KOLUMNI

Ettei mieli olisi jumissa

  • 13.10. 09:53

Annika Saarikko

Miten jaksat? on yleinen kysymys tuttavien kesken. Läheisten jaksamisesta kannetaan huolta ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen kannustetaan.

Julkisessa keskustelussa mielenterveys jää helposti muun terveyden jalkoihin. Päättäjänä on myös myönnettävä, ettei aihe ole noussut poliittisiin debatteihin ansaitsemassaan laajuudessa.

Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, vaan sen tiukkaa ydintä. Sen yhteiskunnallinen merkitys on valtava.

 

Lähes joka toinen työkyvyttömyyseläke johtuu mielenterveyden ongelmista. Nuorten osuus tilastossa kasvaa, mikä moninkertaistaa negatiivisen vaikutuksen yhteiskunnalle.

Olen sanonutkin, että kansantaloudelle tärkeän työllisyystavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan sosiaalipolitiikan keinoja. Mielenterveystyö on jalkautettava työpaikoille ja mielenterveyssyistä työelämän ulkopuolella olevien työllistymistä on helpotettava.

Mielenterveydestä kannattaa jalostaa valttikortti työelämän ja kilpailukyvyn kehittämiselle.

Mitä voimakkaammin talouskasvu on sidoksissa korkeaan osaamiseen, sitä yleisempää on henkisen työn tekeminen. Henkisten voimavarojen hyödyntäminen on suoraan sidoksissa mielenterveyteen. Jotta voi uudistaa, keskittyä, sietää paineita, ajatella luovasti ja ratkaista ongelmia, henkisen jaksamisen on oltava priimaa.

Niska- ja hartiajumien ohella työterveydessä on alettu puhua kognitiivisesta ergonomiasta. Myös muistin, ajattelun ja tarkkaavaisuuden jumeja pitää välttää.

Mielenterveystyön kehittäminen tulee suunnata kohti ennaltaehkäisevää työtä sekä mielenterveyden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämistä. Palveluiden kehittämiseen on otettava kokemusasiantuntijat mukaan, jotta asiakaslähtöisyys aidosti toteutuu.

Mielenterveyspotilaiden on saatava apua helposti. Omaisten rooli ja jaksaminen on mielenterveyspotilaan kuntoutumisen selkäranka. Siksi omaiset on huomioitava ja myös heitä on tuettava.

 

Palvelujärjestelmän osalta mielenterveystyö linkittyy sote-uudistukseen.

Lisäksi parasta aikaa on käynnissä mielenterveys- ja päihdelainsäädännön uudistaminen yhdessä itsemääräämisoikeuslainsäädännön valmistelun kanssa. Rinnalla valmistelemme pitkän aikavälin linjauksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Niiden vahvana osana on mielenterveys.

Kaikkein tärkeintä on lasten mielenterveystyö.

Ajattelen niin, että kaikkein tärkeintä on kuitenkin lasten mielenterveystyö ja niiden perheiden huomioiminen, joiden vanhemmilla henkinen jaksaminen ei tahdo kantaa arjen yli.

Perusta mielenterveydelle luodaan jo lapsuudessa. Lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen on paras investointi tulevaisuuteen.

 

Kirjoittaja on perhe- ja peruspalveluministeri (kesk.).

.

Kirjoitus on julkaistu 13.10. ilmestyneessä Mediuutisten numerossa 35-36/2017. Koko lehti on luettavissa Mediuutisten Summa-palvelussa. Siellä on myös näköislehti ja juttuarkisto.

Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.

Uusin lehti

Tapahtumat

Rahoitus on toistaiseksi jäänyt sote-keskusteluissa sivurooliin, vaikka rahoituksen järjestäminen ohjaa merkittävästi toimintaa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveysalan rahoitus -tapahtuma käy läpi, mitä sote-alan rahoituksen tulevaisuudesta tiedetään nyt, mitä sen suhteen on suunnitteilla sekä millainen rahoitusmalli toimisi hyvin tilanteessa, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhä enemmän yhteistyössä. Tapahtumassa selvitetään myös mitkä ovat nykyisen lääkerahoitusjärjestelmän suurimmat ongelmat sekä kuinka niitä ratkotaan. Tule päivittämään tietosi, oppimaan uutta, osallistumaan keskusteluun sekä verkottumaan.

Kaikki tapahtumat

Uusimmat uutiset

Medirekry: Työpaikat

Medirekry

Kaupallinen yhteistyö
GSK (GlaxoSmithKline)

Asiantuntijalääkäriä (Medical Advisor)

GSK (GlaxoSmithKline) on tiedelähtöinen, globaali terveydenhuoltoalan yritys. Tutkimme ja valmistamme innovatiivisia lääkkeitä, rokotteita ja itsehoitovalmisteita, joiden avulla autamme ihmisiä elämään terveempinä pidempään. Maailmanlaajuisesti meitä on noin 100 000 ja toimimme 115 eri maassa. Suomessa meitä on noin 130 ja toimistomme sijaitsee Espoon Isossa Omenassa.

Kuopion yliopistollinen sairaala

ERIKOISTUVAN LÄÄKÄRIN VIRAT (16) Akuuttilääketiede (2)

Kuopion yliopistollinen sairaala on lähes 4500 ihmisen työpaikka. Hoitotyön ammattilaisia KYSissä työskentelee 2800. Suuri organisaatio on täynnä mahdollisuuksia kehittyä työssä ja edetä uralla. Vuonna 2015 KYSiin valmistui Suomen modernein sairaala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

NEUVOLATOIMINNAN YLILÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

OPISKELUHUOLLON VASTUULÄÄKÄRIÄ

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Lappeenrannassa ja lähikunnissa. Asukkaita on noin 132 000. Lappeenrantaan pääsee junalla Helsingistä 2 tunnissa ja Lahdesta tunnissa.

Summa

Summa kokoaa Talentumin lehdet ja bisneskirjat yhteen paikkaan. Lehden tilaajat voivat lukea Mediuutisia maksutta myös Summassa. Kokeile kuukauden ajan maksutta, et sitoudu mihinkään.