Rovaniemen kaupungin perusturva

OSA-AIKAINEN (25 %) LASTENPSYKIATRIN VIRANSIJAISUUS AJALLE 2.1.2018 - 31.12.2018

Rovaniemen kaupungin perusturvan toimialan toimintaa ovat avovastaanotto, aikuisten sosiaalipalvelut, kuntoutus, lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, maahanmuuttajasosiaalityö, perheneuvola, palveluohjaus ja ikäosaamiskeskus, palveluneuvonta- ja ohjaus, perhesosiaalityö, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, terveysneuvonta, vammaispalvelut sekä ympärivuorokautinen hoiva ja palveluasuminen. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee n. 1100 ammattilaista. Toimipisteitä on kymmeniä eri puolilla Rovaniemeä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävät ovat monipuolisia, mielenkiintoisia ja haasteellisia. Ammattitaitoinen henkilöstö on toimintamme perusta ja siksi panostamme henkilökunnan osaamiseen ja kehittämiseen. Tervetuloa joukkoomme.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Asikkalan terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI Järvelän terveysasema

Tehdään yhdessä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista parempia kuin ikinä! Olemme uudistettujen sote-palveluiden tuottaja. Yhtymässä työskentelee n. 7200 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.

Työelämä

Minna Pihlava

Suositusviidakko kaipaa raivausta

Kansallinen ohjaus pitää miettiä uusiksi sote-uudistuksessa, sanoo palvelu-valikoima-neuvoston pääsihteeri Taina Mäntyranta.

  • 16.6.